9. dubna 2008 • 00:00

Slepička dvěma góly pomohl Spartě

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté HFK Olomouc prohráli v prvním čtvrtfinálovém utkání Poháru ČMFS se Spartou 1:2. Druholigová Olomouc sice vedla, ale Sparta se střelecky prosadila po přestávce. Nečekaný výsledek uhráli Bohemians ze Střížkova na Žižkově.



S výjimkou Viktorie Žižkov zvládli všichni favorité vstup do čtvrtfinále Poháru ČMFS, které se letos poprvé hraje na dva zápasy, vítězně. Sparťané dokázali otočit průběh duelu na půdě druholigového HFK Olomouc na 2:1, Liberec vyhrál v Třinci suverénně 3:0 a také Brno potvrdilo jarní vzestup formy tříbrankovým vítězstvím na hřišti Jablonce. Viktoria Žižkov sice brzy vedla, ale v derby proti druholigovým Bohemians Praha náskok neudržela. Odvety se budou hrát ve středu 16. dubna. Sparťané v roli obhájce trofeje s polovinou hráčů z lavičky prohospodařili první poločas a na půdě nadšeně bojujícího HFK Olomouc prohrávali. Po příchodu Matušoviče se Slepičkou se však obraz hry výrazně změnil, hosté dokázali díky dvěma trefám svého nejlepšího letošního útočníka otočit a na Letné je čeká klidnější odveta. Liberec vyhrál snadno 3:0 v Třinci, kde stejně jako nedávno v Kladně uspěl díky pohotové koncovce. Trenér Ladislav Škorpil si po zápase postěžoval, že jeho svěřenci po prvním rychlém gólu polevili. Severočeši měli štěstí, že narazili na méně vzdorujícího soupeře než další prvoligové týmy. Především na Žižkově poznali domácí, že derby smazává všechny rozdíly. Proti Bohemians ze Střížkova také rychle vedli, ale pak lehkovážně zahazovali další šance a po vyrovnání soupeře už nedokázali reagovat. Hosté měli po remíze 1:1 důvod k radosti. Jediný prvoligový souboj sehrály Jablonec s Brnem. V nedávném ligovém utkání se radovali domácí, ale na pohárové semifinále mohou pomýšlet spíše Moravané. Ti dokázali po půlhodině vstřelit dva důležité góly a domácí naděje vyprchávaly. V odvetě na hřišti soupeře bude jejich role už hodně složitá, tříbranková výhra dává výrazně větší naději Brnu.


Výsledky: Viktoria Žižkov - Bohemians Praha 1:1 (1:0) Branky: 6. Koukal - 66. Ibe. Rozhodčí: Adam - Zlámal, Lhoták. ŽK: Kalod, Procházka, Kušnír - Janů, Ibe, Kwame, Lencevič. Diváci: 1208. Žižkov: Bartalský - Šťastný, Labant, Besta, Xavier - Koukal, Procházka, Tinga (67. Moughfire), Kušnír - Kalod (60. Blaha), Švancara (72. Demjan). Trenér: Griga. Bohemians: Belaň - Janů, Turtenwald, Lencevič, Macháček (46. Brzezina) - Zoubek (82. Majer), Fenyk, Kwame, Grznár - Ibe (90. Jandzik), Galbavý. Trenér: Urban. Hlasy po utkání: Žižkovský trenér Stanislav Griga byl po zápase hodně zklamaný, remíza 1:1 ho nepotěšila. "Tím, že jsme nastoupili v nejsilnější sestavě a nikoho nešetřili, jsme dali jasně najevo, jaké ambice v poháru máme. O to víc mě mrzí, že ne všichni do toho zápasu dali to, co měli. Pokud chceme v odvetě uspět, musíme změnit přístup v našich hlavách," uvedl na tiskové konferenci domácí kouč. Spokojený mohl být jen s úvodem zápasu. "Vstoupili jsme do něj dobře, prvních dvacet minut jsme hráli to, co jsme chtěli. Jenže pak jsme nedokázali udržet koncentraci po celý zápas a polevili jsme. Strašně lehkovážně jsme zahazovali šance a fotbalová spravedlnost nás potrestala. Zremizovali jsme si to sami," zlobil se Griga. Jeho protějšek Luboš Urban přiznal, že jeho celek měl štěstí. "Teď se mi to mluví dobře, ale nemůžu nevidět, že vstup do utkání nám vůbec nevyšel. Vyráběli jsme kiksy, chyběla nám agresivita a kdyby měl soupeř jen trochu více střeleckého štěstí, mohli jsme brzy prohrávat i 3:0," připustil Urban. Postupem času ale hosté ze sebe setřásli respekt a nakonec si vytvořili příznivou pozici do odvety. "O poločase jsme přeskupili řady a pak už byli Viktorce důstojným soupeřem. Odvezli jsme si zaslouženou remízu a máme, co jsme chtěli. Vstřelili jsme gól na cizím hřišti a v odvetě je pořád o co hrát. Těší nás, že jsme se dostali takhle daleko, kluci vidí, jak se hraje liga," dodal Urban.
HFK Olomouc - Sparta Praha 1:2 (1:0) Branky: 19. Lukášek - 65. a 69. Slepička. Rozhodčí: Jech - Filgas, Goňa. ŽK: Krutý - Kadlec, Kladrubský. Diváci: 1520. HFK Olomouc: Doležal - Lošťák, Lukášek, Zlatohlavý, Dadák - Spáčil (77. Janeček), Ševela, Jakubovič (81. Škuta), Krutý - Kropáček (39. Korčián), Vodák. Trenér: T. Uličný. Sparta: Grigar - Kladrubský, Sivok, Hainault, Kadlec - Hušek - Jeslínek (46. Slepička), Kisel, Vacek (84. Kóňa), Kolář (46. Matušovič) - Došek. Trenér: Bílek. Hlasy po utkání: Druholigový tým HFK Olomouc zejména v prvním poločase chladně a profesorsky hrající Spartu v prvním čtvrtfinálovém pohárovém utkání potrápil. "Sparta nás možná podcenila. Celý první poločas byl z naší strany výborný, nebáli jsme se hrát. Ve druhém poločase ale soupeř prokázal svou sílu i kombinační schopnosti," řekl po utkání domácí trenér Tomáš Uličný. Spokojenost s vítězstvím nezakrýval sparťanský trenér Michal Bílek, který kriticky zhodnotil výkon svých svěřenců v prvním poločase. "Nechytili jsme začátek utkání, kdy nás soupeř dostal pod tlak a vypracoval si několik gólových šancí. Bylo to pro nás varování, přesto jsme neubránili jednu standardní situaci a z následného rohového kopu jsme inkasovali," poznamenal Bílek, který v poločase sáhl ke dvěma změnám v sestavě. Matušovič i Slepička výkon výrazně oživili. "Naše hra už byla o něčem zcela jiném. Došek sice neproměnil vyloženou šanci, ale Slepička dvěma góly vyjádřil naše zlepšení," dodal Bílek.
Fotbal Třinec - Slovan Liberec 0:3 (0:1) Branka: 7. Papoušek, 80. Frejlach, 86. Dočkal. Rozhodčí: Jílek - Ondo, Urban. ŽK: Malíř - Liška. Diváci: 2221. Třinec: Bruk - Sostřonek (64. Berger), Pindor (46. Formánek), Hupka, Matěj - Malíř, Cieslar, Ďurica, Lukšík (46. Konečník) - Veselý, Maceček. Trenér: Kouřil. Liberec: Hauzr - Matula, Holeňák, Košťál, Liška - Frejlach, Bílek, Dort (61. Janů), Papoušek (72. Dočkal) - Kerič, Nezmar (80. Radzinevičius). Trenér: Škorpil. Hlasy po utkání: Liberec v Třinci vyhrál rozdílem třídy, ale trenér Ladislav Škorpil měl k výkonu svého týmu námitky. "Hned ze začátku to krásně trefil Papoušek a pomohl nám do psychické pohody, která se ovšem nepromítla na hřišti. Představoval bych si, že domácí umíme přehrát fotbalem, ale jestli byly nějaké šance, tak jen po chybách soupeře. Zápas byl proto na vážkách až do konce, náznak kvality se tam projevil až po trojím vystřídání," řekl Škorpil. "Za výsledek jsme pochopitelně rádi, ale na základě svých zkušeností si nemyslím, že je o postupu už rozhodnuto," doplnil. Domácí šetřili několik klíčových hráčů na sobotní druholigový zápas v Hlučíně, ale ve druhé půli s Libercem sehráli rovnocennou partii. Trenér Miroslav Kouřil tým také pochválil. "Ze hřiště jsme odešli se zvednutou hlavou. Na to v jaké sestavě jsme hráli, mám z výkonu, který jsme po větší část zápasu předváděli, radost. To, že jsme prohráli, jen ukazuje rozdíl v kvalitě mezi první a druhou ligou," prohlásil Kouřil.
FK Jablonec - 1. FC Brno 0:3 (0:2) Branky: 31. Polách, 36. Besta, 83. Večeřa. Rozhodčí: Franěk - Košec, Teuber. ŽK: Valenta, Straka - Kubáň, Wagner, Střeštík. Diváci: 2040. Jablonec: Špit - Zábojník, Homola, Huber, Hamouz - Žofčák, Eliáš (46. Michálek), Valenta (46. Klapka), Haurdič (73. Hloušek) - Necid, Straka. Trenér: Komňacký. Brno: Lejsal - Švejnoha, Trousil, Dvorník, Siegl - Večeřa, Kubáň (84. Simr), Polách, Lira - Wagner (58. Střeštík), Besta (57. Baláž). Trenér: P. Uličný. Hlasy po utkání: Jablonecký trenér František Komňacký těžko hledal po vysoké prohře slova. "Brno vyhrálo zaslouženě, bylo lepší v základním prostoru hřiště, to znamená v šestnáctkách. My postupně přecházeli do herní křeče, nebyli jsme schopni své akce a pološance dotáhnout do konce. Trousil s Dvorníkem ubránili střed a my nenašli odvahu zakončit ze střední vzdálenosti," řekl zklamaný kouč po utkání. Hostující Petr Uličný se naopak mohl radovat, na rozdíl od kolegy se mu líbila také předvedená hra. "Byl to kvalitní fotbal. My jsme zde naposledy hráli velmi špatně a hodně jsem hráče kritizoval. Jablonec ale začal dobře a musel jsem hráče opakovaně burcovat. Poté jsme však dali chytrý gól z trestňáku a zápas se už vyvíjel velmi dobře. Pro Jablonec to je však krutý výsledek," liboval si zkušený kouč.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud