31. května 2011 • 16:45

Finále si užívám, tvrdí kritizovaný Kaberle

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český hokejový obránce Tomáš Kaberle si může mnout ruce, jaký směrem se vydal v únoru po svém působení v Torontu, kde strávil celou předchozí kariéru v NHL. S Bostonem si poprvé zahraje finále Stanleyova poháru, play off si užívá v zámoří poprvé od roku 2004. I když jeho působení v Bruins není úplně idylické.



Třiatřicetiletý Kaberle čelil kritice, že není výraznou posilou, kterou se měl stát. Kouč Claude Julien jej brání a podotýká, že některá očekávání bývají přehnaná.

Od začátku zámořské kariéry byl věrný barvám Toronta, nechtěl jej opouštět ani v krizi, přestože se o jeho výměně dlouho spekulovalo. K přestupu došlo až letos, kdy mu končí pětiletá smlouva na 21,25 milionu dolarů.

"Samozřejmě je to hezké. Po šesti letech, co jsem chyběl v play off, je to úplně jiná atmosféra. Všichni se těší," řekl Kaberle pro tsn.ca před začátkem finálové série s Vancouverem.


Jeho první přestup v NHL ale přinesl i nesnáze, s kterými se musí vyrovnat. Kaberle se ocitl po palbou médií i fanoušků, kteří očekávali více od beka, který v 878 zápasech za Toronto nasbíral 520 bodů za 83 gólů a 337 asistencí.

Ve 24 utkáních základní části za Boston vstřelil jeden gól a na osm přihrál. V play off je přitom s osmi body z 18 utkání v play off mezi nejproduktivnějším beky Bruins a má sedm kladných bodů v bilanci účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech.

"Je vždycky těžké něco takového poslouchat. Nechci ale dopustit, aby mě to nějak ovlivnilo. Já se soustředím na náš program a zápasy. Snažím se hrát jednoduchý hokej, tak jako my všichni. Jde o týmový úspěch," prohlásil Kaberle.

Má zastání u trenéra Claude Juliena, který odmítl hlasy, které dokonce volaly po tom, aby Kaberleho posadil v play off mezi náhradníky. "Možná jsou někdy očekávání trošku moc vysoká. Vím z naší kabiny od hráčů i trenérů, že jsme s ním spokojení," prohlásil Julien.

Kaberle a útočníci Chris Kelly z Ottawy a Rich Peverley z Atlanty jsou posilami, které si Boston vybral pro své tažení za Stanleyovým pohárem před únorovou uzávěrkou přestupů. "Jsou to skvělí hráči. Je vidět ten rozdíl od doby, co přišli. Jsme rádi, že je máme. Jsou to části, které jsme potřebovali, a jsme rádi, že je máme," prohlásil útočník Nathan Horton, jehož Boston získal z Floridy loni v červnu.

Od Kaberleho si slibovali v Bostonu zlepšení přesilových her. V nich se Bruins v základní části nedařilo, ale v play off se jejich úspěšnost ještě zhoršila na 8,2 procenta. Využili jen pět z 61 početních výhod. Přesto je s Kaberlem Julien spokojený, především po posledních zápasech série s Tampou Bay.

"Líbil se mi, jak hrál. Vytvořil některé příležitosti. Jediná věc, o které se o Tomášovi stále mluví, je, že by mohl více střílet. Když má střeleckou pozici a Zdeno Chára je před brankou, musí vystřelit. Nemusí to být rána, stačí zápěstím," dodal Julien.

Kaberle se složitou sezonou, před kterou se také rozvedl, může probít k dalšímu úspěchu slavné hokejové rodiny. Jeho otec František má na kontě dva tituly mistra světa, bratr František se stal světovým šampionem pětkrát a v roce 2006 získal Stanley Cup s Carolinou.

Nejmladší Tomáš do sbírky přispěl zatím "jen" titulem mistra světa v roce 2005 ve Vídni a teď se bude snažit dostat štítek Bostonu i se svým jménem na slavnou trofej.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud