Karel Häring
27. prosince 2009 • 19:24

Co dříve dělali Ferguson, Mourinho a spol.?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Živí se fotbalem a většina z nich je velmi bohatá. Ale byly doby, kdy pracovali jako „normální“ smrtelníci. Ne všichni fotbaloví hráči a trenéři se rovnou živili tímto kumštem. Internetový server goal.com nedávno vypracoval seznam zajímavých zaměstnání osobností a hráčů předtím, než se prosadili ve fotbale.



Sir ALEX FERGUSON - nástrojař


Ještě než se ve třiadvaceti stal profesionálním fotbalistou, musel si k hraní přivydělávat. V rodném Govanu se vyučil nástrojařem. Už v té době prý ukázal vůdčí schopnosti, když se stal jakýmsi odborářem za skupinu zaměstnanců a zorganizoval neoficiální stávku na protest proti nevyplaceným mzdám.


 



JOSÉ MOURINHO - učitel/tlumočník


„Říkal jsem si, kdo je ten sympatický mladý muž, který mluví dobře anglicky.“ Tohle byla jedna z prvních vzpomínek legendárního anglického kouče Sira Bobbyho Robsona, když se v roce 1992 při angažmá ve Sportingu Lisabon poprvé potkal s Josém Mourinhem.

Ten byl klubem najat coby překladatel, s vrcholovým fotbalem měl malé zkušenosti. Jako hráč neuspěl a tak se dal na studia, stal se z něj učitel tělocviku. Ve Sportingu později povýšil do funkce asistenta a Robson si jej později vzal do Barcelony.


 


PETER SCHMEICHEL - uklízeč


Slavný dánský brankář se živil rukama, i když na nich neměl rukavice. Dvanáct měsíců pracoval jako uklízeč v domově důchodců, štěstí zkoušel také coby pokladač koberců či jako inzerentní pracovník v novinách. Jeden čas také řídil pobočku charitativního projektu World Wildlife Fund. Ale určitě se mu nejlépe vedlo od roku 1991, kdy přestoupil do Manchesteru United.


 


GRAFITE - prodavač pytlů do košů

 

Brazilský útočník ve službách Wolfsburgu patří k většině fotbalistů pocházejících z této země, který prožil chudé dětství. Aby pomohl vylepšovat rodinný rozpočet, chodil v ulicích Sao Paula od domu k domu a nabízel k prodeji pytle do odpadkových košů. V jednom z rozhovorů přiznal, že to nebylo nijak neobvyklé zaměstnání a že se díky této zkušenosti naučil mnoho pozitivního.


 

MORENO TORRICELLI - truhlář

Tomu se říká osud. Amatérský fotbalista týmu Caratese se živil v jedné z továren coby truhlář, ovšem v létě 1992 nastoupil jeho celek k přípravnému duelu proti Juventusu Turín a tvrdému obránci se změnil život. Tehdejší kouč „staré dámy“ Trapattoni v něm našel zalíbení a přivedl jej do slavného klubu. O rok později slavil po boku Roberta Baggia a spol. triumf v Poháru UEFA.


 

 

ROAR STRAND - kominík

Norský záložník prožil slavnou éru Rosenborgu Trondheim, se kterým získal patnáct mistrovských titulů! Nejlepší výkony podával pod trenérem Nilsem Arnem Eggenem. Ten po hráčích požadoval, ať si k fotbalu najdou další činnost: buď studium, nebo zaměstnání. Zatímco většina spoluhráčů usedla do lavic, zřejmě romanticky založený Strand si vybral kominickou profesi.


 

 

MAT MITCHEL KING - dvojník

 

Obránce Crewe Alexandra, celku čtvrté anglické ligy, asi v Česku zná málokdo. Ale na fotkách jste jej mohli vidět. Než tento šestadvacetiletý fotbalista podepsal v létě profesionální smlouvu, živil se mimo jiné jako oficiální dvojník Ria Ferdinanda v kampaních společnosti Nike.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud