26. června 2011 • 04:59

Slavia utahuje opasky, platy klesly o desítky tisíc

Autor: Ondřej Michálek
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měsíční plat půl milionu korun a navrch speciální klauzule ve smlouvě: Tisíc eur za každý ligový bod! Tunisan Hocine Raqued byl nejkřiklavějším příkladem toho, jak fotbalová Slavia v posledních letech rozmařile utrácela peníze.



Foto 

Především proto musel letos začátkem roku odejít. Jaké platy mají hvězdy červenobílých dnes? „Byly nastaveny platební limity, které akceptovali i starší hráči,“ řekl mluvčí klubu Ondřej Zlámal. Tím limitem je sto tisíc korun měsíčně. Poslední oázou milionářů tak v Česku zůstala Sparta.

Lukáš Jarolím patří společně s Vlčkem a Hubáčkem ke starším hráčům, kteří v červnu prodlužovali ve Slavii smlouvy. „Musel jsem jít s platem dolů. Neřeknu konkrétní čísla, ale bylo to o dost,“ vyprávěl Jarolím. O

jeho staré smlouvě se díky uniklému rozhovoru komentátorů Bosáka a Táborského žertuje: „Táta mu udělal smlouvu jako kráva…“ Údajně šlo o plat 150 tisíc měsíčně, který byl nyní o třetinu snížen. Přestože klub trénoval jeho otec Karel, bylo v Edenu dost hráčů, kteří měli (měřeno rozměry krávy) smlouvy jako mamut…

„Bylo nás víc, kteří jsme dostali nové kontrakty a zvažovali, co dál. Mě nakonec potěšilo, že i další kluci zůstali, a tak jsem podepsal,“ dodal Jarolím.


„Ve smlouvách jsou bonusy za získané body, jiný typ prémií vypsán pro kabinu nebyl. V případě sportovního úspěchu, který by klubu přinesl ekonomický zisk, by se na odměně trenéři a hráči samozřejmě podíleli,“ uvedl mluvčí Ondřej Zlámal.

Dřív se přitom stávalo, že za ligový zápas bral hráč startovné, část z týmové prémie za výsledek, osobní prémii za body i bonus za odehraný zápas. Mohl tak za jediný vyhraný duel fakturovat třeba 150 tisíc. Tolik nyní nevydělá ani za měsíc. Ale zase má reálnou vyhlídku, že mu fakturu Slavia včas proplatí.

Česku tak zůstala posledním rájem Sparta. Jen v jejím dresu se dá vydělat balík. Plat přes 5 milionů ročně tam má minimálně kvintet Řepka, Brabec, Matějovský, Sionko a Blažek. Letenský klub také už pět let po sobě prodělává, jen za sezonu 2009/10 se propadl do ztráty 229 milionů korun. Má štěstí, že manko dorovnává každoročně šéf klubu Daniel Křetínský.

Štěpán Koreš (vlevo) a Zbyněk Pospěch se radují z gólu proti Bohemians před prázdnými tribunami v Edenu
Štěpán Koreš (vlevo) a Zbyněk Pospěch se radují z gólu proti Bohemians před prázdnými tribunami v Edenu


Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud