16. září 2008 • 16:50

Okresní vládci bojují za změnu!

Autor: Horst Strnad
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

A dost! Více než polovina šéfů okresních fotbalových svazů má plné zuby poměrů ve svazu a žádá svolání mimořádné valné hromady, která by měla za úkol zvolit nové vedení svazu.



Pánové Ladislav Čičmanec, předseda jabloneckého svazu, a jeho kolega Ladislav Vacenovský z Uherského Hradiště již předali oficiální žádost na svolání mimořádné valné hromady předsedovi ČMFS Pavlu Mokrému.

Celou záležitostí by se už ve středu měl zabývat na svém zasedání výkonný výbor svazu. „To nepochybně bude. Určitě o této iniciativě budeme jednat," potvrdil svazový šéf Mokrý.

Šik českých a moravských okresních svazů je tedy připraven vrhnout se do volební vřavy. Na své korouhvi nese portrét Ivana Haška. Muže, který má znesvářený český fotbal sjednotit. „On je tím průsečíkem, který sjednocuje Čechy s Moravou," tvrdí Čičmanec.

Přijde Košťál o funkci?

Co předsedy okresů z Čech a Moravy sjednotilo? Především neuspokojivé poměry ve vedení ČMFS a zřejmě i údajné finanční potíže svazu.

Hašek svou kandidaturu zatím nevyhlásil, nechce se k ní vyjadřovat a říká, že si užívá trenérskou práci v klubu Al Ahlí. Kdyby ale cítil podporu... A v tom případě by se prý někde našla i nějaká menší, ale solidně zásobená trafika pro Pavla Mokrého, který podnět okresních fotbalových vládců přijal.

Mimořádnou valnou hromadu fotbalového svazu lze vyhlásit v několika případech. Svolá ji výkonný výbor o své vůli, nebo na žádost nadpoloviční většiny okresů, či nadpoloviční většiny krajů, nebo na podnět nadpoloviční většiny klubů první, druhé a třetí ligy.

Iniciativa okresních předsedů na svou stranu získala nadpoloviční většinu z šestasedmdesáti okresů. Přesněji dvaačtyřicet. Nyní bude záležet, jaké stanovisko zaujme výkonný výbor fotbalového svazu.

SVAZOVÝ DÝCHÁNEK DO ČERVNA

Termín, který pro mimořádnou valnou hromadu okresy navrhují, je 20. červen 2009. Toto datum by přivítal i svazový místopředseda Jaroslav Vacek. Nové volby svazového vedení musí navíc proběhnout nejpozději 21. října 2009. To totiž členům stávajícího výkonného výboru vyprší jejich mandáty.

Jeho kolega Jiří Kubíček, místopředseda svazu za Moravu, však trvá na svolání řádné valné hromady a to nejpozději třetího února příštího roku.

„Máme řadu problémů, které musíme vyřešit. Některé subjekty pobírají od svazu nemalé honoráře. Nic za to nepřinášejí. Vyhodili jsme za ně dva miliony, naprosto zbytečně. Svaz nemá peníze, končí mandát arbitrážní komise, odvolací a revizní komise je neúplná," jmenuje Kubíček aktuální problémy svazu.

„Řádnou valnou hromadu potřebujeme. Udělejme ji levnou, udělejme ji v Nymburce v zařízení ČSTV. Potřebujeme ji, musíme řešit problémy," tvrdí Kubíček.

Právě moravský místopředseda Kubíček je oproti vedení svazu, konkrétně proti nevýraznému předsedovi Mokrému a duu razantních místopředsedů Vacek, Košťál v opozici.

Kritizuje dlouhodobě svazové hospodaření. Dokonce si vykoledoval trest za údajné poškození dobrého jména svazu. Za iniciativou okresních vůdců však nestojí. „Vím o tom, ale jejich žádost jsem nijak nestudoval," uvedl Kubíček.

Okresní šiky tedy touží po Ivanu Haškovi. Ale jeho cesta k vítězství nemusí vůbec být dlážděna zlatem a může vést kolem strmých srázů. Hašek totiž část fotbalové veřejnosti rozzuřil, když odmítl převzít roli trenéra národního celku.

KANDIDÁTI JEŠTĚ NEJSOU

Svou kandidaturu na pozici předsedy svazu zatím nikdo nevyhlásil. Ale v kuloárech se spekuluje o možném kandidátovi Miroslavu Křížovi, prakticky majiteli Plzně. To je progresivní podnikatel s jasnou vizí a rozhodně by byl přijatelný pro zástupce profesionálního fotbalu.

Spekuluje se i o tom, že svou kandidaturu brzo vyhlásí majitel Viktorie Žižkov Luděk Vinš, který se těší značnému respektu u zástupců druhé ligy.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud