Pavel Bárta
17. listopadu 2011 • 13:10

Jágr vedle parťáka Girouxe mládne: Miluju s ním hrát!

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podle věku je mezi nimi rozdíl jedné generace, na ledě jim to však šlape náramně. Přesvědčili o tom znovu v pondělí na ledě Caroliny. Jaromír Jágr nahrál Claudu Girouxovi na dva góly, Philadelphia zvítězila 5:3. „Miluju s ním hrát,“ chválí 39letý veterán svého o 16 let mladšího centra, vedle nějž doslova omládl. NHL se má ještě na co těšit...



Taková předtucha ho občas přepadne. „Říkal jsem, že zažije velký večer a dá hattrick,“ svěřil se Jaromír Jágr. Jeho parťák Claude Giroux se trefil dvakrát, další branka padla po teči jeho střely. Takže hvězdnému Čechovi málem vyšla předpověď dokonale.

Zejména Jágrova nahrávka na první gól třiadvacetileté hvězdy byla výstavní. Veterán poslal puk do brejku z hloubi středního pásma a Giroux otevřel z první střely Flyers v zápase skóre.

Po spolupráci s Jágrem obstaral i třetí branku svého týmu, u další sám asistoval. Byl to Girouxův první dvougólový večer v nové sezoně. „Nechci říkat, že je nejlepším hráčem v lize, ale určitě patří mezi nejlepší tři,“ ocenil Jágr.

Slovy chvály na mladšího spoluhráče vůbec nešetřil. A připomněl, že jako dřív pracovali zkušenější borci na něj, je pro něj teď radost pomáhat nastupující hvězdě jako Giroux.

„Miluju s ním hrát. Nikdy by mě nenapadlo, že na konci kariéry budu chodit na led s hokejistou, jako je on. Z toho mám radost. Chci hrát na něho. Všechny ty roky v NHL se moji spoluhráči pokoušeli hrát na mě. Třeba Ron Francis (v době Jágrových začátků v Pittsburghu) se vždycky snažil mi vyhovět, dělat to, co potřebuju. Teď se to obrací, přesně tak chci pomáhat já,“ dodal Jágr, jenž už v úvodu sezony odhadl, že Giroux má na to, aby vyhrál bodování celé NHL.

Centr, kterého v nadsázce legenda označila za malého Lemieuxe, se prozatím s 11 góly dělí v NHL o druhou pozici mezi střelci, s 22 body už se dotlačil na druhé místo produktivity. Jágr je se 17 body spolu s Tomášem Fleischmannem a Patrikem Eliášem na čele bodování českých hráčů.

Jaromír Jágr se raduje s Claudem Girouxem, Scottem Hartnellem (vlevo) a Mattem Carlem (vpravo)
Jaromír Jágr se raduje s Claudem Girouxem, Scottem Hartnellem (vlevo) a Mattem Carlem (vpravo)

V zápase ale jen nezářil. Ve 45. minutě zachytil jeho pokus o kolmou přihrávku na útočné modré čáře Patrick Dwyer, rychle vyrazil dopředu a před brankou byl faulován. Rozhodčí nařídili trestné střílení, načež právě z něj útočník Caroliny snížil na 3:2.

Philadelphia se po vítězství nad Carolinou dotáhla ve Východní konferenci na vedoucí Pittsburgh. Přestože Hurricanes skórovali dvakrát v oslabení, Flyers se tím nenechali otrávit a opět uspěli.

Na ledě soupeřů si vedou nejlíp v lize, z osmi duelů prohráli v normální hrací době jen jeden, tentokrát navíc zvítězili ve dvou dnech po sobě. Už v neděli přemohli Floridu 3:2.

Claude Giroux už je druhý v bodování NHLFoto ČTK/AP

„To je asi nejtěžší věc, co vás může potkat,“ uvedl Jágr. „Mít napřed dva dny volna a potom hrát hned dvakrát po sobě. V posledním utkání už jsme to začínali cítit, ve druhé polovině jsme začali tahat nohy. Ale závěr patřil opět nám, pátým gólem jsme to zlomili,“ popisoval.

Díky dvěma přihrávkám z utkání proti Hurricanes má český tahoun celkem už 964 asistencí a v historické tabulce nejlepších nahrávačů NHL se dotáhl na Douga Gilmoura. S čerstvým členem Hokejové Síně slávy se Jágr dělí o dvanácté místo, navíc je nejlépe postaveným aktivním hráčem.

V historické tabulce už přeskočil po návratu do zámoří Marka Recchiho, dalších 52 asistencí by potřeboval k celkově jedenáctému místu, které zatím okupuje Joe Sakic.

Mohl by se tím zároveň stát teprve dvanáctým hráčem v dějinách, který dosáhne na hranici 1000 asistencí. K takovému číslu mu schází ještě 36 nahrávek. Jeho dvorní střelec Giroux mu k tomu jistě pomůže...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud