16. května 2011 • 08:04

Vancouver udolal San Jose a ujal se vedení

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Hokejisté Vancouveru porazili v úvodním finálovém utkání Západní konference NHL na svém ledě San Jose 3:2 a v sérii se ujali vedení 1:0. Vítěz základní části rozhodl o prvním bodu v sérii ve třetí třetině, v níž díky gólům Kevina Bieksy a Henrika Sedina otočil stav z 1:2. Druhý zápas se hraje ve středu.



Trenér San Jose Todd McLellan poznamenal, že jeho tým působil unaveným dojmem. "Byli jsme pomalí. Stává se sice, že jsou zápasy, kdy nám nefungují nohy, ale jsme schopni to vynahradit vůlí. Ale to dnes nebyl ten případ. Únava byla patrná na celém těle. Vypadali jsme jak psi, kteří se snaží dohnat na silnici auta. A nechytili jsme žádné," komentoval McLellan výkon svých svěřenců v poslední třetině. "Porazili nás stylem hry, který jsme chtěli praktikovat my," dodal.

Zároveň přiznal, že hráčům mohla dojít energie vlivem náročnějšího programu ve srovnání se soupeřem. Postup do finále konference si totiž Sharks zajistili až v posledním utkání, zatímco Vancouver svou sérii ukončil o tři dny dříve.

"Myslím si, že 37 minut jsme byli schopni bruslit. Pak ale oni dokázali své tempo vystupňovat a nám docházela šťáva. Když se podíváte na jejich cestu do finále, zjistíte, že měli o pár dní volna více a my během toho hráli vyčerpávající sedmý zápas. Příští zápas budeme lepší a plní energie," slíbil McLellan.

Přesto hosté v utkání dvakrát vedli o gól. Skóre otevřel v závěru první části kapitán týmu Joe Thornton, který zachytil špatnou rozehrávku gólmana Vancouveru Roberta Luonga a puk dopravil do prázdné branky. Na začátku prostředního dějství srovnal důrazný Maxim Lapierre, ale Patrick Marleau šikovnou tečí vrátil hostům jednobrankový náskok.

"Pomaleji jsme se rozjížděli, v druhé a třetí třetině jsme ale našli správný rytmus a přitlačili jsme je. Hodně jsme stříleli, vytvořili jsme si více šancí a byli jsme za to odměněni," uvedl domácí útočník Ryan Kesler. Vancouver dlouho narážel na brankáře Anttiho Niemiho, který v úvodních čtyřiceti minutách zneškodnil 24 z 25 střel.

V poslední třetině ale finský gólman, který loni získal Stanleyův pohár s Chicagem, dvakrát kapituloval v rozmezí 79 sekund. Nestačil na Bieksovu střelu z pravého kruhu a zanedlouho ho překonal bekhendovým blafákem Henrik Sedin, který v zápase zaznamenal i asistenci a byl vyhlášen první hvězdou utkání.

Přitom v předcházející sérii s Nashvillem se Henriku Sedinovi ani jeho dvojčeti Danielovi nedařilo. Poslední dva vítězové kanadského bodování základní části NHL vyprodukovali dohromady v druhém kole play off pouze sedm bodů za dvě branky a pět asistencí, a hlavně si v sérii připsali deset záporných bodů. I přes postup do finále konference byla jejich hra podrobena četné kritice.

"Zřídka čteme noviny nebo sledujeme hokejové přenosy v televizi. Věděli jsme, že nehrajeme dobře, a nepotřebovali jsme to slyšet ještě od dalších lidí," reagoval Henrik Sedin, jehož výkon po zápase chválil obránce Bieksa. "Dvojčata dnes byla téměř nezastavitelná. Připadalo mi, že vytvářeli šance každé střídání. Mohli klidně dát tři čtyři branky," řekl.

Druhý zápas série se odehraje ve středu ve Vancouveru.

Finále Západní konference NHL - 1. zápas:
Vancouver - San Jose 3:2 (0:1, 1:1, 2:0)
Branky:
22. Lapierre, 48. Bieksa, 49. H. Sedin - 19. J. Thornton, 29. Marleau. Střely na branku: 38:29. Diváci: 18.860. Stav série: 1:0.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud