Michal Petrák
15. června 2011 • 09:56

Nová posila Sparty: Nejistá sázka na Slepičku

Autor: Michal Petrák, Václav Hanzlík
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdyby se řídil známými slovy písně Oheň od skupiny Lucie, nejspíš by se už do Sparty nikdy nevrátil. Teď však v klubu, z něhož odcházel s rozpačitými pocity, hledá šipku, která ho zase navede správným směrem. Ten totiž Miroslav Slepička během dvou a půl roku v Dinamu Záhřeb a Greutheru Fürth dokonale ztratil.



Na to, jaké jaro za sebou má, zažil v posledních týdnech Miroslav Slepička až překvapivý humbuk. O útočníka, který se trápil v druholigovém Fürthu, se přetahovaly první dva týmy minulé sezony české ligy. A bojovník z příbramské líhně zvolil návrat do Sparty, kde byl v sezoně 2007/2008 nejlepším střelcem.

„Jeho přestup by měl být administrativně dotažen během středy, pak absolvuje fyzické testy na FTVS,“ potvrdil včera na zahájení sparťanské přípravy Jakub Otava, personální ředitel Letenských.

Do klubu, v němž strávil tři a půl sezony, Slepička míří v jasně stanovené roli - bude konkurovat Václavu Kadlecovi. Sparta podle trenéra Martina Haška sází na to, že se důrazně hrajícímu forvardovi bude dařit v poněkud staženější roli.

„Umí zvládnout pozici pod hrotem. Zkoušeli jsme tam několik hráčů, osvědčil se nám tam ale jen Venca Kadlec. Chceme relativně často nastupovat v rozestavení s podhrotovým útočníkem a potřebujete mít dva kvalitní hráče,“ vysvětluje Hašek, z jakého scénáře bude Slepička na Letné číst.


Je překvapivé, že Sparta sáhla zrovna po Slepičkovi. Na zahraničních angažmá to s ním šlo od desíti k pěti, poslední jaro v Greutheru Fürth bylo už vyloženě bídné. Svědčí o tom i útočníkova bilance sedmi zápasů (pět od začátku) s nulou na kontě vstřelených gólů.

„Působil na mě jako dost pomalý, otrávený a naprosto bez chuti hrát. Vůbec nezapadl do systému, jaký Fürth praktikuje,“ hodnotí příkře Slepičkovu půlsezonu ve druhé bundeslize Axel Heiber, redaktor Kickeru. „Neumím si představit, že by Spartě měl pomoci třeba v evropských pohárech. Říkám to ale podle toho, co jsem viděl,“ upozorňuje.

Miroslav Slepička si zahrál i v nároďáku
Miroslav Slepička si zahrál i v nároďáku


Ani předtím se však českému útočníkovi nevedlo. I když angažmá v Dinamu Záhřeb nebylo úplným propadákem. Ze začátku vypadalo nadějně - to když Slepička brzy po svém příchodu dal ve třech týdnech dva hattricky. Jenže postupně zápasy, v nichž byl na hřišti, řídly. I kvůli problémům s třísly.

„Měl smůlu, protože si ho neoblíbili trenéři, hlavně Krunoslav Jurčič. Měl Mandžukiče, to byl v minulé sezoně první útočník, za ním byli další,“ staví se na stranu českého útočníka Tomislav Dasovič, redaktor Večernjiho Listu. Podle něj Slepička působil jako dokonalý profesionál -a to včetně řeči. „Perfektně se naučil chorvatsky,“ chválí ho Dasovič.

Vybavuje si však také jednu příhodu, která posile ze Sparty v Dinamu příliš dobrou reklamu neudělala. Došlo k ní, když odveta třetího předkola Ligy mistrů se Šeriff em Tiraspol dospěla k penaltovému rozstřelu.

„Nechtěl na penaltu jít, bál se. Místo něj ji kopal osmnáctiletý kluk, který nedal a Dinamo vypadlo. V tu chvíli se zachoval zbaběle, to si všichni pamatují,“ mračí se Dasovič. „Přitom to není správné, protože to je dobrý hráč,“ přesvědčuje.

To teď bude Slepička chtít dokázat ve Spartě - což je paradoxní, protože právě odchod z ní do Dinama bral po nepovedeném podzimu 2008 jako vysvobození. „Ve Spartě teď nikdo neví, na čem je,“ říkal tehdy.

„Neodchází se mi lehce, prožil jsem ve Spartě hezká léta, ale cítil jsem, že moje situace pod panem Chovancem nevypadala tak dobře, jak bych chtěl. Měl jsem dojem, že bych na jaře nemusel hrát,“ vysvětloval, proč zvolil tradiční trasu českých turistů. V té době to skutečně vypadalo, že se ho Sparta zbavuje jako nepotřebného hráče.

A nyní na něj sází znovu. I když je to ve světle posledních sezon sázka na nejistotu.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud