7. srpna 2007 • 00:00

Nejvyšší soud odmítl Pučkovo dovolání

Autor: ČTK
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý fotbalový rozhodčí Lubomír Puček neuspěl u Nejvyššího soudu s dovoláním proti rozsudku, který jej loni v říjnu uznal vinným z korupce.



Bývalý přední fotbalový rozhodčí Lubomír Puček neuspěl u Nejvyššího soudu s dovoláním proti rozsudku Krajského soudu v Ostravě, který jej loni v říjnu uznal vinným z korupce. Puček spolu s kolegou Jiřím Vodičkou podle soudu ovlivnili v roce 2003 výsledek zápasu slovenské ligy mezi Banskou Bystricí a Púchovem. "Dovolání bylo odmítnuto jako zjevně neopodstatněné," řekl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Pučkův trest, pokuta 70.000 korun, tak definitivně platí. V zápasu slovenské ligy v Banské Bystrici byl Vodička asistentem hlavního rozhodčího. Podle policejních odposlechů před utkáním telefonicky hovořil s Pučkem, jenž mu údajně slíbil, že ho v Banské Bystrici čeká sedmdesát litrů kvalitního českého vína. Podle obžaloby to znamenalo 70.000 korun. Puček i Vodička však před soudem shodně prohlašovali, že to byl jen žert. Případem se zabýval nejprve havířovský soud, poté Krajský soud v Ostravě uložil oběma sudím pokutu 70.000 korun. Vodička na rozdíl od Pučka nepodal dovolání k Nejvyššímu soudu, proti jehož rozhodnutí se již nelze odvolat. Pouze v některých případech lze podat ústavní stížnost. Podle rozhodnutí soudů má Puček, který pochází ze Slovenska, osobní vazby na vedení Dukly Banská Bystrica. Byl údajně požádán o to, aby se pokusil ovlivnit zápas ve prospěch Dukly. Puček od začátku spojení s korupcí odmítal. "Existují jen dva odposlechy jako důkaz. Pak nic, co by dokázalo, že se to opravdu stalo," opakoval u soudů. Puček býval označován za nejlepšího českého fotbalového rozhodčího. Poprvé se objevil ve federální lize v roce 1990, osm let figuroval na mezinárodní listině FIFA. V roce 2004 popáté vyhrál Křišťálovou píšťalku pro nejlepšího domácího rozhodčího. Ve stejném roce ukončil kariéru sudího, protože média začala spekulovat o jeho úloze v korupční aféře. Později byl Puček sportovním manažerem Slavie Praha. Po výroku ostravského soudu z fotbalu odešel, ačkoli jeho trest nezahrnoval zákaz činnosti.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud