10. ledna 2009 • 20:38

Marek: Byla fakt strašná zima

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Důležitý gól z trestného střílení i dohodu o mírovém paktu s Alexandrem Radulovem stihl na Rudém náměstí při Utkání hvězd KHL český ostrostřelec Jan Marek z Magnitogorsku.



V dresu výběru Jaromíra Jágra vyrovnal ve třetí třetině exhibičního duelu na 5:5, čímž přispěl ke konečnému vítězství 7:6 nad týmem Alexeje Jašina.

Pro Marka to byla první zkušenost podobného ražení, pod širým nebem ještě nehrál. "Jen dříve, ještě v dětství," řekl v telefonickém rozhovoru s ČTK Marek. Zápas si i přes drsné klimatické podmínky užil. "Bylo to zpestření a opravdu moc hezký, ale byla fakt strašná zima. O to to bylo těžší. Také je škoda, že bylo nakonec málo lidí," litoval Marek. "Říkali, že má být vyprodáno, ale bylo to poloprázdný, asi tak dva tisíce lidí."

Mráz zahnal rtuť teploměru podle jeho slov až k minus 12 stupňům Celsia. "Měl jsem navíc nějaké termoprádlo, dvě ribana, ale stejně už jsem to ke konci cítil," připustil Marek. Při samotném utkání byli hráči alespoň v pohybu, ale ještě o něco hůře bylo při dovednostních soutěžích. "To jsem myslel, že ani ten puk nedokážu zvednout, takže mě pak překvapilo, že jsem trefil tři terče z deseti pokusů. To nakonec nebylo tak špatný," smál se Marek.

PŘEČTĚTE SI:

Hossův hattrick zajistil Jágrovi výhru
Jágr: Nikdo nic neví
Rudé náměstí čeká Utkání hvězd

Ještě po soutěži v přesnosti střelby však jako závěrečná disciplína následovala rychlostní štafeta. "Taky jsme se Jardovi Kudrnovi smáli, že už je budou z toho ledu vysekávat," připomněl Marek. Překážkou byla také kvalita hrací plochy. "To byla škoda, že celkově pak hráči nemohli předvádět tolik technických kousků. Na jedné straně hřiště to totiž bylo normální oraniště, jak na fotbal," nastínil Marek.

V samotném zápase však šly postupně žerty stranou. Po druhé třetině byl totiž vyrovnaný stav 4:4 a "domácí" výběr ruských hvězd evidentně nechtěl prohrát. "Poslední třetina už byla opravdu docela prestižní. Rusové toužili po výhře, ale moc vyhrát jsme chtěli i my," netajil Marek.

Cíl se povedl. Ruský tým šel sice do vedení 5:4, ale právě Marek zajistil v 50. minutě vyrovnání. Trestné střílení nechtěl pokazit. "Nechtěl jsem si to nějak zvlášť připouštět, ale moc jsem chtěl proměnit. Kvůli týmu. Trenér mě určil a tak jsem šel. Byl jsem rád, že se to povedlo," oddechl si dodatečně.

Ze stejné situace se však prosadil o šest minut později i Radulov a vrátil vedení zpět na stranu domácích. Ten Radulov, s nímž měl Marek několik vyostřených půtek na ledě i slovně mimo něj. "Ale tentokrát to bylo v pohodě. Dokonce jsme prohodili asi dvě věty a na nějaký čas to tedy vypadá na mírovou dohodu," řekl Marek.

Výběr Jaromíra Jágra (v modrém) v exhibičním Utkání hvězd KHL proti mužstvu Alexeje Jašina. Výběr Jaromíra Jágra (v modrém) v exhibičním Utkání hvězd KHL proti mužstvu Alexeje Jašina.Foto ČTK/AP


Vítězství pro Jágrovu partu však dokázali nakonec zajistit Pavel Brendl a Marcel Hossa, jenž rozhodl v 59. minutě. "Měli jsme z toho radost. Pochválil nás za to jak trenér Vůjtek, tak byl spokojený i Jarda Jágr, že to takhle dopadlo a dokázali jsme vyhrát," uvedl Marek.

Do podobné akce by český reprezentační forvard neváhal jít znovu. "Byla to pro mě opravdu čest. Svědčí to o nějaké mé práci, když jsem k tomu utkání byl vybrán. Vážím si toho. A rozhodně mi zůstane navždy vzpomínka, že jsem si zahrál na Rudém náměstí," připomněl Marek.

Exhibice byla skutečným zpestřením a oddechem, chod "Magnitky" nijak nenarušila. "Hned v úterý tady hrajeme, takže tu zůstáváme. Dostali jsme povolení od trenéra, že tu můžeme zůstat, takže máme chvilku volna. Budeme na Českém domě a alespoň koukneme v televizi na český programy," uzavřel Marek, jehož čeká s Magnitogorskem duel na ledě CSKA.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud