5. května 2016 • 19:55

Kauza Berbr: Soudkyně zamítla všechny svědky, Kovařík se odvolá

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Roman Berbr a Dagmar Damková slaví právní vítězství. V sérii žalob, kterou podali proti svým veřejným kritikům, padl první nepravomocný rozsudek – bývalý sudí Tomáš Kovařík se jim musí za své výroky omluvit v médiích a uhradit soudní výlohy. Žalovaná strana se však odvolává. A také se podivuje nad tím, že soudkyně Sylva Mašínová neumožnila před soudem vystoupit žádnému z navrhovaných svědků.



Někdejší asistent sudího Tomáš Kovařík se přidal na stranu těch, jimž vadily poměry mezi českými rozhodčími. Teď za to pyká, soudkyně obvodního soudu pro Prahu 9 Sylva Mašínová vyhověla žalobě v plném rozsahu.

„Jsme spokojeni,“ řekl Jana Gavlasová, právní zástupkyně Berbra a Damkové.

Spokojen pochopitelně není žalovaný Tomáš Kovařík. Dá se to vyčíst z jeho krátkého prohlášení, které zaslal deníku Sport a Aktuálně.cz. „Mohu potvrdit konání soudu i jeho verdikt. Soudkyně překvapivě rozhodla hned na prvním jednání a nepřipustila předvolat jediného mnou navrženého svědka, který by mohl potvrdit pravdivost mých tvrzení a podpořit moji obhajobu. S verdiktem soudu se samozřejmě neztotožňuji a odvoláme se proti němu.“

Podle informací Sportu bylo jednání velmi rychlé, při vyloučení obrazového a zvukového záznamu netrvalo ani hodinu a soudkyně Mašínová skutečně nepovolila předvolání žádného ze svědků ani jedné ze stran s tím, že se straně žalované nepodařilo prokázat svá tvrzení.

Kovařík chtěl povolat víc jak deset svědků

Kovařík chtěl na svou obhajobu povolat více než deset svědků, Berbr a Damková údajně měli v záloze asociačního předsedu Miroslava Peltu a sudího Petra Ardeleána.

Jak jednání u Obvodního soudu pro Prahu 9, jehož předsedou je bývalý předseda pražské fotbalové disciplinárky Alexander Károlyi mladší (syn dlouholetého předsedy DK fotbalového svazu), probíhalo? Soudkyně, která je současně šéfkou disciplinární komise Autoklubu ČR, podle informací Sportu postavila svůj rozsudek především na neprokázaném Kovaříkově tvrzení z rozhovoru pro Sport ze srpna 2015 (Berbr řídí budoucnost sudích, proto se ho bojí).

V něm sudí uvedl, že možným důvodem pro jeho vyřazení z listiny rozhodčích mohla být skutečnost, že byl označen za iniciátora akce, při níž si někteří arbitři po zimním soustředění na Madeiře požádali o odškodnění za zmeškaný let. Podstata rozhovoru, tedy že Berbr ovládá sudí místo Damkové, nebyla prý středem zájmu soudkyně.

Kovařík se na základě jejího nepravomocného verdiktu má omluvit na první straně deníku Sport a na homepage serveru iSport.cz.

Jedná se o první rozsudek vyřčený na základě žalob ze strany partnerské dvojice Berbr, Damková, které se souvisejí s „kauzou Libor Kovařík“. Ten loni v srpnu v deníku Sport ostře kritizoval praktiky ve světě českých rozhodčích. Za jejich faktickou hlavu označil Romana Berbra.

V dubnu už proběhlo u Obvodního soudu v Hodoníně slyšení s asistentem Antonínem Kordulou, které však bylo odročeno. Dalšími obžalovanými jsou Libor Kovařík (žalobci požadují 800 000 korun a omluvu), Ladislav Vízek (100 000 a omluvu).

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud