27. června 2008 • 15:48

Havelange: MS byla zmanipulovaná

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý prezident FIFA Joao Havelange dnes přišel s nečekanou teorií. Fotbalová mistrovství světa v letech 1966 a 1974 byla podle něho zmanipulovaná.



Zmanipulovaná měla být ve prospěch domácích týmů s cílem poškodit brazilské obhájce titulu. Dvaadevadesátiletý muž to prohlásil v rozhovoru pro místní deník Folha de Sao Paulo.

"V roce 1974 mne zvolili prezidentem FIFA a zdálo se jim, že když už má Brazílie takovou funkci, neměla by ještě vyhrát mistrovství světa," citoval deník Havelange. V tomto roce prý byli rozhodčí záměrně nasazovaní tak, aby mohli vybírat soupeře pro domácí Německo.

I po více než čtyřiceti letech se nemůže smířit ani s průběhem šampionátu v roce 1966. "Anglie hrála doma, FIFA vedl Angličan Stanley Rous, to bylo jasné. Přitom jsme tam měli stejný tým, který vyhrál v roce 1962, jenže oni se snažili nás cíleně vyřadit," pokračoval v obviněních.

Korunou pak podle něj bylo finále. "Ve čtvrtfinále hrála Uruguay s Německem, pískal to Angličan. Anglie zase hrála s Argentinou, což řídil Němec. Samozřejmě, že ve finále se potkala Anglie s Německem," prohlásil Havelange. Zápasy Brazilců tehdy řídili tři hlavní a šest pomezních rozhodčích: sedm z nich bylo Angličanů, zbylí dva Němci.

Žádné důkazy ani podrobnosti Havelange neuvedl. Místo toho si alespoň ještě jednou rýpl. "Není náhoda, že od té doby Anglie nikdy nic nevyhrála."

Havelange zároveň tvrdí, že po svém nástupu do čela světového fotbalu s takovými praktikami zatočil a už další šampionát v roce 1978 v Argentině byl v pořádku. Tehdy se radovali z titulu domácí fotbalisté, Brazílie skončila třetí.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud