15. listopadu 2017 • 04:45

Americký talent Dortmundu: Pusťte hráče dřív do Evropy, budeme lepší

Autor: jap
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patří mezi největší mladé talenty světového fotbalu. V devatenácti letech pravidelně nastupuje za Borussii Dortmund a i přes svůj mladý věk je jedním z hlavních tahounů americké reprezentace, se kterou však na světový šampionát do Ruska nepostoupil. O zklamání z vyřazení i možnostech, jak fotbal v USA posunout, mluvil talentovaný křídelník v upřímné zpovědi pro The Players Tribune.



Bojovali až do poslední možné chvíle. Po prohře 1:2 s týmem Trinidadu a Tobaga ale reprezentace USA klesla až na nepostupovou pátou pozici a mistrovství světa v Rusku tak budou Američané sledovat jen v televizi.

Jako o obrovském zklamání hovořil o zmařené šanci na postup Christian Pulisic. Se svými pocity po nepovedené reprezentační misi se devatenáctiletý fotbalista svěřil webu The Players Tribune.

"Když jsme odcházeli ze hřiště, v hloubi duše jsem věděl, že je konec," vzpomíná Pulisic na prohrané utkání. Přesto se na klíčovou otázku, zda celkový bodový zisk v tabulce k vysněnému postupu přece jen nestačí, zeptal jednoho z asistentů.

Christian Pulisic v zápase proti Bayernu Mnichov
Christian Pulisic v zápase proti Bayernu Mnichov

"Nikdy nezapomenu ten pohled na jeho obličej a pocit totálního zmaru, který mi projel celým tělem," hovoří mladý talent o chvíli, kdy mu bylo potvrzeno, že nadcházející světový šampionát se odehraje bez účasti hráčů USA.

Kromě vzpomínek na velké zklamání však Pulisic nabízí i cestu, jak alespoň částečně zařídit, aby se podobné fiasko už neopakovalo. Problém vidí v rozdílnému přístupu k mladým hráčům, jenž je praktikován v Evropě a v Americe.

"Proč můžou hráči z Evropy odejít ze země v šestnácti, ale ti ostatní až v osmnácti? Proč nemůžou odejít a měřit se s těmi nejlepšími ve své kategorii, využít svého potenciálu a snažit se z něj dostat co nejvíc?" pokládá Pulisic otázky a připomíná, že jemu v této situaci pomohlo jeho dvojí občanství - talentovaný křídelník má totiž chorvatské předky.

Díky chorvatskému pasu mohl do Evropy dřív

"Nejsem si jistý, jestli si lidi uvědomují, jaké jsem měl štěstí, že mám i chorvatský pas. Díky svému dvojímu občanství jsem mohl hrát v Evropě a trénovat v akademii Dortmundu už v šestnácti. Nebýt toho, musel bych čekat až do osmnácti. A pro fotbalistu, zeptejte se, koho chcete, jsou léta mezi šestnáctým a osmnáctým rokem úplně všechno."

Právě odlišná výchova hráčů v pubertálním věku v Americe a na starém kontinentu je dle Pulisice důvodem, proč se nedaří talenty Spojených států více rozvíjet. "V Evropě je na druhou stranu obecná úroveň mnohem vyšší - každý tu byl někdy považován za nejlepšího a stejně tu každý bojuje o místo na slunci. Ke všemu musíte přistupovat s daleko větší intenzitou a pokorou, i z psychického hlediska je to něco, co v americké fotbalové výchově nenajdete," vysvětluje talentovaný hráč.

VIDEO: Podívejte se na Pulisicovu trefu proti Hamburku (čas 1:40)

SESTŘIH: Hamburk - Dortmund 0:3. Borussia vede ligu o bod
Video se připravuje ...

Vycházející hvězda Borussie Dortmundu v textu zmínila i výkonnostní propad, který BVB v posledním měsíci postihl. Z pětibodového náskoku na mnichovský Bayern je najednou šestibodová ztráta.

"Jsem posedlý vítězstvím a poslední měsíce jsem se cítil dost bídně. Ten pocit, že musíte čekat další čtyři roky... zní to jako věčnost. Vždyť ve fotbale i čtyři týdny můžou působit jako dlouhá doba. Podívejte se na ty moje poslední - nepostoupili jsme na mistrovství světa, poprvé jsme prohráli v lize, pak doma s Bayernem... a máme sakra co dělat, abychom postoupili ze skupiny v Lize mistrů. Pro kluka posedlého vyhráváním nějak moc porážek," glosuje Pulisic nepovedené fotbalové období, které momentálně prožívá.

Zároveň ale fanouškům USA slibuje, že pro účast americké reprezentace na dalším světovém šampionátu v roce 2022 udělá maximum, co bude v jeho silách. "Chci ujistit každého amerického fotbalového fanouška, bez ohledu na to, k jakým změnám dojde, kdo bude trenérem nebo jak bude vypadat nominace, že pořád budu posedlý vítězstvím a udělám všechno proto, abychom se tam dostali."

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud