František Suchan
11. července 2014 • 04:30

Dříč, co se všemu podřídil. Až doteď. Proč Sobotka pláchl do KHL?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poctivec. Dříč. Hokejista pro všechny situace, pro něhož je tým nadevše. Taky pecháček na zranění, který mohl mít právem pocit, že se s ním zametá. Vladimír Sobotka si svou pevnou pozici v NHL vystavěl tvrdou prací, bezvýhradně ctil přání nadřízených. Až odchodem do Omsku si dupnul.



Cesta plná odříkání i bolesti, s egem schovaným v koutě. Nesčetné důkazy, že Vladimír Sobotka by se přetrhnul, jen aby uspělo mužstvo. Ani to nestačilo, aby ho po sedmi letech v NHL patřičně ocenili.

Snu o zámořské soutěži přitom podřídil svůj vývoj. Nehodlal do ní jen nakouknout, chtěl si být jistý, že uspěje. Proto ještě dva roky po draftu zůstal ve Slavii a pod Vladimírem Růžičkou se učil dospělý hokej. I tak začal na podzim 2007 v Bostonu na farmě, kam ho Bruins střídavě posílali celé tři sezony.

V AHL víc než bod na zápas, v prvním týmu třetí čtvrtá formace bijců – tak to chodilo. „Počítal jsem s tím. Myslím, že takhle začíná spousta hráčů. Možná Jágr šel hned do první lajny, já se ale musím nahoru propracovat,“ vystihl Sobotka svou pokornou a pracovitou náturu po prvním ročníku v Americe.

Už v Bostonu ale postupně zjišťovali, že v drobečkovi, který je schopný posadit čistým hitem na zadek i o dvě hlavy větší soupeře, se skrývá potenciál. Ač založením tvořivý hráč, díky pečlivosti zvládal i defenzivní úkoly a vybrousil svou univerzálnost, která se naplno projevila po trejdu do St. Louis v roce 2010. Tam už hrál stabilně. Když se tedy zrovna nezranil, což při jeho stylu, kdy jde do všeho po hlavě, je častý jev.

„Vlady umí všechno. Nestará se, s kým je na ledě nebo na jakém postu, on zkrátka jde a hraje hokej. Proto ho používáme jako takového šestého hráče v basketbalu,“ liboval si kouč Ken Hitchcock, který Sobotku často i během zápasu posílal oživit různé lajny. A nebál se ho zařadit i do elitní pětky.

S tím se zvyšovala i útočníkova produktivita. Maximum 33 bodů, které si obstaral letos, sice není uchvacující, ale v součtu s tím, že měl v NHL nejvyšší úspěšnost na buly, a se schopností vybojovat haldu puků či bránit v oslabení, si vysloužil respekt válečníka. Vždyť se nebál ani poprat.

„Soby, to je trpaslík,“ komentoval jeho náturu bývalý spoluhráč Chris Stewart. A přirovnání k trpaslíkovi v angličtině značí spíš nadlidskou sílu, vytrvalost a zarputilost, než posměch vzhledem k výšce.

„Cítím, že jsem pro mužstvo potřebný,“ nezastíral zase Sobotka během uplynulé zimy, když pro Sport hovořil o tom, jak se mu vyplácí roky dřiny. Pro Blues byli ale prioritou jiní. I proto si univerzální voják s číslem 17 řekl dost. Teď udělám, co chci já.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud