26. ledna 2018 • 18:29

Berbr přitvrdil ohledně nových stanov FAČR: Chce zrušit komory

Autor: šq
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čechy a Morava se v pátek potkaly, aby poprvé od prosincové valné hromady jednaly o změně stanov. To důrazně požaduje UEFA proto, aby při volbě předsedy nikdy nedošlo k patu. Česká strana přinesla čtyři varianty řešení, z nichž první dvě chtějí zrušení dvoukomorového systému.



Roman Berbr pootočil šroubem. Co mu stačilo v prosinci na valné hromadě, už je málo. I ta nejmírnější varianta jeho návrhu požaduje uvolnění volby předsedy a ještě něco k tomu. Když ne, přijde normalizační komise.

Ty čtyři návrhy stojí takto:

1. Zrušení komorového systému (u předsedy i výkonného výboru).

2. Zrušení komorového systému (u předsedy i výkonného výboru) s ponecháním dvou míst pro volbu dle bydliště, a to u místopředsedů a předsedů řídících komisí.

3. Uvolnění volby předsedy a ponechání komorového systému u volby výkonného výboru s tím, že Čechy budou mít tři zástupce za kraje a Morava jednoho (dosud 2 a 2).

4. Normalizační komise, která zruší komorový systém, následně bude nově volen celý výkonný výbor.

Tohle slyšeli zástupci Moravy, kteří se pod vedením svého místopředsedy Zdeňka Zlámala sešli s českou stranou v čele s Berbrem. Schůzka konaná bez přítomnosti nového předsedy Martina Malíka trvala pouhých deset minut. „Do jednání se zapojím později,“ říká Malík.

Moravští vlastní návrh řešení zatím nepřinesli. Patrně z toho důvodu, že očekávají reakci generality FIFA a UEFA na obsáhlý dopis, který zaslal Zlámal předsedům Infantinovi a Čeferinovi. V něm vysvětloval, že v české fotbalové asociaci žádný problém není a není tedy zapotřebí situaci řešit. „Čeferin se mnou mluvil. Říká, že dopis četl a že odpoví do příštího úterý, kdy máme svůj výkonný výbor,“ tvrdí Malík.

Ten se na losování Ligy národů sešel i s Grigorijem Surkisem, který na mimořádné valné hromadě mimořádně ostře požadoval schválení změny stanov, v opačném případě sliboval normalizační komisi. „Na jednání své komise pro národní asociace pozve mě, Berbra a Zlámala, abychom prý u nás uvěřili, že to není jeho výmysl a že to celá UEFA myslí velmi vážně,“ prohlásil Malík.

Místopředseda Roman Berbr a předseda Roman Malík přicházejí na tiskovou konferenci po valné hromadě FAČR
Místopředseda Roman Berbr a předseda Roman Malík přicházejí na tiskovou konferenci po valné hromadě FAČR

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud