Jakub Hlaváč
30. dubna 2011 • 18:00

Crosbyho pořád bolí hlava. Stihne příští sezonu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO – Chtěl začít dřít, makat naplno. Místo toho opět přišly bolesti hlavy, závratě… znovu pocítil následky otřesu mozku, ani čtyři měsíce po jeho prodělání není v pořádku. A ještě hned tak nebude, fanoušci Penguins se bojí, že nestihne ani start dalšího ročníku.



Sezona mu už skončila, i kdyby nebyl nezraněný. Pittsburgh vypadl v prvním kole Stanley Cupu s Tampou Bay, svou hvězdu do boje nasadit nemohl. Teď je tu nová mise, Sidney Crosby se musí zbavit bolestí hlavy do dalšího ročníku. A do zbytku kariéry…

Na začátku ledna ho dvakrát poslali k zemi a od té doby je na marodce. Klid, klid, klid, tohle slovo neustále slyší od doktorů, občas ještě přihodí „trpělivost“. A třiadvacetileté hvězdě nebývá, než poslouchat. Nic jiného stejně dělat nemůže.

„Zkusil jsem přitvrdit v tréninku, jenže zase se mi všechno vrátilo. Bolesti, závratě… Musel jsem polevit, udělat krok zpátky,“ přiznal. Na dovolenou se nechystá, celé jaro i léto stráví v Pittsburghu. S jediným cílem – vyléčit se.

Jak Crosby k otřesu přišel
1. ledna ho při zápase pod širým nebem zezadu srazil washingtonský útočník David Steckel. Crosby nebyl ani v držení puku, přesto se nevylučovalo.

5. ledna u mantinelu Crosbyho dohrál Victor Hedman z Tampy Bay. Forvard Pittsburghu se do hlavy udeřil především o plexisklo.

„Všechno jde strašně pomalu, je to opravdu frustrující a znepokojující. Já jsem se snažil postupovat poctivě, doufal jsem, že stihnu play off. Nepodařilo se a nejhorší na tom je, že jsem s tím nemohl vůbec nic dělat,“ smutnil.

I kvůli jeho případu NHL začala velmi přísně trestat všechny zákroky na oblast hlavy a krku, netoleruje bodyčeky vedené ze slepého úhlu hráče s pukem. Liga moc dobře ví, že si musí své nejcennější zboží lépe chránit. Otázka zní, jak přesně to udělat?

Zatím o tom nemá příliš jasno, studie ukázaly, že 44 % otřesů mozku způsobí čisté zákroky u mantinelu. Ani nová pravidla jejich počet nesnížila. Co je naopak naprosto jasné je fakt, že jeden či dva další otřesy by poslaly Crosbyho mimo hru definitivně, ukončily by mu kariéru.

Na Sidneyho Crosbyho si vyšlápl Victor Hedman i David Steckel:

Na Sidneyho Crosbyho si vyšlápl Victor Hednam i David Steckel
Video se připravuje ...


„Teď se toho bát nemusíme, to je hlavní. Doktoři nám řekli, že se stoprocentně uzdraví, že nebude mít žádné následky. To je pro nás důležité. Teď má čas na rekonvalescenci, nikdo na něj nebude tlačit, nikdo se nebude ptát, kdy konečně nastoupí,“ říkal Ray Shero, generální manažer Penguins.

Jenže ty otázky jsou aktuální i nyní. Vždyť není vůbec jasné, zda vítěz olympijských her i Stanley Cupu bude připraven v říjnu naskočit do nové sezony, nikdo mu to nemůže zaručit.

„On to ani nikdo neví. Je to individuální a bude vždycky záležet jen na mém pocitu. Nicméně já pevně věřím, že v zahajovacím utkání nového ročníku nastoupím. Až příště začnu s vyšší zátěží, už budu vědět, že jsem připraven,“ vzkázal kanadský reprezentant.

A své příznivce uklidnil i v dalším směru: „Rozhodně se nezmění můj herní styl. Žádné uhýbání u mantinelu, nic takového. Já odmalička hraji svůj hokej, dělám všechno stejně. Není možné to jenom tak den ze dne změnit. Nic takového,“ usmál se.

V jeho návrat musí doufat celý hokejový svět, v současnosti nebylo dominantnějšího hráče. Jako důkaz stačí produktivita v zápasech, které stihl před nucenou pauzou odehrát. Bylo jich 44 a nasbíral v nich 66 bodů (32+34).



Snad jich bude za rok víc…

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud