15. prosince 2008 • 14:27

Bude hrát na Silvestra i stará garda?

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tradiční halový turnaj internacionálů a silvestrovské derby mezi bývalými hráči Sparty a Slavie na konci prosince v pražském Edenu napíšou symbolickou tečku za fotbalovým rokem.



Dva dny po Štědrém dnu se nejprve v sálovém fotbale poměří osm mužstev s řadou hvězd nedávné minulosti, na úplný závěr roku se pak utkají někdejší opory Sparty a Slavie nejprve v souboji veteránů nad 50 let a poté v hlavním utkání hráčů starších 35 let.

Na druhý svátek vánoční bude pozornost upřena ke čtrnáctému ročníku halového turnaje. V Edenu můžou nastoupit jen hráči starší 40 let s tím, že každé z mužstev může nasadit i dva starší 35 let. Titul z loňska obhajuje Slavia, která nasadí do hry premiérově třeba vicemistra Evropy z roku 1996 Radka Bejbla. Tradičními oporami mají být i Pavel Řehák či Ivo Knoflíček.

Slávisté ve skupině A narazí na Duklu Praha. Ta zase může spoléhat na Jana Bergra, který dal "vojákům" přednost před Spartou. V "áčku" se dále objeví jediný zahraniční účastník turnaje Tatran Prešov a 1. FC Brno s Karlem Jarůškem, Josefem Mazurou či Janem Marošim.

Skupinu B vytvoří Sparta Praha opírající se o Ivana Čabalu, Pavla Černého, Romana Vonáška nebo Pavla Černého, dále Jablonec, Bohemians Praha a "nabitý" tým Nike i s posledními třemi trenéry pražské Sparty - Michalem Bílkem, Vítězslavem Lavičkou a Jozefem Chovancem a také Ivanem Haškem, Jiřím Novotným, Janem Stejskalem a Petrem Koubou.

Rapid Vídeň, loňský finalista turnaje, se tentokrát v Praze neobjeví. "Byli ekonomicky dost nároční," vysvětlil na dnešní tiskové konferenci ředitel turnaje Václav Čičatka. Boje ve skupinách v Edenu odstartují v 10:00, v 15:00 začnou zápasy o umístění, finále je na programu v 17:30.

Ve Vršovicích se na Silvestra už potřiadvacáté střetnou slávisté se sparťany v tradičním derby. V hlavním zápase hráčů ve věkovém rozmezí 35-50 let loni po šestileté odmlce Sparta zvítězila a prolomila tak výraznou historickou nadvládu Slavie, která má i tak v celkové bilanci na kontě patnáct výher, tři remízy a jenom čtyři prohry. Duel bude přímým přenosem od 11:00 vysílat Česká televize.

"Domácí" slávisté do hry nasadí Jiřího Jeslínka, Řeháka, Romana Janouška a Knoflíčka, z mladší generace přislíbili pomoci i současní liberečtí asistenti Luboš Kozel a Radim Nečas, dále pak Pavel Kuka, Karel Rada nebo Daniel Šmejkal s Karlem Váchou a Luďkem Zelenkou.

"Hlavně Zelenka by se nám určitě hodil," přál si manažer týmu Jan Mareš využití současného útočníka druholigové Dukly Praha. V jednání je i možný start trenéra ligového týmu Karla Jarolíma. I Sparta vsadí na zvučná jména. Nastoupit mají Siegl, Petr Vrabec, paradoxně nynější asistent Jarolíma u "sešívaných", Chovanec, František Straka, Novotný, Josef Němec či Miroslav Baranek.

Předzápas hlavního klání obstará i šesté utkání veteránů starších 50 let od 10:00. Slávisté však hrozí, že k němu možná svoji starou gardu vůbec nevyšlou.

"Pokud se stane jako loni, že Sparta nastoupila s některými hráči skoro o generaci mladšími, než máme my, a kteří rozhodně nedosáhli 50 let, tak možná ani hrát nebudeme. Loni jsme tím byli dotčení," vzkázal Mareš, jehož tým loni podlehl 5:6 a odešel poražen vůbec poprvé po pěti zápasech.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud