17. května 2010 • 13:19

Messi s přehledem vyhrál ocenění Zlatá kopačka

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Argentinský fotbalista Lionel Messi se stal jednoznačným králem střelců této sezony evropských lig. Barcelonu dovedl ke španělskému titulu 34 góly a poprvé v kariéře získal prestižní individuální ocenění Zlatá kopačka.



Nejlepší hráč světa za loňský rok si za své góly připsal 68 bodů a postaral se tak o nejlepší výkon od roku 1999, kdy Mário Jardel získal 72 bodů za 36 branek v dresu Porta.

O druhé místo za Messim se podělili Didier Drogba z Chelsea a Antonio Di Natale z Udine. Oba zatížili konto soupeře 29 zásahy. Více branek než Messi vstřelil v evropských soutěžích pouze Luis Suárez z Ajaxu Amsterodam, který se prosadil ve 35 případech. Nizozemská liga však má nižší koeficient obtížnosti, a tak Suárezovi patří až pátá příčka.

Dlouho byl adeptem na Zlatou kopačku Wayne Rooney z Manchesteru United, ten však i vinou zranění odehrál od konce února jen šest zápasů, v nichž vstřelil pět branek. Naopak Messi za stejné období skóroval osmnáctkrát v 15 zápasech a dokonce vyrovnal klubový rekord v počtu branek za sezonu. Rooney se nakonec s 26 góly dělí se svým bývalým spoluhráčem Cristianem Ronaldem o šesté místo.

Žádný z českých fotbalistů se mezi nejlepší padesátku evropských střelců nedostal. Michal Odroš z Olomouce, který se trefil dvanáctkrát, se coby nejlepší střelec české ligy se dostal i před Milana Baroše z Galatasaraye Istanbul. Ten však dlouho absentoval kvůli zranění. Oba se však stejně jako další čeští střelci pohybují až ve druhé stovce kanonýrů.

Loňskému vítězi Diegu Forlánovi se letos v dresu Atlétika Madrid tolik nedařilo a se 17 góly je na 29. místě.

Ocenění uděluje sdružení evropských sportovních magazínů ESM.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud