Richard Šíma
27. listopadu 2009 • 10:25

Baník opustil Bazaly, s Olomoucí se utká ve Vítkovicích

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve vítkovickém azylu nastoupí v pondělním utkání proti olomoucké Sigmě fotbalisté Baníku Ostrava. Stadion na Bazalech totiž nemá vyhřívaný trávník, a tak se ostravský tým musel dočasně přestěhovat. O udělení výjimky žádal marně. Olomoucké Sigmě, aktuálně největšímu postrachu ligy, bude Baník čelit mimo svůj domov.



O tom, že Baník bude muset poslední podzimní zápas odehrát ve Vítkovicích, bylo jasno už na začátku sezony. Rozhodl tak svaz, protože Bazaly nemají vyhřívaný trávník. Vzhledem k tomu, že v Česku stále panuje podzimní počasí a po očekávaném sněhu není památky, požádal Baník o výjimku, která by mu umožnila hrát pondělní duel na Bazalech. Sigma nebyla proti, svaz ano, takže hrát se bude ve Vítkovicích.

Obdobně jako duel Bohemians 1905 se Spartou, který se ze stejného důvodu zítra uskuteční místo v Ďolíčku na Strahově, kde už také v minulém kole muselo k „domácímu“ zápasu nastoupit Kladno.

„Chápu, že svaz chce kluby donutit, aby na svých stadionech vybudovaly vyhřívaný trávník. A pokud tak nečiní, že je tímto způsobem sankcionuje. Ale případ Baníku je přece jen trochu jiný,“ glosuje svazový verdikt ostravský trenér Miroslav Koubek.

„Ví se o tom, že trávník na Bazalech se propadá a navíc se má Baník v příštích letech stěhovat jinam. Kdo by v takovém případě investoval patnáct milionů do vyhřívaného trávníku, na kterém se za pár let nebude hrát? Tento případ si výjimku zasloužil,“ myslí si ostravský trenér.

Baník už si na stadion, na němž se od vítkovického sestupu z první ligy v roce 1994 nejvyšší soutěž nehrála, snaží navyknout. Bazaly opustil, trénuje ve Vítkovicích. „Hlavně jde o to získat dobrou prostorovou orientaci. Jinak si nemyslím, že by nás ten přesun měl nějak výrazně hendikepovat. Vůbec si nepřipouštíme, že nebudeme hrát doma. Naopak, zůstali jsme v Ostravě, lidé na nás přijdou,“ míní Koubek.

„Dokonce mám signály, že by jich mělo přijít více, než teď chodí na Bazaly. Možná jsou na tu změnu zvědavi, navíc přijede atraktivní soupeř,“ dodává ostravský kapitán Martin Lukeš. Vítkovický stadion má kapacitu přes dvanáct tisíc míst. Jenže vzhledem k tomu, že většina z nich je ke stání, a stadion není zcela předpisově zabezpečen, nemůže Baník využít celou jeho kapacitu. „Museli jsme ji snížit na zhruba osm tisíc. Část ochozů zůstane prázdná,“ upřesňuje Igor Bruzl, tiskový mluvčí Baníku.

Olomoucký trenér Zdeněk Psotka se nedomnívá, že by jeho tým získal nuceným stěhováním Baníku před pondělním televizním duelem nějakou výhodu. Přestože ostravský klub na podzim na Bazalech ani jednou neprohrál. „Pořád bude mít Baník velkou podporu svých fanoušků. A pokud někdo namítá, že Baník o své domácí prostředí tímto stěhováním přijde, pak musím říct, že jsem viděl několik letošních zápasů tohoto týmu a kolikrát hrál venku ještě lépe než doma,“ prohlašuje trenér týmu, který v posledních zápasech soupeře neporáží, ale přímo likviduje. „Na Baník se chystáme detailně, ale otázku, kde se bude hrát, vůbec neřešíme,“ uzavírá Psotka.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud