Pavel Janega
27. listopadu 2010 • 04:56

Jürgen Klopp: S chuďasy válcuje Německo

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

V početné trenérské branži najdete tisíce trenérů. Ale pramálo z nich do tajů fotbalu vidí jako tento muž. Jürgen Klopp. Trenér a vynikající taktik, který letos bojuje s Dortmundem o mistrovskou trofej. Aby odvedl svou práci, nepotřebuje miliony na posily, nepotřebuje slavné fotbalisty a velké hvězdy. Úspěšný tým umí složit z neznámých mladíků.



Asi je příliš brzy tvrdit, že Jürgen Klopp v letošní sezoně určitě získá s Dortmundem mistrovský titul. S týmem plným talentovaných mladíků každopádně nabral na podzim správný kurz.

Po třinácti odehraných kolech Borussia jedinkrát prohrála, inkasovala osm branek a nastřílela jich jednatřicet. Bundesligové tabulce vládne se sedmibodovým náskokem! „Hraje ve velkém tempu a předvádí úžasný fotbal. Jsou mými favority na zisk titulu,“ vysekl Dortmundu poklonu trenér Hamburku Armin Veh.

Jürgen Klopp. Trenér, který pozvedl Dortmund.Foto ČTK/AP
Oblíbenec šéfů
Původní kontrakt v Dortmundu měl Kloppovi skončil na konci letošní sezony. Po úžasných výsledcích však vedení klubu neotálelo a trenérovi nabídlo smlouvu do léta 2014. Klopp neváhal a ve čtvrtek podepsal. „Důvěry si nesmírně cením. Jsem šťastný,“ uvedl.

Kšiltofkář
Před několika dny Jürgen Klopp musel zaplatit disciplinární komisi deset tisíc eur. V utkání s Hamburkem (2:0) se totiž pohádal se čtvrtým sudím a svou oblíbenou kšiltovkou ho zasáhl do tváře. Po zápase se omluvil slovy: „Jsem idiot.“

Jürgen Klopp. Trenér, který pozvedl Dortmund.Foto ČTK/AP


Milovník psů
Klopp dal svému psovi jméno Emma. Nechal se inspirovat legendárním útočníkem Dortmundu Lotharem „Emma“ Emmerichem.

Student sportu
Během hráčské kariéry Klopp studoval sportovní vědy na univerzitě ve Frankfurtu. Ve své disertační práci se věnoval chůzi. Po postupu do bundesligy s Mainzem v roce 2004 si dodělal kompletně trenérskou licenci na sportovní univerzitě v Kolíně nad Rýnem. Musel. Do té doby byl totiž majitelem jen licence „A“, se kterou by nemohl trénovat v bundeslize.
Jürgen Klopp. Trenér, který pozvedl Dortmund.Foto Reuters

Kloppův recept na úspěch je jednoduchý: vítězit a fanoušky fotbalem bavit. To ostatně dokazuje v každém zápase, u kterého se málokdy nudíte. I proto je 43letému kouči předvídána velká budoucnost.

V Německu je Klopp často přirovnáván k velikánovi Louisi van Gaalovi. Především kvůli tomu, jak dokáže pracovat s mladými hráči. Možná i lépe…

Zatímco van Gaal pomohl německé reprezentaci tím, že dal v Bayernu prostor Holgeru Badstuberovi či Thomasi Müllerovi, Klopp naplno využívá potenciál čtveřice: Mats Hummels (21), Marcel Schmelzer (22), Kevin Großkreutz (22), Mario Götze (18).

Důkaz? Všichni jmenovaní byli povoláni do národního týmu pro nedávný přátelský duel se Švédskem. „Je to skvělý výsledek jejich rozvoje, ale také výborná práce Dortmundu,“ pyšnil se sportovní ředitel klubu Michael Zorc. „Příchod trenéra Kloppa byl zkrátka nejvydařenějším transferem, jaký jsem kdy udělal. Díky němu má Borussia dobrou image.“

Náročný otec, náročný syn

Když mají Němci vyjmenovat nejlepší stratégy, těžko vynechají Kloppovo jméno. Od každého svěřence vyžaduje něco. Aby ale hráči splnili veškeré detaily jeho taktiky, musí mu rozumět.

Klopp si proto vybírá hráče i podle chápavosti a ochoty pracovat pro tým. Ví, že kdyby měl v týmu dva tři hráče, kteří by nedokázali naplnit jeho představu, hra Dortmundu by se rozsypala. O to zajímavější je, že věkový průměr mužstva je 23 let. Kloppovi svěřenci jsou ale natolik vyspělí, že vedle sebe nepotřebují deset zkušených třicátníků, kteří by je na hřišti usměrnili. Každý ví, co od nich trenér vyžaduje.

Dá se říct, že Klopp jakožto skvělý vůdce a učitel vede bandu nažhavených žáků, kteří touží po nejvyšších cílech. A není to náhoda. Klopp byl odmalička vychováván svým otcem tak, aby se pokaždé pral o nejvyšší mety. Soutěživý tatínek učil malého Jürgena lyžovat, hrát tenis i fotbal. A pokaždé používal tvrdé a náročné metody.

„Klidně mě na hřišti předběhl, nebo mě nechal samotného sjet na lyžích vysoký kopec, i když jsem byl nováček a neuměl jsem to. Neměl se mnou žádné slitování, nikdy mě nenechal vyhrát,“ prozradil Klopp.

Dnes jako trenér stejně přísně, ale spravedlivě přistupuje k fotbalistům. Zápasy pak prožívá naplno a u postranní čáry skáče jako malý kluk u vánočního stromečku obklopený velkými dárky. „Když se na sebe podívám v televizi, jsem v šoku,“ usmívá se. Týmu však jeho motivační metody pomáhají. Tak proč to měnit?

Průměrný hráč, vynikající kouč

Stejně jako mnoho moderních trenérů Klopp nikdy v hráčské kariéře nedosáhl top úrovně. Nejvýše hrál druhou ligu v Mainzu, kde strávil jedenáct let a nasbíral 340 startů. Po ukončení kariéry u týmu zůstal a začal trénovat.

Jürgen Klopp. Trenér, který pozvedl Dortmund.Foto Reuters

V následující dvou letech pokaždé skončil na čtvrtém místě a těsně mu tak dvakrát unikl postup do nejvyšší soutěže. Pak se ovšem Mainz do bundesligy prodral a vydržel tam tři sezony. Po sestupu do druhé ligy Klopp u mužstva zůstal. Když se mu však následný ročník nepovedlo postoupit zpět, na vlastní žádost klub opustil.

Bez práce moc dlouho nepobyl. V létě 2008 se ozval Dortmund, na jehož nabídku Klopp kývnul a nastěhoval se do malého domu na kraji města. Všichni se podivovali nad tím, proč si nekoupí dům blíž centru. A Klopp jim upřímně odpovídal: „Nechci investovat do většího domu, když se v Dortmundu trenéři točí jak na běžícím pásu.“

Ve své první sezoně se však s Borussií umístil na šestém místě, ve druhé si o příčku polepšil. A ředitel Zorc ho ujistil slovy „tebe nikam nepustíme, ten dům si klidně kup“. Kloppa to pochopitelně potěšilo, ale přesto si jízlivou poznámku neodpustil. „Kdyby mě vyhodili, dům pronajmu mému nástupci,“ usmál se.

Jeho humor v Dortmundu milují. Na lidi ze svého okolí působí sympaticky a těžko se najde někdo, kdo by o něm řekl křivé slovo. Není tedy divu, že mu všichni fandí. Kloppo, jak se mu přezdívá, má před sebou velkou budoucnost. Dříve nebo později se van Gaalovi skutečně vyrovná. A třeba tím, že po něm usedne na lavičku Bayernu Mnichov.

Skvělý taktik
Klopp není vyznavačem jedné taktiky a strategie. Podle kondice a soupeře dokáže postavit přesně to, co soupeře pošle do kolen. Anebo s ním minimálně odehraje vyrovnaný zápas. Jednu kombinaci si však velmi oblíbil: 4-2-3-1. Tu například použil při přípravném utkání s favorizovaným Manchesterem City a Roberto Mancini se nestačil divit. Dortmund vyhrál 3:1.

Rozestavení 4-2-3-1 umí Klopp využít i k totálnímu útoku, přičemž rozestavení pak vypadá asi takhle: 4-1-1-4. A to je pak jízda. Dost dobře se o tom přesvědčil naposledy Freiburg, který prostě nemohl vedení 1:0 udržet. A nakonec prohrál 1:2.

Televizní expert
Od roku 2005 vystupuje v televizi jako spolukomentátor nebo host ve studiu. U taktického stolu s „elektronickou tužkou“ již provedl spousty odborných analýz z různých utkáních. Během světového šampionátu 2006 a EURO 2008 pracoval společně s bývalým sudím Ursem Meierem či Franzem Beckenbauerem pro stanici ZDF. Při poslední mistrovství světa analyzoval zápasy pro RTL.

Klopp se v televizi nebojí otevřeně kritizovat německé poměry. V Česku by se dal přirovnat třeba k Josefu Csaplárovi či Jaroslavu Hřebíkovi. Mimochodem, v říjnu 2006 Klopp získal ocenění pro nejlepší sportovní přenos.

Chcete mít sportovní informace jako první? Objednejte si SMS a MMS zpravodajství iSport.cz »



Jürgen Klopp. Trenér, který pozvedl Dortmund.
Jürgen Klopp. Trenér, který pozvedl Dortmund.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud