Ondřej Škvor
Premium
3. prosince 2020 • 05:00

Co všechno hrozí Berbrovi? Roky ve vězení, vyloučení z FAČR i pokuta

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Deset let. Aspoň. Nejeden fotbalový fanoušek by chtěl vidět Romana Berbra, jak odchází od civilního soudu s vysokým trestem. Jenže na základě dosud známé klasifikace jeho činu to vypadá, že nejvyšší možnou sazbou bude šest let a osm měsíců. Ovšem ve fotbale to může být jiné. Každý z paragrafů, z nichž etická komise bývalého místopředsedu viní, umožňuje bývalého mocného muže vyloučit z FAČR. Co všechno Berbrovi u civilních i fotbalových soudů hrozí, se dočtete v zamčené části článku.



Roman Berbr sedí od poloviny října ve vazební věznici. Zpovídá se v ní vyšetřovatelům, kteří ho viní z trestných činů zpronevěry a podplácení. Navíc mu přitěžuje, že skutek měl spáchat coby člen organizované zločinecké skupiny.

Jak mluví paragrafy? Ten s číslem 206, odstavec 1 a 3, řeší zpronevěru. Berbr se jí měl dopustit (z toho, co je dosud známo) tím, že coby jeho předseda vyvedl peníze z Plzeňského krajského fotbalového svazu. V březnu 2020 měl uspořádat fiktivní seminář mládežnických trenérů, za který proplatil ve prospěch společnosti 100čes Group s. r. o. faktury v hodnotě 849 964,50 korun. O ty se potom údajně podělil s dalšími obviněnými Romanem Rogozem, Tomášem Grimmem a Michalem Káníkem.

Za to mu podle trestního zákoníku hrozí sazba jeden rok až pět let.

Druhý paragraf, z něhož se má bývalý druhý místopředseda fotbalové asociace zpovídat, nese číslo 332, odstavec 1. V něm se mluví o podplácení. O tom mají svědčit důkazy (zatím) směřující k dění České fotbalové lize a FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE, především k zápasům kolem klubu FC Slavoj Vyšehrad.

Za to mu podle trestního zákoníku hrozí sazba jeden až dva roky.

Romanu Berbrovi však přitěžuje, že oba trestné činy měl spáchat ve prospěch organizované zločinecké skupiny podle

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud