6. ledna 2016 • 13:55

Zidane to bude mít těžké. Hvězdy, které jako trenéři vyhořely

Autor: pod
Vstoupit do diskuse
0
  • Nový trenér Realu Madrid Zinedine Zidane to bude mít hodně těžké, několik slavných hráčů v nové roli neuspěloNový trenér Realu Madrid Zinedine Zidane to bude mít hodně těžké, několik slavných hráčů v nové roli neuspěloFOTO: Koláž iSport.cz

    Vynikající hráč nerovná se dobrý trenér. S tím se nyní musí popasovat nový kouč Realu Zinedine Zidane. Přestože mnoho bývalých hvězd jako Pep Guardiola či Laurent Blanc jako trenéři uspělo, dost z nich v nové roli zklamalo. A jsou mezi nimi skutečně velká jména. Podívejte se na pět legend, ze kterých by si Zidane brát příklad neměl.

  • Diego Maradona

    Hráčská kariéra: Argentinos Juniors, CA Boca Juniors, FC Barcelona, SSC Neapol, Sevilla FC, CA Newell's Old Boys, CA Boca Juniors

    Trenérská kariéra: CD Textil Mandiyú, Racing Club, Argentina, Al Wasl FC

    Diego Maradona Diego MaradonaFoto Profimedia.cz

    Úžasný fotbalista, ale vždy také hodně kontroverzní osoba. A to nejen kvůli „boží ruce“. To byl a je Diego Maradona. Přestože v Argentině milován, s tamní reprezentací neuspěl.

    Bez větších zkušeností a úspěchů se stal překvapivě hlavním trenérem národního týmu na začátku kvalifikace o MS 2010 v JAR. Tam se sice podle přepokladů Argentina probojovala, ale ve čtvrtfinále vyhořela, když schytala ostudný debakl 0:4 s Německem.

  • Paul Gascoigne

    Hráčská kariéra: Newcastle United, Tottenham Hotspur, Lazio Řím, Rangers, Middlesbrough FC, Everton, Burnley FC, Gansu Tianma, Boston United

    Trenérská kariéra: Gansu Tianma, Kettering Town

    Paul Gascoigne Paul GascoigneFoto Profimedia.cz

    Reprezentant a podle mnohých jeden z nejlepších anglických hráčů historie. Jenže Paul Gascoigne doplácel a stále doplácí na nezřízený život a především obrovské problémy s alkoholem. I proto se nikdy nestal úspěšným trenérem.

    Gascoigne to nejdřív zkoušel v čínském Gansu Tiamna, kde působil na závěr kariéry i jako hráč. Ten ale poměrně rychle opustil a ještě kratší dobu vydržel na lavičce anglického Kettering Town. Pouhých 39 dnů.

  • Lothar Matthäus

    Hráčská kariéra: FC Herzogenaurach, Borussia Mönchengladbach, FC Bayern Mnichov, Inter Milán, FC Bayern Mnichov, MetroStars

    Trenérská kariéra: Rapid Vídeň, Partizan Bělehrad, Maďarsko, CA Paranaense, FC Red Bull SalzburgMaccabi Netanja, Bulharsko

    Lothar Matthäus Lothar MatthäusFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Mnohonásobný německý reprezentant a osobnost Bayernu Mnichov Lothar Matthäus to jako trenér zkoušel na mnoha místech. Až na jednu krátkou výjimku v Partizanu Bělehrad ale bez větších úspěchů.

    Kromě klubů vedl krátce reprezentace Maďarska a Bulharska, ale vydržel vždy jen rok. Jednu dobu se mluvilo o tom, že by mohl dokonce převzít český národní tým, ale k tomu nakonec nedošlo.

  • Bobby Charlton

    Hráčská kariéra: Manchester United, Preston North End, Waterford United

    Trenérská kariéra: Preston, Wigan

    Legendární Sir Bobby Charlton a útočník Manchesteru United Wayne Rooney Legendární Sir Bobby Charlton a útočník Manchesteru United Wayne RooneyFoto Reuters

    Zatímco jako hráč slavil tituly v Anglii i na mistrovství světa, jako trenér příliš výher nepoznal. V Prestonu totiž Bobby Charlton vyhrál za 99 zápasů jen třetinu a skončil. O několik let později převzal Wigan, ale po devíti utkáních, ze kterých naplno bodoval jen ve dvou, se raději přesunul do role ředitele.

  • Alan Shearer

    Hráčská kariéra: Southampton, Blackburn Rovers, Newcastle United

    Trenérská kariéra: Newcastle United

    Alan Shearer se stal v Newcastlu jako hráč legendou, jako trenér ale neuspěl Alan Shearer se stal v Newcastlu jako hráč legendou, jako trenér ale neuspělFoto profimedia.cz

    Kanonýr k pohledání, to byl legendární Alan Shearer. Modlou se stal především v Newcastlu, který se pak rozhodl zachránit i jako trenér.

    V sezoně 2008/2009 přišel na posledních osm zápasů a měl za úkol tým udržet v Premier League. Jenže zklamal, vyhrál pouze jednou a Newcastle sestoupil. Pro hrdý klub a jeho věrné fanoušky sportovní neštěstí.

  • Luboš Kubík

    Hráčská kariéra: Spartak Hradec Králové, TJ Slavia Praha IPS, Fiorentina, FC Metz, 1. FC Norimberk, Drnovice, Slavia Praha, Lázně Bohdaneč, Chicago Fire, Dallas Burn

    Trenérská kariéra: Slask Wrocław, Torquay United

    Luboš Kubík Luboš KubíkFoto Barbora Reichová (Sport)

    Úžasný fotbalista, reprezentant a jeden z nejlepších českých hráčů historie. Jako trenér ale Luboš Kubík vůbec neuspěl. 

    V krátké trenérské kariéře vedl dva kluby, polský Slask Wroclav a anglické Torquay United, v obou týmech ale skončil po několika zápasech. V Torquay se stal dokonce nejméně úspěšným koučem v historii co se týče procentuální úspěšnosti výher.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud