9. července 2008 • 18:00

Jágr největší reklamou

Autor: Tomáš Zetek
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bude ústřední tváří startující soutěže, tahákem pro diváky i další sponzory. Už tak dost bohatá a prestižní ruská liga ještě nabyde na sledovanosti.



FAKTA O KHL
* pokračovatel ruské ligy
* 24 týmů rozděleno do čtyř skupin
* 21 týmů z Ruska a po jednom z Běloruska, Kazachstánu a Lotyšska
* hlavními hvězdami budou Jágr, Jašin a Morozov
* při vzniku soutěže byla uzavřena nová kolektivní smlouva
* v sestavě mužstva nesmí být víc než čtyři cizinci ze zemí mimo kontinentální ligu (brankář se počítá za dva)
* pokud je v týmu gólman považovaný za cizince, musí jeho ruský kolega odchytat v základní části minimálně padesát procent celkového čistého času (v play off už toto pravidlo neplatí)
* před ročníkem 2009 by měl být zaveden draft a schváleno zveřejnění platů všech hokejistů

PENÍZE V KHL
* platový strop pro hráče je 40 milionů dolarů na klub * platové minimum je 10 milionů dolarů na klub

ROZDĚLENÍ DO DIVIZÍ Bobrovova: Ufa, Mytišči, Čerepovec, Novokuzněck, Spartak Moskva, Dynamo Minsk (Bělorusko) Tarasovova: Magnitogorsk, CSKA Moskva, Petrohrad, Balašicha, Čeljabinsk, Jekatěrinburg Charlamovova: Jaroslavl, Omsk, Togliatti, Novosibirsk, Chabarovsk, Dinamo Riga (Lotyšsko) Černyševova: Kazaň, Dynamo Moskva, Nižněkamsk, Čechov, Novgorod, Astana (Kazachstán)

HRACÍ SYSTÉM
* základní část čítá pro každý tým 56 utkání
* týmy se spolu střetnou v rámci divize čtyřikrát, mezi divizemi dvakrát
* první čtyři místa konečné tabulky obsadí vítězové divizí
* další příčky si rozdělí podle bodového zisku ostatní celky bez rozlišení divizní příslušnosti
* do play off postupuje prvních 16 týmů celkové tabulky
* první kolo play off se hraje systémem 1. s 16., 2. s 15. atd. na tři vítězná utkání
* druhé kolo (čtvrtfi nále) stejným systémem také na tři vítězná utkání
* semifinále a finále se hraje na čtyři vítězná utkání
* mistr bude znám nejpozději 30. března, to je naplánován případný 7. zápas finále
* trofej pro vítěze se nazývá Gagarinův pohár

Jaromír Jágr se stal díky podpisu smlouvy s Omskem mužem, jenž se v současné době těší v ruském hokeji největší pozornosti. Jaká bude nově vzniklá Kontinentální hokejová liga (KHL) a Jágrovo postavení v ní?

„To, že jde Jarda Jágr do Ruska, je senzační. Jen jeho jméno bude obrovskou reklamou pro hokej,“ tvrdí Jan Marek, hráč Magnitogorsku. Reprezentační útočník zahájí svou třetí sezonu v ruské nejvyšší soutěži a tamní poměry výborně zná. „Jarda dá nově vzniklé lize velkou prestiž jak hrou, tak vůbec svou přítomností v Rusku,“ dodává.

Marek, který si na východě udělal v posledních dvou sezonách velké jméno, se na souboj s dvojnásobným držitelem Stanley Cupu těší. „Je to výborný hokejista, jeden z nejlepších na světě. Omsk v něm získal ohromnou posilu. S Avangardem se musí počítat jako s jedním z favoritů ligy,“ říká bývalý hokejista Třince a Sparty.

KHL je nově narozené dítě ruských oligarchů. Otcem původní myšlenky a celého projektu je Alexandr Medveděv. Třiapadesátiletý rodák ze Sachalinské oblasti je významným činovníkem plynárenského koncernu Gazprom a štědrým sponzorem ruského hokeje.

Fanoušci ze země mistrů světa by rádi ve své vlasti navštěvovali nejvýznamnější světovou ligu. „Nechceme konkurovat NHL,“ naznačil nedávno Medveděv. „Chceme vytvořit novou soutěž, která bude mít jasně daná pravidla a bude ve světě brána jako prestižní. Když budou mít další evropská mužstva chuť se k nám přidat, bude to jenom dobře.“

ZA JÁGREM PŮJDOU DALŠÍ
Už tak je soutěž rozšířena z původních dvaceti týmů, které hrály ruskou nejvyšší soutěž, na čtyřiadvacet. „Všichni to berou ohromně prestižně a speciálně letošní sezonu bude liga v Rusku sledovaná víc než kdy jindy,“ říká Marek.

příchodu gólmana Emeryho do Mytišče se můžete dočíst zde...

A co přiblížení věhlasné NHL? „Uvidíme, až začne sezona,“ nechce předjímat osmadvacetiletý český útočník. „Vzhledem k tomu, kolik se v Rusku dává do hokeje peněz, dá se očekávat, že Jardu Jágra budou v dohledné době následovat další hráči z NHL. Můžou to být hlavně ruské hvězdy, které se vrátí domů a budou hrát v kontinentální lize za stejných nebo lepších podmínek než v Americe. Nikdo se nebude zdráhat dát obrovskou částku za další hvězdu.“

Při schvalování nového projektu byla podepsána všemi kluby kolektivní smlouva. „Vyplývá z ní třeba to, že všechny týmy mohou nastoupit do přípravy nejdříve 15. července,“ vysvětluje Marek.

Švindly prý nepřipadají v úvahu. „Když začne příprava, je to docela dřina. Během volna se Rusové moc nepředřou. Nehrozí, že by si vyžádali nějaký individuální plán,“ usmívá se útočník Magnitogorsku. „V Čechách jsme zvyklí, že trénujeme sami, ale oni čekají až na kolektivní trénink.“

Oproti původnímu modelu ruské Superligy je změněn i systém soutěže. Celky byly rozděleny do výkonnostních košů a poté rozlosovány do čtyř skupin. S prvním „tahem“ nemusely celky souhlasit a odmítnout jej. Druhý už byl defi nitivní. „Když jsme odlétali na konci sezony, řekli nám, že při losování budou pohromadě silné týmy, jako třeba Ufa, Kazaň, Magnitogorsk. Ty se spolu nebudou moci střetávat v rámci jedné divize,“ vysvětluje Marek.

„Poprvé jsem viděl rozlosování na internetu v pondělí a musím říct, že se v tom systému moc nevyznám,“ krčí rameny. „Loni bylo zažité, že se hrálo dvakrát doma a pak dvakrát venku. Teď jsem si všiml, že nyní budeme hrát třeba čtyřikrát za sebou venku.“

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud