Pavel Janega
23. ledna 2010 • 04:00

René Higuita: Seděl, fetoval a bavil lidi fotbalem

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciální Sport Magazín před domácím MS v hokeji: program, soupisky i exkluzivní rozhovor s Radimem Rulíkem
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedni ho zbožňovali, jiní odsuzovali. Lidi bavil i štval. Ale každý si jeho zápas užíval. Nebál se hrát na riziko. Chytal, kličkoval a střílel góly. To všechno uměl. Řeč je o Reném Higuitovi, legendárním kolumbijském brankáři, jenž se ve 43 letech rozhodl skoncovat s fotbalem.



José René Higuita Zapata. Jméno, které buď milujete, nebo nenávidíte. Nic mezi tím. Jeho extravagantnost vnesla do světa fotbalu zábavu. Ojedinělou zábavu.

Legendární René Higuita se o víkendu rozloučí s kariérou
Video se připravuje ...

Fanoušky si získal tím, že si na hřišti v podstatě dělal, co chtěl. Nikdy v životě nebyl pro své spoluhráče jistotou. Byl neřízenou střelou a mnohdy nerespektoval pokyny trenérů.

„Jsem tak trochu blázen,“ říká o sobě. „Stejně jako géniové. Ti taky byli šílení,“ snaží se najít přirovnání.

Higuita riskoval rád. Byl mrštný i reflexivní. Střílel branky z trestných a pokutových kop. Ovládal techniku s míčem. Vybíhal daleko z branky a kličkoval před soupeři.

Pouze v jednom případě mu jeho risk nevyšel. Velké hrubky se dopustil na světovém šampionátu 1990, kdy ztratil pětatřicet metrů před brankou míč a umožnil kamerunskému útočníkovi Rogeru Millovi skórovat.

Jeho chyba znamenala jediné: Kamerun postoupil, Kolumbie jela domů.

Ptáte se, jestli se z chyby poučil? Ale jděte. Se stejnou radostí chytal dodnes! „Vždycky záleželo, jak jsme hráli. Pokud mě kluci potřebovali na stoperovi, tak to pro mě nebyl žádný problém. Pokud ne, zůstal jsem v brance,“ podotýká nevzrušně.

Že jeho sebevědomí nikterak neutrpělo, o tom ostatně přesvědčil celý svět v roce 1995. V přátelském zápase s Anglií se proslavil tzv. „škorpióním zákrokem“, kterým velkolepě a nevídaně zneškodnil polostřelu Jamieho Redknappa.

Zda je možné ještě tento neuvěřitelný zákrok spatřit na vlastní oči? Prý ano! „Nikdy nevíte, kdy to zase přijde. Ten zákrok stále praktikuji!“ říká Higuita.

Velký přítel Diega Maradony bavil fanoušky také na klubové úrovni. Po většinu kariéry chytal za kolumbijský celek Atlético Nacionál, kterému pomohl vyhrát ligu a také poháry Copa Libertadores a Copa Interamericana.

V soukromém životě si ale tak úspěšně nevedl. V roce 1993 byl uvězněn, protože se zapletl do únosu dcery drogového bosse Carlose Moliny. Měl zprostředkovat propuštění nevinné dívky za výkupné a záhy vyinkasovat 64 tisíc dolarů.

Higuita byl vězněn sedm měsíců, pak jej úřady zbavily obvinění. „Jsem pouhý fotbalista, který neznal zákony o únosech,“ hájil se v médiích. Kvůli vězení přišel o světový šampionát 1994.

Dalším skandál vypukl o deset později, kdy byl pozitivně testován na kokain. „Jsou věci, které jsou nedílnou součástí života a já je musím akceptovat. Dosáhl jsem několika příjemných věcí, ale zapletl se také do těch horších,“ říká s odstupem času. „Nejdůležitější je, že se díky tomu vyvíjíte a rostete. Děkuji bohu za všechny překážky, které mi pomohl překonat.“

Higuita byl a je kontroverzní. Nezmění se. Ani nechce. Je mu jedno, že některým lidem chybět nebude. Těší ho fakt, že do paměti fotbalových nadšenců se zapsal jediným zákrokem – tím škorpióním. Na to se nikdy nezapomene.

Jak se Higuita rozloučí?
Tento víkend si René Higuita naposledy zachytá na vlastním turnaji v rodném městě Medellín, zahraje si proti kolumbijské reprezentaci a pak naposledy zamává fanouškům. Výtěžek turnaje půjde na charitu.

Celé jméno: José René Higuita Zapata
Narozen: 27. srpna 1966 (věk 43)
Kde: Medellín, Kolumbie
Výška: 175 cm
Reprezentace: 68 startů, 8 gólů
Soukromí: S manželkou Magnolií má dvě děti Andrése a Pamelu. S předchozího manželství ještě dceru Cindy Carolinu.

A NA ZÁVĚR: HIGUITA V REKLAMĚ !

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud