10. září 2011 • 09:45

Legendární Jašin půjde do Jaroslavle: Ten tým není mrtvý!

Autor: INT, šim, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Jsem připraven vrátit se do Lokomotivu a pomoci klubu,“ řekl pár hodin po letecké katastrofě, při níž zahynul celý tým, ruský legendární útočník Alexej Jašin (37). O plánech na účinkování v NHL už nechce ani slyšet. Národní hrdost a bolest ho volá do Jaroslavle.



Alexej Jašin (37) za tým Jaroslavle hrál v sezoně 2004-2005 a v letech 2007-2009. Byl kapitánem Lokomotivu. Pak odešel do Petrohradu a v současnosti, stejně jako třeba Jaromír Jágr, zvažoval návrat do NHL, kde v minulosti působil Ottavě či Islanders.

Teď je všem plánům konec. Právě do New Yorku se měl vrátit. Srdce ho ale volá do Jaroslavle.

„Jaroslavl pro mě moc znamená. V tomto klubu jsem prožil dva nezapomenutelné roky. Teď mi zavolali, jestli bych se nemohl vrátit. Má odpověď byla jasná. Zvažuju návrat. Už jsem slyšel, že spousta hráčů do Lokomotivu už míří. Tento tým není mrtvý. Nikdy nebude, všichni kluci, co zahynuli, budou žít v našich pamětích,“ přiznal Jašin.

Umřeli mi kamarádi

Alexej Jašin končí v Petrohradu, probírá se nabídkami z NHLFoto Reuters
Jašin při středeční havárii letadla smrti ztratil několik přátel. „Byli jsme si blízcí s Alexandrem Karpovcevem a Igorem Korolevem. Znali jsme se z dob Dynama Moskva, potkali jsme se i v Jaroslavli,“ vzpomíná na kamarády Jašin. Karpovcev i Korolev do své smrti působili v Lokomotivu jako trenéři.

„Znal jsem se i s Pavlem Demitrou. Byl to úžasný hráč. Hráli jsme spolu v Ottawě. Proč je život tak nefér? Umřeli mladí a zdraví kluci, kteří měli před sebou velkou budoucnost,“ truchlí Jašin, pro kterého je už v Lokomotivu připraven post kapitána týmu.

Nový Lokomotiv chce i Kreml

Přestože ruská hokejová federace nechtěla o obnově týmu mluvit před víkendovou tryznou za zesnulé, jména hráčů, kteří by mohli stanout v novém Lokomotivu, se už proslýchají. Stejně jako Jašin jsou i ostatní většinou bývalými hráči Lokomotivu.

Platila lákali pár hodin po tragédii

Mezi oslovenými hráči je také český obránce Jan Platil. Toho agent Lokomotivu oslovil jen pár hodin po šílené katastrofě. Ještě ve středu večer Platilovi zavolal, jestli by nechtěl přejít do Jaroslavli.

„Musel bych o tom hodně přemýšlet. Hlavně po psychické stránce by to bylo velice složité,“ řekl Blesku o nabídce ve čtvrtek Platil.

Ať už bude tým složen z jakýchkoli hráčů, je jasné, že se na ledě jako Lokomotiv Jaroslavl sejdou až v příští sezoně. V sobotu to známil prezident klubu Jurij Jakovlev. Do soutěže KHL nastoupí až za rok.

Tisíce lidí proudily v hokejové aréně Lokomotivu Jaroslavl kolem vystavených rakví zesnulých hokejistů
Tisíce lidí proudily v hokejové aréně Lokomotivu Jaroslavl kolem vystavených rakví zesnulých hokejistů

Na obnově týmu má velký zájem také Kreml. Peníze na zaplacení nových hráčů by mohly jít z jejich domovských klubů. Ligové vedení se nyní snaží přemluvit ostatní kluby, aby hráče, kteří od nich do Jaroslavle odejdou, během nynější sezony platily ze svých rozpočtů.

Podle pravidel KHL nesmí náklady na mzdy jednotlivých klubů přesahovat částku devět milionů dolarů (přes 160 milionů korun) - právě takovou sumu by musely týmy KHL Lokomotivu fakticky věnovat tím, že budou vyplácet jeho hráče.

Peníze na účty Lokomotivu už ale přicházejí. Kazaňský AK Bars pošle do Jaroslavle všechny peníze, které vybere na vstupném při prvním ligovém zápasu. Sbírky na podporu jaroslavlského týmu byly zahájeny prakticky ve všech ligových městech.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud