19. srpna 2007 • 00:00

Na zápas s Walesem jsem se ještě nedíval

Autor:
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na chvíli se stal z DAVIDA LAFATY český fotbalový hrdina číslo 1. Jeho dva góly zajistily v září vítězství české reprezentaci v kvalifikačním utkání s Walesem.



Na chvíli se stal z DAVIDA LAFATY český fotbalový hrdina číslo 1. Jeho dva góly zajistily v září vítězství české reprezentaci v kvalifikačním utkání s Walesem. Jak žije odchovanec českobudějovického fotbalu a momentálně útočník Austrie téměř rok od památného střetnutí? Proti Walesu jste měl premiéru v národním týmu a hned jste ji vylepšil dvěma góly. Během pár minut se z vás stal slavný hráč. Co se za ten rok ve vašem životě změnilo? "Přestoupil jsem z Jablonce do Austrie, ale jinak bych žádnou velkou změnu nenašel. Jako že by mě někdo zastavoval na ulici a poznával mě? To rozhodně ne, ale něco podobného mi ani nechybí." Viděl jste od té doby záznam zápasu s Walesem? "Sice ho mám doma, manželka se mi o tyhle věci pečlivě stará, ale nebyl důvod se na zápas dívat." Skutečně? "Opravdu ne. Možná, že až skončím s fotbalem, tak se na to podívám. Ale abych u toho teď seděl… Na to jsem asi ještě mladý, pořád se spíš dívám směrem dopředu než dozadu." Přemýšlel jste o tom, proč vám zrovna zápas s Walesem takhle sednul? "Asi šlo o nějakou souhru náhod. Byl jsem dodatečně nominovaný do národního týmu a počítal spíš s tím, že nebudu ani na lavičce. A najednou jsem měl jít na hřiště. Prostě jsem ten den měl štěstí." Zápas s Walesem se hrál v Teplicích. Je to váš oblíbený stadion? "Předtím jsem tam rád nehrál. S Budějovicema jsme tam až na jednu výjimku vždycky prohráli, s Jabloncem se nám tam také moc nedařilo. Ale jak jsem říkal, ten den se všechno povedlo." Berete zápas s Walesem jako nejpovedenější duel své kariéry? "To bych neřekl, spíš bych ho nazval zlomovým. Ale určitě bych si vzpomněl i na povedenější." Zmínil jste odchod do Austrie. Říkali vám, že vás zaregistrovali díky utkání s Walesem? "Ne, o tom se nikdo nezmínil. Ovšem je mi jasné, že asi ty dva góly mi k přestupu pomohly. V zimním přestávce mi manažer říkal o zájmu Sparty, Austrie a jednoho moskevského klubu." Proč jste si vybral zrovna Austrii? "Já nikam ani moc odcházet nechtěl. V Jablonci mě ani manželce nic nechybělo, líbilo se nám tam, a hlavně jsem byl Jablonci moc vděčný za to, že mi dal šanci, když jsem se vracel z Xanthi." A co vás nakonec k odchodu zlomilo? "Lákalo mě zkusit to ve Spartě. Je to největší klub v Česku, tituly, Liga mistrů… Jenže Sparta se nějak s Jabloncem nedohodla. Austria mě chtěla nejdřív pouze na hostování, ale nakonec si to rozmyslela a oznámila, že mě koupí. Odešel jsem i kvůli Jablonci." Teď tomu trochu nerozumím. "Austria za mě nabízela údajně celkem slušné peníze a bral jsem to, že Jablonec něco vydělá a já mu vlastně tímhle způsobem poděkuju za to, že mi pomohl, když jsem se vracel z Xanthi."

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud