Štěpán Filípek
23. července 2009 • 01:00

Kubíček: Zatýkání? To je teprve začátek

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už se zdálo, že bude ve fotbale mrtvý muž. Jenže rebel a ředitel Sigmy Olomouc Jiří Kubíček je nezničitelný. Léta byl oslyšen, když poukazoval na nekalé machinace uvnitř fotbalového svazu – a nyní policie v této věci rozjela vyšetřování.



Nedlouho poté, co se zhroutil jeho cíl být místopředsedou ČMFS, se stal šéfem jeho legislativní rady. Muž, o němž bývalý fotbalový boss Pavel Mokrý říká, že je paranoik, může cítit satisfakci.

Dlouho se o podivné ekonomice fotbalového svazu pouze hovořilo. Co podle vás spustilo policejní vyšetřování zaměřené na společnost Fotbal Trading a distribuci vstupenek na vrcholné šampionáty?

„Všechno začalo tím, že Jarda Rezák (bývalý šéf Fotbal Tradingu) odmítl podepsat protokol na volné vstupenky. Chtěl jejich vyúčtování, chtěl vidět, kdo lístky dostal a kdo je za to všechno odpovědný. Jenže lidé, kteří za tím vším stáli, mu to odepřeli. Byli říční, protože si mysleli, že každý ředitel Fotbal Tradingu jim za prebendu podepíše, co chtějí. A najednou to někdo neudělal. Tím se vše spustilo. Vyšetřování začalo už dříve, ale teprve když nastoupila přechodná vláda, policisté dostali volnou ruku.“

Jaké máte informace o kejklích, které mohly být prováděny se vstupenkami?
„Znám jednoho vlivného fotbalového politika, který se na svazu ptal: Mohli byste mi ukázat, kde skončila částka, kterou jsem zaplatil za zájezd do Portugalska? Kde skončila ve vašem vyúčtování? Anebo za mnou přišlo několik lidí a říkali: Juro, byli jsme platit mistrovství Evropy. Měli jsme uhradit patnáct tisíc, ale bylo nám řečeno, že když to bude bez dokladu, přijde to na sedm. Jednalo se o několik fotbalových funkcionářů. Byli překvapeni, co je na fotbalovém svazu možné. Že tam existuje osoba, která – když bere peníze – může vzít míň, pokud se to odehraje bez dokladu.“

Co je v souvislosti s distribucí vstupenek největší problém?
„UEFA nám všechny vstupenky poskytovala pouze za peníze. Přitom někdo nakládal s volnými lístky, v roce 2004 je rozdával kdekomu na potkání. Jako když bývalý předseda Obst řekl, že je dal premiéru Paroubkovi, a myslel si, že mě tím zahnal do kouta. Já jsem celé tři roky požadoval, že chci vidět protokoly od volných vstupenek, protože všechny byly ceninami. Chtěl jsem vidět, kdo s nimi jak nakládal, ale hlavně, kteří lidé je dostali. Protože hrozil daňový únik. Jestliže hráč dostane oběd, musí ho na konci roku dodanit jako naturál. Jestli někdo dostal ceninu v hodnotě tři tisíce zadarmo, dostal ve skutečnosti hodnotu tří tisíc a musí ji dodanit.“

Je Fotbal Trading jen začátkem dalších vyšetřování?
„Samozřejmě. To je začátek. Pandořina skřínka je marketingová společnost svazu STES. Sám velký předseda ligy (Miroslav Kříž) řekl: Musíme po volbách vymést ten chlívek. Dnes se ukazuje, že pochybila dceřiná společnost Fotbal Trading, jenže ta distribuovala lístky. Teď si představte, že policisté půjdou do dceřiné svazové společnosti STES, která se starala o kompletní zajištění národního mužstva včetně ubytování a převodů různých faktur, zejména zájezdů.“

A na co se podle vás přijde?
„V bazénech hotelů leželi konkrétní politici, soudci, státní zástupci, vyšetřovatelé, policajti, kamarádi, taxikáři – celá ta banda, která jezdila zadarmo. Do Rakouska (dějiště EURO 2008) jezdilo třicet lidí od Miroslava Pelty (šéf FK Jablonec), bydleli v pětihvězdičkovém hotelu. Jiná věc je, že ze čtrnácti milionů za letadla do dějiště mistrovství svaz vybral jenom dva miliony. Za jedenáct letů...“

Může do vyšetřování zapadnout financování bydlení národního týmu při mistrovství Evropy v roce 2004 v Penha Longa?
„Když tehdy Sport napsal, že propuklo zděšení, jak drahý hotel je, vedoucí mezinárodního úseku Dudl reagoval v novinách, že díky množstevní slevě půjde o třetinu částky. Takže na celý pobyt v Portugalsku vycházelo 14 milionů. Jenže ve vyúčtování stojí 33 milionů. To znamená, že hotel byl trojnásobně předražen. Sám jsem zvědavý, jaké se k tomu najdou doklady. STES nikdy nepustil do svého účetnictví svazového ekonoma Fischera, přitom je dceřinou společností ČMFS. Fischer nikdy neměl přístup k účtům - a přitom byl jediný, kdo měl konstatovat, že je všechno v pořádku."

Je Pandořinou skřínkou i projekt výstavby Národního stadionu, který měl na starosti svazový místopředseda Vlastimil Košťál?
„Všichni jsme poslední dva roky věděli, že se na Letné žádný fotbalový stadion stavět nebude, protože se tam hloubí tunel Blanka. To vám řeknou na Praze 7, když tam zavoláte na vrátnici. My jsme přitom v té době vydali za přípravu stadionu miliony. Podle odvolací a revizní komise vznikla akcí národního stadionu škoda šest milionů. Jestliže někdo za projekt vyúčtoval 11,4 miliony korun a Mokrý jejich vyplacení podepsal Košťálovi, pak se jedná o tunel. Jsem zvědavý, jak tuto věc z období, kdy byl předsedou, bude Mokrý vysvětlovat, až se ho na to policie zeptá."

Myslíte si, že se mohou do problémů dostat bývalí místopředsedové svazu Jaroslav Vacek a Vlastimil Košťál, kteří měli peníze na svazu pod palcem?
„Samozřejmě že ne. Košťál s Vackem se vždycky smáli a na výkonných výborech tvrdili: My nic, za to jsou odpovědní předseda a generální sekretář. Ve všech zápisech z výborů přitom stojí, že o mistrovství světa nebo Evropy nemluvili ani předseda, ani generální sekretář, ale jenom tito pánové. Jenže nikde nejsou podepsaní. Smáli se: Ne, ne, ne, tam je podpis vašeho předsedy z Moravy. V roce 2004 byl Mokrý kromě toho předsedou dozorčí rady STES."

Tím vlastně říkáte, že Pavel Mokrý byl prosťáček, který podepsal, co mu přistálo na stole.
„Ano, on jím byl. Pavel Mokrý se bude divit, co všechno jim spolknul za hru. Během svého působení na svazu dělal věci, které jsou na zvláštní školu. Jestli chce tvrdit, že je chudák nevinný, protože svaz řídil dobře a teď ničemu nerozumí, stačí ocitovat ze zprávy odvolací a revizní komise. Je to tak závažné sdělení, že se divím tomu, že vůbec po valné hromadě vylézá ven. "

Jako jediný byl zatím obviněn Ladislav Malý. Jaká byla jeho role?
„Láďa je v tom nešťastně a je mi to strašně líto. Odnesl půl roku, kdy byl ještě ředitelem Fotbal Tradingu. Kvůli tomu byl obviněn, i když je to zástupný problém. Není jen jeho vina, že se nezaplatilo DPH za vstupenky, nemusel to ani vědět. Přitom čtyři roky už s těmi lidmi, kteří ty věci měli pod kontrolou, nemá nic společného. Když pochopil, co jsou za skupinu, podporoval na minulé valné hromadě Ivana Haška. "

Jakkoli celý případ nakonec může vyšumět, cítíte nyní zadostiučinění?
„Na to je velmi jednoduchá odpověď: Necítím. Satisfakcí by pro mě bylo, kdybych se na valné hromadě stal místopředsedou svazu, protože jsem si to odpracoval. Jenže po čtyřech letech úsilí jsem byl znovu sražen na kolena a od té doby říkám: Nejtvrdší rána je od toho, kdo vám stojí nejblíž. Na druhé straně je pro mě satisfakcí to, že jsem udržel na uzdě ty, kteří chtěli zlikvidovat odvolací a revizní komisi, která na valné hromadě vydala zprávu poukazující na problémy svazu. To je základ. Ofi ciální orgán svazu konstatuje, že se děly strašlivé věci. A že se na tom podílel Mokrý. Vacek dělal všechno pro to, aby zpráva nezazněla a chtěl komisi s pomocí bývalého šéfa disciplinárky Károlyiho zlikvidovat. Z toho, jak dopadla valná hromada, byli zděšení."

Na valné hromadě vás koalice Ivana Haška obětovala, nynějšího místopředsedu Dalibora Kučeru jste označil za zrádce. Čím to, že jste přijal post šéfa legislativní rady svazu?
„Ivan Hašek mě strašně naštval. Neměl právo donutit Kučeru, aby pošlapal všechnu moji morálku, práci a pozici. Prostě neměl. Jenomže já si uvědomuju, že jsem na Ivana tak dlouho čekal, že nemám oprávnění kritizovat ho. Uznávám ho, jak je velký, hodně se jako člověk zkvalitnil, je efektivnější, pragmatičtější. Vzal na sebe strašně těžký úkol. Když mi Ivan Hašek řekl, že bych měl dělat šéfa legislativní rady, požádal jsem ho, jestli bych nemohl být jen jejím členem. Nechtěl jsem být čtyři roky vidět. Řekl mi: Ne, chci, abys dělal předsedu. Do roka a do dne vystavím nejlepší legislativní rámec, jaký kdy na fotbalovém svazu byl."

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud