16. června 2016 • 09:08

Hokejová Liga mistrů se změní, počet účastníků se sníží na 32

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejová Liga mistrů se od ročníku 2017/18 změní. Počet účastníků se sníží z 48 o třetinu na 32 týmů a zakládající členové už nebudou mít jistotu startu. Vedení soutěže o tom rozhodlo na dnešní valné hromadě v Berlíně.



Zatímco nadcházející ročník se odehraje ještě s 48 týmy a v polovině srpna do něj vstoupí Liberec, Sparta, Pardubice, Vítkovice, Plzeň, Mladá Boleslav a Znojmo coby zástupce ligy EBEL, od roku 2017 už se tolik českých klubů v soutěži neobjeví. Nově se do ní totiž bude možné dostat jen sportovní cestou, jež má jasně daná pravidla.

Mezi 32 účastníky bude mít jedna země maximálně pět zástupců. Čtyřiadvacet celků vzejde z šesti národních soutěží, které byly na startu projektu (ČR, Švédsko, Finsko, Švýcarsko, Německo a Rakousko/EBEL), a ty doplní osmička klubů z dalších evropských lig (Bělorusko, Dánsko, Francie, Británie, Norsko, Polsko a Slovensko). Jistotou startu bude mít jen vítěz z předchozí sezony, ale s tím, že své zemi tím nezajistí místo navíc.

Do Ligy mistrů se bude moci klub dostat jen jako její vítěz, šampion národní soutěže, vítěz nebo druhý tým základní části domácí ligy, finalista play off a případně jako semifinalista play off s lepším postavením po základní části. "Pravidla jsou jasně daná - Ligu mistrů už budou hrát jen ti nejlepší z nejlepších mezi evropskými kluby," prohlásil ředitel soutěže Martin Baumann.

"Jsou to velmi zásadní změny, nicméně ty nebyly součástí dnešní debaty. Ta probíhala poslední měsíce a nebyla jednoduchá," připustil na facebookovém účtu pražské Sparty předseda představenstva Petr Bříza, který na jednání zastupoval české kluby.

Zánik práva hrát z pozice akcionáře ale podle něj zúčastnění chápou. "Z té původní myšlenky začínají být problémy. Pokud chtěl někdo vidět na Lize mistrů negativa, poukazoval na to, že ji hrají týmy, které jsou dva tři roky ve své domácí soutěži mimo play off. To trochu podkopávalo její kredibilitu. Uvědomovali jsme si, že se musíme vyrovnat s realitou trhu. Jsme přesvědčeni, že tohle je správný krok," prohlásil Bříza.

Důležité pro Ligu mistrů je také prodloužení spolupráce s marketingovou agenturou Infront Sports & Media AG, která má na starosti i televizní práva, až do roku 2023. Jde o určitou záruku, že projekt neskončí krachem jako v minulosti.

"Dává to LM velmi jasnou garanci financování, což nám ještě navíc umožní postupně až do roku 2023 zdvojnásobit odměny pro vítěze a samozřejmě pro všechny ostatní týmy, které se LM zúčastní," uvedl Bříza.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud