31. července 2007 • 00:00

Brazílie chce fotbalový šampionát

Autor:
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbal je v Brazílii téměř vším, ale světový šampionát země samby pořádala naposledy v roce 1950. Nyní se to má všechno změnit.



Brazílie oficiálně oznámila zájem o pořádání fotbalového mistrovství světa v roce 2014. Představitelé brazilského svazu v čele s jeho prezidentem Ricardem Teixeirou v Curychu předali předsedovi mezinárodní federace FIFA Seppu Blatterovi devítisetstránkový materiál s podrobnostmi kandidatury. Podle dokumentu chce zápasy světového šampionátu hostit 18 brazilských měst. Další detaily včetně plánovaného rozpočtu však dnes Brazilci odmítli zveřejnit. Nejúspěšnější fotbalová země, která vyhrála světový titul pětkrát, zůstala jediným adeptem na pořádání MS poté, co v dubnu stáhla kandidaturu Kolumbie. FIFA přesto ujišťuje, že Brazílie stále nemá nic jistého a musí doložit svou připravenost, především co se týká splnění technických požadavků a záruk vlády. To by měla zjistit srpnová či zářijová inspekce; nebude-li FIFA s jejími výsledky spokojena, může Jižní Americe mistrovství odebrat. "Pokud by se cokoli přihodilo, můžeme začít znovu. Proti předchozím šampionátům máme pořád roční náskok," řekl Blatter. Například o pořadateli nejbližšího mistrovství světa, které bude v roce 2010 hostit Jihoafrická republika, se rozhodlo s šestiletým předstihem. "Že jsme jedinými uchazeči, to nás staví do snad ještě těžší pozice. Ale požadavky FIFA určitě dokážeme splnit," uvedl šéf brazilské kandidatury Rui Rodrigues. V podobném duchu dnes podle agentury Reuters podpořil brazilské ambice v Curychu i slavný spisovatel Paulo Coelho. FIFA oznámí jméno pořadatele jubilejního dvacátého světového šampionátu letos 30. října. Brazilci dosud pořádali světový šampionát pouze jednou v roce 1950, na jihoamerickém kontinentu se turnaj konal naposledy v roce 1978 v Argentině.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud