3. srpna 2007 • 00:00

Sparta o Ligu mistrů proti Arsenalu

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do sparťanského snu o Lize mistrů vstoupila po dnešním losování 3. předkola černá můra. Na Letnou zavítá Tomáš Rosický se svým Arsenalem.



Slavné kluby mohou zkřížit cestu pražských týmů Sparty a Slavie v třetím předkole fotbalové Ligy mistrů V něm se bude bojovat o přímý postup do základních skupin nejslavnější klubové soutěže světa. Mistrovská Sparta narazí na londýnský Arsenal a prestižní souboj čeká hlavně záložníka Tomáše Rosického, bývalou oporu letenského klubu a současného kapitána reprezentace. Pokud Slavia v druhém předkole přejde přes Žilinu, narazí na Ajax Amsterodam. První zápasy se hrají 14. nebo 15. srpna, odvety jsou na programu o dva týdny později. Rozhodl o tom dnešní los ve švýcarském Nyonu. Sparta začne souboj s Arsenalem doma. Když slávisté uspějí proti Žilině, na jejíž půdě ve středu uhráli bezbrankovou remízu, představili by se v prvním utkání na hřišti nizozemského vicemistra v Amsterodamu. Českým fanouškům se Arsenal i Ajax v minulých letech několikrát představily a pokaždé to bylo při jejich zápasech na pražské Letné. V sezoně 2005/06 se celé trio utkalo v základní skupině Ligy mistrů, Sparta s Arsenalem prohrála 0:2 a 0:3 a s Ajaxem doma nejprve remizovala 1:1, v nizozemské metropoli poté prohrála 1:2. Arsenal poté dokráčel až do finále soutěže a ve finále prohrál 1:2 s Barcelonou. Ajax na Letné hrál i v minulé sezoně a v základní skupině Poháru UEFA zde uhrál bezbrankovou remízu. V klubu ale už nepůsobí Zdeněk Grygera ani Tomáš Galásek. Pokud Sparta s Arsenalem vypadne, přejde jako vyřazený celek z třetího předkola LM do prvního kola Poháru UEFA. Když Slavie nezvládne dvojzápas s Žilinou, letošní působení v evropských pohárech pro ni definitivně skončí. Dnešní los v Nyonu zajímal i české krajánky působící v zahraničních klubech. Jejich přímý souboj bude k vidění v duelu Spartaku Moskva, jehož barvy hájí Radoslav Kováč s Martinem Jiránkem, se Celtikem Glasgow, za který hraje Jiří Jarošík. Češi se proti sobě mohou postavit i v dalším zápase: Karel Piták, Patrik Ježek a Vratislav Lokvenc mají se Salcburkem výborně rozehranou partii s Ventspilsem, a pokud postoupí, střetnou se s Šachtarem Doněck, týmem obránce Tomáše Hübschmana. Ten je zase krůček od postupu přes Pjunik Jerevan. Pokud by maďarský Debrecín, kde působí kouč Miroslav Beránek a záložník Patrik Gedeon, smazal ztrátu a dokázal vyřadit švédský Elfsborg, utkal by se s Valencií. Nová posila Anderlechtu Brusel Jan Polák i brankář Daniel Zítka se zase mohou těšit na duely s Fenerbahce Istanbul. Když Libor Sionko s FC Kodaň zvládnou odvetu proti Beitaru Jeruzalém a neprohrají, vyzvou Benfiku Lisabon. Brankář polského celku Zaglebie Lubin Michal Václavík musel strávit domácí prohru 0:1 se Steauou Bukurešť, ale pokud by se v odvetě v Rumunsku povedla Lubinu senzace, narazil by na vítěze souboje mezi islandským Hafnarfjördurem a běloruským Borisovem. Letošní finalista soutěže Liverpool zase bude o základní skupinu bojovat s Toulouse, z jehož kádru před sezonou odešel na hostování do FC Brusel útočník Pavel Fořt.


Los 3. předkola Ligy mistrů (první zápasy 14. nebo 15. srpna, odvety 28. nebo 29. srpna):
Ajax Amsterodam - Žilina/Slavia Praha, Sparta Praha - Arsenal, Hafnarfjördur (Isl.)/Borisov (Běl.) - Lubin (Pol.)/Steaua Bukurešť, Tampere (Fin.)/Levski Sofia - Astana (Kaz.)/Rosenborg Trondheim, Spartak Moskva - Celtic Glasgow, Brémy - Domžale (Slovin.)/Dinamo Záhřeb, Ventspils (Lot.)/Salcburk - Pjunik Jerevan/Šachtar Doněck, Valencie - Debrecín (Maď.)/Elfsborg (Švéd.), Genk (Belg.)/FK Sarajevo - Dynamo Kyjev, Fenerbahce Istanbul - Anderlecht Brusel, Glasgow Rangers/Golubovci (Č. Hora) - Crvena Zvezda Bělehrad/Levadia Tallinn, Toulouse - Liverpool, Benfica Lisabon - FC Kodaň/Beitar Jeruzalém, Lazio Řím - Dinamo Bukurešť, FC Curych - Besiktas Istanbul/Šerif Tiraspol (Mold.), FC Sevilla - AEK Atény.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud