22. července 2007 • 00:00

Česká dvacítka světové zlato nezískala

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři minuty před koncem finále skončil sen českých fotbalistů do 20 let na mistrovství světa o zlaté medaili.



Čtyři minuty před koncem finále skončil sen českých fotbalistů do 20 let na mistrovství světa o zlaté medaili. Nad Argentinou dnes sice vedli po Feninově gólu, ale brzy o náskok přišli a v 86. minutě jim vstřelil vítězný gól Zarate. Češi přivezou do Prahy v úterý v poledne stříbrné medaile, Argentina je šampionem už pošesté v historii této věkové kategorie. Oba týmy se střetly už v úvodu šampionátu v základní skupině, ale oba zápasy se nijak nepodobaly. Zatímco tehdy Argentinci svého soupeře jednoznačně přehrávali, dnes vstoupil Češi do utkání mnohem aktivněji. Sice si už v první minutě vykoledovali žlutou kartu, ale také se zasloužili o první větší šanci. Vedení byli hodně blízko, když se v desáté minutě po standardní situaci z levé strany dostal míč pět metrů před brankou k Suchému. Jeho dorážku sice gólman Roméro vyrazil, ale měl při tom hodně štěstí, protože orazítkoval tyč. Argentinci se zdáli být zaskočeni tím, jak soupeř aktivně hraje; měli na svých kopačkách častěji míč, ale jejich akce narážely na skvěle organizovanou defenzivu, do níž se zapojovali aktivně všichni hráči. Nebezpečnější v šestnáctce byl stále evropský zástupce, který každý brejk využíval k rychlé šanci a v 17. minutě znovu Argentinci výrazně zazmatkovali v obraně. A podobný průběh měl i zbytek prvního poločasu, v němž Češi svého soupeře přestříleli. Druhý poločas začal hodně divoce, oba týmy nechtěly spoléhat na prodloužení, a tak se začaly rodit velké šance. Už v 50. minutě mohl Moralez překonat Petra, jenže ostravský gólman ho v obrovské šanci vychytal a navlas stejně skončil protiútok a obrovská Kaloudova možnost. Po hodině hry se stadion dočkal v rychlém sledu dvou branek a zápas gradoval. Nejprve skvěle před šestnáctkou uvolnil Kalouda deset metrů od branky stojícího Fenina, který z otočky poslal nechytatelnou ránu do argentinské sítě. Jenže z vedení se český tým neradoval dlouho; v euforii zapomněl na Aguera, který prošel středem obrany a český brankář neměl proti nejlepšímu střelci šampionátu šanci. Zápas se pak strhnul v ofenzivní bitvu, v níž se naplno začaly projevovat vlohy Jihoameričanů. V 70. minutě měl blízko vedení Moralez, hrající v té době už s obvázanou hlavou, ale Petr vytáhl další skvělý zákrok. V posledních dvaceti minutách se obraz hry znovu zklidnil, Češi se vrátili do své základní defenzivní pozice. Argentinci najednou neměli tolik možností, aby se dostali na dostřel české branky. Jenže fotbalová smrt v podobě argentinské branky přišla krátce před koncem: Acosteho rána sice ještě šla nad, jenže pak soupeř rozehrál standardní situaci, po níž Češi špatně reagovali a Zarate čtyři minuty před koncem druhé půle našel u bližší tyče skulinku a Petra prostřelil. V závěru se sice snažil český tým dlouhými centry soupeře ohrozit, ale na vyrovnání už měl málo času. Potřetí v historii se tak musí český, předtím československý fotbal smířit se stříbrnými medailemi.


Výsledek: Česká republika - Argentina 1:2 (0:0) Branky: 60. Fenin - 62. Aguero, 86. Zarate. Rozhodčí: Undiano Mallenco - Martinez, Jimenez, (všichni Šp.). ŽK: Kubáň, Kúdela, Šimůnek, Mičola, Mazuch - Sanchez, Mercado, Zarate, Roméro, Banega. Diváci: 19.526 (vyprodáno). Sestavy: Česká republika: Petr - Kúdela, Mazúch, Šimůnek, Kubáň - Mareš (71. Gecov), Kalouda, Suchý, Mičola - Fenin, Střeštík (82. Pekhart). Trenér: Soukup. Argentina: Roméro - Fazio, Insua, Mercádo, Banega - Sanchez, Sigali, Aguero, Moralez (90. Cabral) - Zarate, Piatti (80. Acosta). Trenér: Tocalli.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud