1. prosince 2011 • 17:20

Bývalý šéf Sparty Mach: Někdo nás udával. Šel po mně i Rychetský

Autor: iSport.cz, pj
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pouhých 25 letech ovládl fotbalovou Spartu a jako její majitel dokázal zmodernizovat stadion na Letné. Po raketovém vzestupu ale přišel strmý pád. Petr Mach skončil ve vězení. Nyní se snaží vysvětlit, že stadion nestavěl na černo. „Rád bych tyhle bláboly a nesmysly uvedl na pravou míru,“ říká.



Dodnes je v podvědomí lidí všeobecně zakotveno, že stadion Sparty se nestavěl bez toho, aniž by nebyly porušeny zákony. „Doposud se má za hotovou věc, že se stadion stavěl na černo, bez příslušných stavebních povolení,“ píše Petr Mach ve své knize ‚Financoval jsem ODS‘. Dodává, že vždycky se jednalo o bláboly.

„Všechny tři tribuny, vyjma hlavní tribuny a hřiště, byly rekonstruovány, takže se nejednalo o novou stavbu. A tato rekonstrukce byla řádně povolena. Problém byl, a to ze strany památkářů, s hlavní tribunou, obrácenou směrem k letenské pláni,“ vysvětluje.

Petr Mach s agentem Zdeňkem NehodouFoto Sport
Památkáři dali tenkrát Machovi najevo, že železná konstrukce tribuny je památkově chráněna a že musí být zachována. Někdejší majitel Sparty ale trvá na tom, že „i přes neuvěřitelné obstrukce se mu podařilo vyběhat všechna povolení“. Tedy kromě jediného.

„Metrostav kvůli přestavbě bočních tribun musel začít vybourávat i hlavní. Povolení jsme získali o týden později, ale stálo nás to milión korun. Pokutu jsme zaplatili, povolení dostali, a basta,“ píše Mach. „Nic víc, ani míň v tom nebylo. Takže všechny ty mýty o tom, jak jsem stavěl načerno, jsou prachobyčejná lež.“

Mach se ani nediví, proč hlavní tribuna vyvolávala největší kontroverze. Vzpomíná na „bolševické čarodějnice“ a jejich vojenské přehlídky či monstrózní První máje.

„Na druhé straně ale byla tribuna i největším fórem revoluce, kdy milión lidí na víkendových demonstracích definitivně bolševiky poslal na smetiště dějin. Jejich dlouhé prsty se nám proto snažily při rekonstrukci škodit, jak to šlo,“ domnívá se.

Petr MachFoto Sport
Stejně tak vyjasňuje, že během rekonstrukce začala na Spartu chodit všemožná udání. Stadion prý například nesplňoval požární předpisy, protože sedačky byly příliš blízko u sebe.

Jedním z největších nepřátel Macha byl tehdy údajně Pavel Rychetský, současný předseda Ústavního soudu. Jakožto zastupitel Asociace Sparta (ostatních sportovních oddílů, které byly pod Spartou soustředěny) zpochybňoval všechny kroky, které fotbalová Sparta podnikala.

„V podstatě podle mě šlo jenom o prachobyčejné vydírání,“ tvrdí Mach. „Dnes už mohu říci, že po nás Asociace Sparty požadovala 50 miliónů korun na výstavbu svého stadionu s tím, že nám pak dá pokoj. Mohu jenom spekulovat, do jaké míry byla tehdejší podivná Rychetského aktivita motivována zájmem o sport a do jaké míry v tom sehrávala své politická averze vůči Václavu Klausovi a mně osobně, jako příznivci ODS.“

Petr Mach napsal knihu Financoval jsem ODS. Petr Mach napsal knihu Financoval jsem ODS.Foto financovaljsemods.cz
Petr Mach ve své knize píše, že vlastnit největší fotbalový klub v zemi je vstupenkou mezi politickou elitu. Nejenže se stal sponzorem ODS, a půjčil jí peníze, které už nikdy neviděl, ale také se stal přítelem prezidenta Václava Klause, tehdejšího předsedy strany. Dodnes je přesvědčen o tom, že byl neprávem odsouzen k pobytu ve vězení.

Sparta přestavbu stadionu nakonec zvládla za šest měsíců. Klub vyšla na 270 milionů korun – Petr Mach tuto částku ve knize doprovodil přívlastkem „pouhých“.

„Otevírali jsme jej tradičním derby dvou pražských „S“ – tedy Sparty a Slavie. I když jsme jenom remizovali, byl to ten nejkrásnější dárek, jaký mohl klub získat. Stadion byl plný všech podnikatelských, společenských i politických špiček. Nový svatostánek se otvíral i za přítomnosti Václava Klause,“ vzpomíná Mach.

Do poslední chvíle přitom nebylo jasné, zda se na Letné současný prezident objeví. „Vše ale nakonec vyřešil Petr Čermák, bývalý místopředseda ODS. Klausovi do telefonu suverénně řekl: Václave, pokud nepřijedeš, tak já opravdu končím. Spadla mi čelist. Nevím, jak se premiér na druhém konci drátu zatvářil, ale do deseti minut už jej vítaly na Letné bouřlivé ovace,“ dodává Mach.

Klaus možná věděl, proč na Letnou nedorazit. Musel pak totiž čelit jízlivým otázkám novinářů ohledně stavebního povolení. Na to odpovídal: „Ten stadión je krásný, a buďme rádi, že jej máme.“

Petr Mach po propuštění z vězení v roce 2003
Petr Mach po propuštění z vězení v roce 2003

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud