11. července 2019 • 20:05

FIFA jde tvrdě proti rasismu! Nejnižším trestem stop na deset zápasů

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní fotbalová federace FIFA zdvojnásobila minimální trest za rasismus na deset zápasů. Další novinkou v řádech je, že hráči budou mít možnost stejně jako v trestním řízení podat prohlášení oběti o dopadu činu na jejich život.



Upravená disciplinární pravidla vstoupí v planost v pondělí. "Témata jako rasismus a diskriminace jsme zmodernizovali, což z FIFA dělá průkopníka v ochraně základních lidských práv jednotlivce," citovala agentura Reuters prohlášení federace. "Oběti také mohou být vyzvány, aby podaly ústní nebo písemné prohlášení," dodal.

Nejnižší trest za rasismus pro hráče a funkcionáře činí 10 zápasů, kluby a svazy za první prohřešek mohou mít uzavřenou část stadionu a dostanou minimální pokutu 20 tisíc švýcarských franků (460 tisíc korun). Ve výjimečných případech může být zápas kvůli rasismu nebo diskriminaci kontumován 3:0 ve prospěch poškozeného týmu.

Předčasnému ukončení a následné kontumaci musí předcházet tzv. třístupňová procedura, která je v platnosti už nyní. Podle ní rozhodčí nejprve vyzve prostřednictvím rozhlasu na stadionu k uklidnění situace, poté může utkání přerušit, dokud nevhodné chování nepřestane, a teprve pak může duel předčasně ukončit.

"A pokud nenastanou výjimečné okolnosti, budou zápasy předčasně ukončené kvůli rasismu nebo diskriminaci kontumovány," uvedla FIFA v prohlášení.

Nová pravidla také rozšířila definici, čeho se může diskriminace týkat. "Jde o rasu, barvu kůže, etnický, národnostní nebo společenský původ, pohlaví, postižení, sexuální orientaci, víru, politický názor, majetek, narození nebo jakékoli postavení či jakýkoli důvod," stojí v pravidlech.

Mezi další novinky v disciplinárním řádu je otevření některých řízení veřejnosti a zveřejňování více verdiktů. FIFA tím reagovala na postoj Evropského soudu pro lidská práva, který nedávno vyzval sportovní arbitráž CAS, aby nejednala výhradně za zavřenými dveřmi.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud