10. dubna 2008 • 00:00

Busta v Bohemians skončil

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenérem fotbalistů Bohemians 1905 už není Zbyněk Busta, který u posledního mužstva ligové tabulky dnes po vzájemné dohodě s vedením klubu skončil.



Trenérem fotbalistů Bohemians 1905 už není Zbyněk Busta, který u posledního mužstva ligové tabulky dnes po vzájemné dohodě s vedením klubu skončil. Hlavním koučem bude jeho dosavadní asistent Michal Zach, který v úvodu sezony vedl Slovan Liberec. Busta odchází nejen z postu trenéra, ale také z funkce sportovního ředitele, kterou vykonával současně. Jeho funkcionářské kompetence se přesouvají na ředitele klubu Lukáše Přibyla, který do klubu přišel na podzim ze Sparty Praha, kde působil jako ředitel komunikace. O Bustově odchodu se mluvilo již během minulého týdne, kdy kouč opakovaně nabídl rezignaci. Funkcionáři ho tehdy přesvědčili, že má u mužstva zůstat, ale nedělní remíza 1:1 v klíčovém záchranářském utkání s Kladnem ho definitivně stála místo. "Zbyněk Busta odvedl velký kus práce a do poslední chvíle jsme stáli o jeho služby. Minulý týden jsme vedli určitá jednání, která nyní vyústila v tento výsledek," uvedl Přibyl v tiskové zprávě. Busta vzal odchod klidně. "Nebyly výsledky, přestože hra se proti podzimu zlepšila. Zvyšoval se tlak, který neprospíval mužstvu, proto jsem se tak rozhodl. Pokud to pomůže Bohemce k záchraně, budu moc rád," řekl odcházející kouč, který zůstane fanouškem klubu. Nahradit ho má Zach, který byl ve Vršovicích asistentem, ve stejné funkci působí také u reprezentace do 21 let. "Věříme nastolenému systému, proto jsme dlouho drželi nastoupenou cestu. V současné době by nikdo nový neměl čas poznat mužstvo a Bohemka se nevzdává a bojuje o záchranu," uvedl Přibyl. Jednačtyřicetiletý Busta odešel od týmu po pouhých osmi prvoligových zápasech, v nichž tým vedl oficiálně jako hlavní kouč. Mužstvo sice ve skutečnosti koučoval i na podzim, ale nemohl být hlavním trenérem, protože neměl nejvyšší trenérskou licenci. Pro jaro dostal od svazu výjimku, neboť se přihlásil ke studiu. Busta stál za vzestupem klubu, kterému hrozil v nedávné minulosti zánik. Mužstvo přivedl ze třetí až do první ligy, ovšem zde zatím Bohemians 1905 nestačí. Po 24. kole jsou na posledním místě tabulky s dvoubodovou ztrátou na Kladno a Most. Změna v Dolíčku je šestou výměnou hlavního trenéra v rozehraném ročníku fotbalové ligy. Už dvakrát měnili trenéra v Mladé Boleslavi, jiného kouče než na startu soutěže mají také v Jablonci, Liberci a Českých Budějovicích. Devětatřicetiletý Zach má na svém kontě devět ligových zápasů v roli hlavního trenéra, ovšem jeho úspěšnost je zatím podobná jako u Busty. Vyhrál pouze jeden zápas.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud