2. června 2016 • 14:34

Panenka: Chybí špílmachři. Co skončil Horváth, žádného jsem neviděl

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V roce 1976 se ocitli na fotbalovém vrcholu. Antonín Panenka a Karol Dobiaš pomohli československé reprezentaci k zlatu na mistrovství Evropy. Jak se velkým jménům líbí dnešní fotbal? Co si přejí před EURO ve Francii, které začíná už příští týden? O tom hovořili u příležitosti uvedení do Síně slávy deníku Sport.



Fotbal v současnosti a před 40 lety? Panenka by našel hodně odlišností. „Fotbal šel neskutečně nahoru v rychlosti, kondici, univerzálnosti a agresivitě. To jsou všechno vlastnosti, které jsem nikdy neměl. Asi těžko bych se uplatnil,“ prohlásil v redakci Sportu.

Nejde jen o rozdíly na hřišti. „Těžko porovnávat. Změnily se finance, my hráli za tisíc korun, oni dnes za miliony,“ připomněl Dobiaš.

Kdyby mohl dostat šanci, zkusil by si Panenka zahrát dnes za Barcelonu. „Tam by ten můj styl pracoval. Byl jsem pomalejší, do soubojů jsem nechodil. Jen můj trenér mi říkal – i seberychlejší hráč není rychlejší než míč. Tak jsem se snažil být rychlý s míčem,“ řekl.

Na dnešní podobě fotbalu vidí ale také nedostatky. „V naší éře každé mužstvo mělo dva až čtyři špílmachry. Ti byli technicky na výši, měli myšlenku. Nikoho takového jsem u nás neviděl od doby, co skončil Horváth ,“ posteskl si.

A jak vidí Panenka a Dobiáš nadcházející EURO? „Přeji českému i slovenskému týmu postup ze skupiny, oba mají těžké soupeře. A já si dám tisíc korun na NSR,“ odhalil Dobiaš svůj sázkařský tip. Panenka bude držet na šampionátu palce třem týmům. „Česku, Slovensku a Rakousku, kde jsem dřív působil. Snad mi alespoň jeden udělá radost.“

Panenka: Chybí špílmachři. Co skončil Horváth, žádného jsem neviděl
Video se připravuje ...

Panenka a Dobiaš v Síni slávy deníku Sport! Došlo i na fígly u slavné penalty
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud