17. května 2011 • 05:00

Sparta prodělala rekordních 229 milionů!

Autor: Ondřej Michálek
Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová Sparta pět let po sobě prodělává! Navíc za poslední dokončenou sezonu 2009/10 podle ekonomického webu motejlek. com »úspěšně« atakovala rekordní ztrátu (do té doby to dělalo 156 milionů ze sezony 2007/08) a propadla se do minusu 229 milionů korun.



Blesk.cz

Stále totiž živí hráče s mnohamilionovými ročními příjmy, jenže navázat na poslední účast v Lize mistrů (2005), která zajistí přínos přes 200 milionů korun, se nedaří.

Dlouhodobý prodělek je průšvih, který na Letné záplatují jen díky silnému majiteli. Daniel Křetínský odepisuje v letenském klubu stamiliony – za pět sezon 624 milionů korun.

„Přesto je Sparta na českém trhu jedním z nejspolehlivějších partnerů a nemá ve fotbalovém prostředí žádné dluhy, což je rarita,“ řekl Blesku jeden z hráčských agentů.

Naděje na obrat směrem k vyšším příjmům je malá – Sparta se téměř jistě nepodívá v příští sezoně ani do předkola Champions League, tam půjde jen český mistr, nejspíš Plzeň.

„Za ztrátu může upřednostňování sportovní stránky před ekonomickým výsledkem,“ vysvětluje mluvčí klubu Ondřej Kasík.

Tomáš Pekhart se na zápas proti "svému" Jablonci těší
Tomáš Pekhart se na zápas proti "svému" Jablonci těší


I za probíhající sezonu 2010/11 bude klub ve ztrátě, i když menší. Dokázal totiž v zimě dobře prodat Kucku a Wilfrieda (za 88 a 100 milionů korun), navíc v Evropské lize přečkal zimu a vydělal kolem 105 milionů korun.

„Právě fakt, že jsme v Evropské lize vydrželi až do jara, považujeme za odraz snahy o vyšší sportovní konkurenceschopnost,“ řekl Kasík.

Do minusu letenský rozpočet tlačí výdaje na hráče. Jen kvintet Řepka, Matějovský, Sionko, Blažek a Brabec (všichni 6 až 9 milionů korun ročně) vyjde na 35 milionů korun, což v malém prvoligovém klubu stačí na kompletní roční provoz.

Přitom třeba hokejová Sparta srazila příjmy hvězd o 15 – 20 procent. „U nás žádné plošné snižování platů neproběhlo. Jen se postupně přesouvá podstatná část příjmů hráčů z fi xní do pohyblivé složky, která se vyplácí jen v případě úspěchu,“ dodal Kasík.

Vstoupit do diskuse
10

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud