15. srpna 2007 • 00:00

Penalta přinesla Slavii výhru

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalistům Slavie se podařil husarský kousek. Přečkali tlak, šance i pokutový kop ze strany slavného Ajaxu a sami z penaltové značky rozhodli. Šance na postup se tak rapidně zvětšila.



Fotbalisté Slavie Praha vybojovali v amsterodamské Areně v úvodním zápase 3. předkola Ligy mistrů s Ajaxem nečekaně nadějný výchozí výsledek. Brankou Kalivody z penalty v 75. minutě vyhráli 1:0 a v odvetě, která se hraje 29. srpna v Praze na Strahově, tak budou mít velkou šanci poprvé v historii postoupit do hlavní soutěže. Přestože na trávník poslal trenér Jarolím dva klasické útočníky, hrála Slavia pouze s jedním hrotem Vlčkem, zatímco Šenkeřík se stáhl na pravý kraj zálohy. Švec se postavil k Suárezovi a prakticky se od něj nehnul. V úvodní desetiminutovce se spíše hráči obou celků oťukávali, ze strany hostů byl cítit patrný respekt z hráčů zvučných jmen. Jeden z nich, nizozemský reprezentant Heitinga, dorážel v 11. minutě míč po tečovaném centru, ovšem jen na tyč. Vzrušení domácích bylo nicméně zbytečné, již předtím byl praporek pomezního rozhodčího nahoře. O sedm minut později nechal Vaniak projít centr Rommedahla až k Suárezovi, který se ale šance zalekl a ze tří metrů překvapivě přestřelil. Hráči Ajaxu si kombinační hrou vytvořili trvalý tlak a slávistická obrana byla v plné permanenci, především při střílených centrech, které hledaly hlavy Rommedahla a kanonýra Huntelaara. Stoperská dvojice Suchý - Brabec ale byla ve vzduchu pozorná. Po půlhodině přišla i velká příležitost Slavie. Janda se na levé straně zbavil Colina a domácí brankář Stekelenburg zmařil jasnou šanci jen bravurním reflexivním zákrokem, kterým míč vyrazil nad břevno. Stejně se zaskvěl na druhé straně i Vaniak, jenž vytáhl trestný kop Huntelaara nad břevno. Hráči Slavie se přece jen začali více tlačit dopředu. Po jednom z rychlých protiútoků Vlček narazil míč Tavaresovi, kterému jej v poslední moment ukopl velezkušený Stam. Těsně před odchodem do kabin mohl zmrazit hosty Uruguayec Suárez, prosmýkl se mezi trojicí obránců, ale Vaniak si s jeho střelou poradil. Po klidné čtvrthodině ve druhém poločase přišly dvě horké minuty pro hosty, ale ti z nich vyšli bez újmy. V 60. minutě Krajčík minul odkop a zcela volný Kennedy napálil střelu do nohou Vaniaka. Za pár desítek sekund přišel zbytečný faul Tavarese na Suaréze a rozhodčí neváhal ani sekundu a ukázal na značku pokutového kopu. Úmysl vyhlášeného střelce Huntellara však Vaniak vystihl a u pravé tyče byl včas. Do další šance se probil v 66. minutě Suárez, sám se řítil na slávistického gólmana, ale nepostřelil jej a tečovaný míč odvrátil z brankové čáry Suchý. Necelou čtvrthodinu před koncem Janda nebojácně přešel přes Stama, v dalším souboji jej fauloval ve vápně Emanuelson a k nelibosti domácích se kopala druhá penalta: Kalivoda v této disciplíně jasně Huntellara předčil a nedal Stekelenburgovi šanci. Domácí se snažili za bouřlivé podpory diváků alespoň vyrovnat, ale marně. Nejnebezpečnější byla hlavička Heitingy, mířila však těsně vedle a hosté se tak mohli radovat z nečekané výhry.


Ajax Amsterodam - Slavia Praha 0:1 (0:0) Branka: 76. Kalivoda z pen. Rozhodčí: Meyer - Voss, Schiffner (všichni Něm.). ŽK: Heitinga, Colin - Vlček, Tavares, Šenkeřík. Diváci: 30.000.
Ajax: Stekelenburg - Colin, Stam, Vermaelen, Emanuelson - Kennedy, Gabri, Heitinga - Suárez (62. Urzaíz) - Rommedahl (821. Sarpong), Huntelaar.
Slavia Praha: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Dřížďal - Švec - Šenkeřík, Kalivoda (80. Volešák), Tavares, Janda (86. Belaid) - Vlček (90. Gaúcho).

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud