4. listopadu 2010 • 04:57

Rozhodčí, jenž ukradl gól, bral úplatky?

Autor: pj, spo
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Reakce na krádež branky v okresní soutěži na sebe nenechaly dlouho čekat. Poté, co portál iSport.cz zveřejnil video o odmávánem neexistujícím ofsajdu, se redakci přihlásil lektor a člen komise rozhodčích. O rozhovor byl požádán také rozhodčí Václav Filipovský, kterému byl ale videozáznam naprosto ukradený. „Já tam ofsajd viděl. A hotovo,“ práskl s telefonem.



V neděli bylo pomezním sudím ovlivněno utkání 3. třídy (skupina C – Louny) mezi týmy Kryry „B“ a Novým Sedlem. V 70. minutě za bezbrankového stavu zahrál hostující hráč přímý kop, který skončil v brance.

Pomezní sudí Václav Filipovský upřel regulérní branku Novému Sedlu. Pak byl obviněn, že bere úplatky. Pomezní sudí Václav Filipovský upřel regulérní branku Novému Sedlu. Pak byl obviněn, že bere úplatky.Foto tjnovesedlo.websnadno.cz

Hlavní sudí branku uznal, avšak na pokyn asistenta Václava Filipovského ji záhy odvolal. Přitom se jednalo o přímou střelu a žádný z fotbalistů v době kopu v ofsajdovém postavení nestál.

„Jsem velice znechucen a toto mě opravdu uráží,“ ozval se stránkám iSport.cz Antonín Meder, pravidlový lektor a člen komise rozhodčích okresu Louny. „Byla to regulérní branka, která ovlivnila vývoj utkání.“

Filipovského pochybení totiž výrazně pomohlo Kryrům, které místo toho, aby v sedmdesáté minutě prohrávaly, nakonec vstřelily branku a zvítězily 1:0. „I když je to nejnižší soutěž, tohle si fotbal nezaslouží. Byl to hrubý přestupek, který musí být hrubě potrestán. Padni, komu padni,“ nebere si servítky Meder.

Na pochybení pomezního upozornil čtenář iSport.cz
Máte s fotbalem na jakékoliv úrovni podobné zkušenosti? Pošlete video či tip na emailovou adresu sportonline@deniksport.cz

Fotbalistům Nového Sedla rozhodčí vzali regulérní branku.
Video se připravuje ...

Předsedovi komise rozhodčích proto předal návrh, aby sudí Filipovský opustil řady kvalifikovaných rozhodčích, což je zároveň nejvyšší trest. „A dokud se události nevyřeší, bude Filipovskému pozastavena činnost,“ uvedl školitel sudích v okrese Louny.

Pomezní sudí Václav Filipovský upřel regulérní branku Novému Sedlu. Pak byl obviněn, že bere úplatky.Foto tjnovesedlo.websnadno.cz
Těžko říct, jestli by sudí Filipovský byl za chybu potrestán, kdyby na ní neupozornil čtenář portálu iSport.cz.
„Na utkání nebyl žádný delegát a nikdo kompetentní, kdo by mohl hodnotit výkon rozhodčího. Je to špatný boj. Jedná se o nejnižší soutěž a nejsou lidi na to, aby se takovéto kontroly zajišťovaly. Na to svaz nemá peníze. Ale díky uveřejnění videa je vidět sudího přestupek. Na základě toho mohu zaujmout nějaké stanovisko,“ řekl člen komise rozhodčích OFS Louny Antonín Meder.

Portál iSport.cz telefonicky oslovil přímo i Václava Filipovského. Ten však prostor na obhajobu nevyužil a po pár větách zavěsil. „Mluvil jsem s předsedou obsazovacího úseku. A ten mi řekl, že o ničem neví, že bych byl odvolanej, a abych nikomu rozhovor nedával,“ uvedl.

Odpoledne přineseme kompletní rozhovory s chybujícím sudím a členem rozhodčích Mederem

Otázku týkající se toho, že video dokazuje jednoznačnou chybu, si Filipovský ani nevyslechl celou a skočil do řeči: „Já tam ofsajd viděl. A hotovo! Na video vám kašlu!“

Důvěryhodnost Filipovského dost nabourává nejen záznam, ale také člen komise rozhodčích Meder.

„Byla to vědomě způsobená chyba. Tenhle pán taky už nějakou historii má a není moc příjemná. Nemůžu říct, že bych s tím měl nějaké zkušenosti, ale co jsem slyšel, tak si údajně před utkáním říká o peníze a různě obvolává funkcionáře,“ prozradil.

A právě kvůli tomuto výroku Filipovský o pár hodin později zavolal do redakce zpátky. „Kdo? Pan Meder? To je brácha toho, co mi nadával do lampasáků? A že beru úplatky? To on bere za testy pro rozhodčích. Já jsem toho svědkem,“ uvedl. Důkazy však nedisponuje ani jeden.

O chybujícím pomezním by se každopádně mělo rozhodnout v následujících týdnech. „Pokud předseda komise přednese výkonnému výboru můj návrh nařídit Filipovskému zákaz pískat, do měsíce to bude vyřešené. Pakliže ne, 4. prosince je seminář v Lounech pro okresní rozhodčí a tam bude definitivně oznámeno, co s panem Filipovským bude dál,“ uzavřel Meder.



Chcete mít sportovní informace jako první? Objednejte si SMS a MMS zpravodajství iSport.cz »

Pomezní sudí Václav Filipovský upřel regulérní branku Novému Sedlu. Pak byl obviněn, že bere úplatky.
Pomezní sudí Václav Filipovský upřel regulérní branku Novému Sedlu. Pak byl obviněn, že bere úplatky.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud