Jakub Hlaváč
16. října 2008 • 10:55

Zachránil Fischera, Rusy ostře kritizuje

TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před třemi lety se na střídačce Detroitu skláněl nad bezvládným tělem Jiřího Fischera a bojoval o jeho život. Doktor Red Wings Anthony Colucci souboj se smrtí před zraky paralyzovaných fanoušků vyhrál.



Jeho kolegové v ruském Čechově úspěšní nebyli. Sergej Bělikin a Igor Spasovchodský pro devatenáctiletého hokejistu Alexeje Čerepanova mnoho udělat nemohli. Zoufale se snažili provádět masáž srdce a dýchání z úst do úst.

Od nemocnice je dělilo pouze 700 metrů. Člověk je uběhne za tři minuty, sanitka ujede za několik desítek sekund. Ale vůz záchranné služby byl k zimnímu stadionu přistaven až čtvrt hodiny od chvíle, kdy mladíkovo srdce vypovědělo službu. To už bylo bohužel pozdě.

„Pokud se neobnoví činnost srdečního svalu do čtyř minut, dochází k nenapravitelnému poškození mozku," upozorňuje Colucci pro TSN. „S oživováním se musí za pomoci lékařské techniky začít hned na místě. Na převoz není většinou čas," vysvětluje Američan.

„Rusové chtějí konkurovat NHL a měli začít jinde, než miliónovými investicemi do platů hráčů. Je to obrovská tragédie. V Severní Americe máme na místě vždy dvě sanitky. Jednu pro hráče a druhou pro fanoušky."

Fischerův zachránce se nechce pouštět do spekulací, se situací, která panovala v Čechově, je seznámen jen prostřednictvím médií.

„Nelze říct jednoznačně, jestli by přítomnost defibrilátoru na místě zachránila Čerepanovi život. Ale šance by byla nepochybně daleko vyšší," pokračuje Colucci.

Navíc zpochybňuje diagnózu ruských kolegů, kteří za příčinu smrti označili chronickou ischemii (nedostatečný průtok krve do srdce). „Je neslýchané, že by ji mohl mít devatenáctiletý vrcholný sportovec. Dá se odhalit prostým vyšetřením EKG, kterých Čerepanov musel absolvovat desítky."

Důkladně ho prohlídli i odborníci New York Rangers, kteří hráče draftovali. Podobné problémy by jim jistě neunikly.

Colucci se přiklání spíše k teorii, která hovoří o hypertrofické kardiomyopatii. Tedy onemocnění, při kterém dochází ke zvětšení srdečního svalu.

„Toto je nejčastější příčina úmrtí elitních závodníků. Dojde k akutnímu selhání. Navíc příznaky tohoto onemocnění nelze snadno odhalit."

Poukazuje i na to, že Čerepanova smrt by měla otevřít oči společnosti jako celku, ne pouze sportovním funkcionářům.

„Celé je to obrovské neštěstí, ze kterého se musíme poučit všichni, nejen vedení KHL. Přenosné defibrilátory by měly být umístěny v autech, školách i domácnostech na celém světě. Mohou zachránit život."

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud