24. července 2008 • 16:10

Jágr vyrazil do Omsku

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

UVNITŘ VIDEO - Jaromír Jágr se vydal za novou kapitolou svého sportovního života do ruského Omsku. V pátek se má vedení Avangardu hlásit a v nejbližších dnech se zapojí do přípravy týmu.



Před odletem Jágr znovu ujistil o svém zájmu vrátit se do národního týmu, kvůli čemuž se ve středu sešel se staronovým reprezentačním koučem Vladimírem Růžičkou.




Pocity měl Jágr podobné jako při předchozích mnoha odletech do zámoří. "Je to stejné. Rozdíl je možná jen v tom očekávání, protože to očekávání je daleko větší, než když jsem odlétával do NHL. Nebude to jednoduchý, ale vybral jsem si to a teď už je pozdě na to se obracet zpátky," řekl novinářům před odletem do Moskvy dosavadní kapitán New York Rangers.

Nejproduktivnější Evropan v historii NHL byl spokojený, že ve svém nabitém programu stihl i setkání s trenérem Růžičkou, svým spoluhráčem ze zlatého Nagana.

"Chtěli jsme se vidět ještě před tím, než odletím, protože bylo rozumné se domluvit co a jak se bude dít. Já jsem mu řekl svůj názor, že chci reprezentovat, pokud budu mít formu a budu zdravý," uvedl Jágr.

Předem přislíbené místo má však jen napůl. "Musím na to mít samozřejmě formu, což se mu nedivím," dodal s úsměvem mistr světa z Vídně 2005.

V polovině srpna by se měl Jágr ještě do Čech vrátit. "Měl bych přiletět 16. srpna kvůli hokejovým exhibicím, které máme s Jágr Teamem. Pokusím se dvě stihnout a pak se hned musím vrátit, protože v Rusku začne turnaj, který zaštituje gubernátor, tak musím být zpátky," řekl Jágr.

Ruská liga, který si slavný kladenský odchovanec zahrál v dresu Omsku už během výluky v NHL v sezoně 2004/05, startuje 2. září.

Zřejmě ho neuvidí ani diváci v exhibičním duelu 4. listopadu proti Slovensku, který se koná u příležitosti oslav 100 let českého hokeje. "Nepočítám s tím, že by mě klub uvolnil. A hlavně by to asi nebylo rozumné cestovat kvůli jednomu zápasu celý den sem a pak zase zpátky, to by nikomu neprospělo. Nemyslím, že bych byl tak důležitý, aby se ten zápas kvůli mně nehrál," řekl Jágr, který měl být původně hlavní hvězdou zahájení NHL v pražské O2 Areně v duelu Rangers s Tampou Bay.

Hokejisté Omsku už mají za sebou více než týden tréninku. "Byli v Chorvatsku, hodně makají asi v posilovně, ale některé věci jsem dělal i já tady v Čechách. Ve stejný čas minulý rok jsem na tom byl mnohem hůř," uvedl.

Podle všeho ho čeká velmi tvrdá příprava, ještě náročnější než v předchozích letech. "Nezbývá mi nic jiného, než si na to zvyknout a přizpůsobit se. Věřím, že si zvyknu a bude to k mému prospěchu. Čím tvrdší je trénink, tím jednodušší je zápas," řekl Jágr.

S trenérem Sergejem Gersonským osobně nemluvil, ale jeho pověstí přísného šéfa si hlavu příliš neláme. "S tím bych neměl mít problém. Já trénuju rád a uvědomuju si, že bez toho to nejde. A zápas chci hrát tak, abych se jím bavil a ne se tam trápil. Jediná cesta k tomu je trénovat víc," uvedl Jágr.

Obavy, zda se jeho druhé angažmá v Omsku povede stejně jako to první během výluky v NHL v sezoně 2004/05, Jágr nemá. "Jsem si vědom toho, že všechno se bude odvíjet od toho, jak budu hrát hokej a jak se mužstvu bude dařit. Pro obě strany bude snadnější, když mužstvo bude hrát dobře a já budu hrát dobře. Aby se mně i týmu dařilo na ledě, to je základ úspěchu," prohlásil Jágr.

Ruštinu rychle oprášil, přítelkyně Inna ho v posledních dnech chválila. "To už je co říct, že jo? Domluvím se, to by neměl být problém. A postupem času se snad budu zlepšovat," věřil Jágr.

Stinných stránek Ruska se nebojí. "Nikde na světě to není ideální. I v Americe člověk najde skvělá místa, ale i ta špatná. V Rusku je to třeba o něco horší, ale na druhou stranu tam jsou i krásná města," uvedl Jágr.

Auto v Rusku sám řídit nehodlá, bude mít prý osobního řidiče. "Nechám se vozit Jakubem Klepišem," smál se Jágr v narážce na Klepišovu nedávnou autohavárii.

V polovině srpna by se měl Jágr ještě na skok do Čech vrátit. "Měl bych přiletět 16. srpna kvůli hokejovým exhibicím, které máme s Jágr Teamem. Pokusím se dvě stihnout a pak se hned musím vrátit, protože v Rusku začne turnaj, který zaštituje gubernátor, tak musím být zpátky," řekl Jágr. Ruská liga startuje 2. září.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud