19. července 2007 • 00:00

Král letní burzy: Teplice!

Autor: Sport
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo v tuzemsku vytěžil z letní přestupové burzy nejvíce peněz? Nejmocnější klub v zemi, pražská Sparta, to není. Mistrovský titul v této kategorii drží podle kvalifikovaných odhadů Sportu zatím Teplice.



Kdo v tuzemsku vytěžil z letní přestupové burzy nejvíce peněz? Nejmocnější klub v zemi, pražská Sparta, to není. Mistrovský titul v této kategorii drží podle kvalifikovaných odhadů Sportu zatím Teplice s čistým ziskem 122 milionů korun! Letenští shrábli pouze sedmimilionový bonus a patří jim až sedmá příčka. Edin Džeko = zlatý poklad. To by měli tepličtí bossové nechat vytesat na Stínadla. Právě vytáhlý mladík z Bosny totiž udělal ze severočeského klubu největší boháče léta 2007. Bundesligový Wolfsburg investoval do nákupu ještě před rokem neznámého útočníka závratných 112 milionů korun. "Takový obchod nešlo odmítnout, i když sportovně budou Teplice Džeka těžko nahrazovat," glosuje to internacionál Vladimír Táborský. Z ryze ekonomického hlediska jsou to pro Teplice opravdu nádherné počty. Pokud přičtou k částce za Džeka 23 milionů, za něž prodaly záložníka Jirsáka do polského Krakova, a odečtou od toho investice do nových posil, tak se na ně usměje 122 milionů. To je jackpot, po kterém touží všechny české fotbalové firmy. Toto přání je ovšem složité naplnit. Teplické laťce se nikdo z domácí konkurence ani nepřiblížil. Nejblíže se k ní vyhouplo Brno s profitem 68 milionů. Třetí Mladá Boleslav si polepšila o 24 milionů. Co největší fotbalový kolos v republice? "Sparta plánovala z letošního letního přestupového trhu získat sto milionů korun," tvrdí zdroj Sportu, dobře obeznámený s představami letenského vedení. Realita? Do příchodů Sparta dosud vložila 43,5 milionů korun a z prodeje na její konto připlulo 50,5 milionů korun. "Velkou ránu", nebo-li transfer á la Džeko, velení vyhlíží marně. Ani beka Kadlece ne a ne udat do FK Moskva. Přitom je prý na tom závislé stěhování stopera Košťála z Liberce na Letnou. "Když sparťané draze nakupují, tak musejí i draze prodávat. Jenže Sparta se v poslední sezoně vůbec neprosadila na evropské pohárové scéně. Její hráči tedy sešli z očí. No a když sejdete z očí, sejdete i z mysli," poznamenává Václav Daněk, člen Klubu ligových kanonýrů a trenér. Vzápětí dodává: "Navíc dnes je Evropa plná volných hráčů, kteří jsou k mání zdarma." Shrňme to, jde o nesmlouvaný konkurenční boj, jehož motto zní: "Kvalita za odpovídající cenu." "Dardu dostanete jen za toho, kdo se dobře předvede v Lize mistrů a také v nároďáku," doplňuje Táborský. Výjimkou jsou nadějní mladíci. Příkladem budiž odchod talentovaného Mazucha do Fiorentiny za 80 milionů korun. "Pro hráče by podle mě bylo lepší, kdyby se ještě chvíli obouchal v české lize. Ale na druhou stranu majitele Brna chápu. Kdyby nabídku Fiorentiny teď odmítli, Mazuch by se mohl za měsíc zranit a osmdesát milionů by bylo v pytli," říká Daněk. Co z toho vyplývá? "České kluby budou vzhledem k ekonomické situaci státu žít vždycky z prodeje hráčů, proto by se neměly bát vrážet deset, patnáct i více milionů do výchovy mládeže. I prodej Mazucha ukazuje, že se jim to bude rentovat," uzavírá Daněk.


Přestupové účty 1. FK Teplice + 122 mil. 2. 1.FC Brno + 68 mil. 3. FK Mladá Boleslav + 24 mil. 4. FK SIAD Most + 16 mil. 5. Viktoria Plzeň + 12 mil. 6. Baník Ostrava + 10 mil. 7. Sparta Praha + 7 mil. 8. SK Kladno + 5,5 mil. 9. FK Jablonec 97 + 3 mil. 10. Dynamo Č. Budějovice + 2 mil. 11.-12. Bohemians 1905 0 11.-12. Tescoma Zlín 0 13. Slavia Praha - 0,9 mil 14.-15. Slovan Liberec - 3 mil. 14.-15. Viktoria Žižkov - 3 mil. 16. Sigma Olomouc - 6 mil. Kvalifikovaný odhad Sportu v korunách uvádí rozdíl mezi inkasovanými a utracenými penězi při přestupových transakcích. Kdo získal nejvíce z prodeje svých hráčů? 1. FK Teplice 135 mil. (Džeko 112 - Wolfsburg; Jirsák 23 - Krakov) 2. 1. FC Brno 80 mil. (Mazuch - Fiorentina) 3. Sparta Praha 50,5 mil. (Kučera 25 - Bruggy, Blažek 15 - Norimberk, Volešák 6 - Slavia, Drobný 4,5 - Augsburg) Kdo nejvíce utrácel za posily? 1. Sparta Praha 43,5 mil. (Limberský 12, Abraham 10, Kladrubský 10, Kúdela 6,5, Žofčák 5) 2. Baník Ostrava 30 mil. (Svěrkoš) 3. Slavia Praha 16,5 mil. (Šenkeřík 8, Volešák 6, Šourek 2, Belaid 0,5) Největší přestup Edin Džeko 112 milionů Největší přestup českého hráče do ciziny Ondřej Mazuch 80 milionů Největší přestup do ligy Václav Svěrkoš 30 milionů Největší přestup v rámci ligy David Limberský 12 milionů

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud