27. ledna 2012 • 04:30

V Detroitu vychvalují Hudlera. Druhý Dacjuk, kopie Zetterberga

Autor: mir
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tichá síla Detroitu. To je Jiří Hudler, ještě před nedávnem hokejista ocitající se mimo bojovné plány Red Wings. Dnes hráč, na nějž kouč Mike Babcock sází. Protože, jak připomíná hvězdný Švéd Henrik Zetterberg: „Nemusíte mu říkat, co dělat. On to ví a předvádí.“



Před touto sezonou mu agent hledal nové angažmá. Takové, kde by dostal důležitější roli než záskokovou pozici v Detroitu, do níž se 28letý útočník dostal po svém ročním angažmá v Dynamu Moskva v období 2008/09.

Loni v létě se mluvilo o zájmu Floridy, prý už byla skoro ruka v rukávě, ale nakonec Hudler setrval ve městě motorů. A neudělal věru zle.

Naposledy se o tom přesvědčil (a nejen on) ve středu večer v Montrealu. Detroit sice schytal rychtu 2:7, ale jestli někdo z poražených zaujal, pak to byl drobný šikula v bílém – ano, Jiří Hudler, jediný autor detroitských gólů.

Rázem se vyšplhal mezi nejlepší střelce týmu, s 15 trefami je druhým nejvýkonnějším kanonýrem po Johanu Franzénovi, jenž má na kontě o čtyři zápisy víc.

Co by za takovou porci tref dal třeba devítigólový Henrik Zetterberg... Ostatně i ruský kouzelník Pavel Dacjuk zaostává za rodákem z Olomouce, byť jen o gól.

Proto není divu, že zrovna tihle klíčoví borci jednoho z favoritů na Stanley Cup Hudlera chválí. Za jeho stoupající počet zásadních příspěvků. Za jeho oddanost pro tým. Za jeho absolutní připravenost i ve chvílích, kdy se na led nedostává pravidelně. Za jeho palebnou úspěšnost – s 22 procenty vede týmové hodnocení.

„Huds dostává zpátky práci, kterou odvádí. Je to dobrý kluk,“ pochvaluje si v listu Detroit Free Press kouč Mike Babcock, který Hudlera obyčejně staví k Zetterbergovi a Finovi Filppulovi.

Bodování Detroitu
1. Pavel Dacjuk 49 zápasů 53 bodů (14+39)
2. Johan Franzén 50 41 (19+22)
3. Valtteri Filppula 49 39 (15+24)
4. Henrik Zetterberg 50 35 (9+26)
5. Jiří Hudler 49 32 (15+17)
6. Nicklas Lidström 49 28 (10+18)
7. Todd Bertuzzi 43 25 (10+15)
8. Ian White 46 24 (6+18)
9. Niklas Kronwall 50 23 (11+12)
10. Daniel Cleary 50 21 (10+11)

„Huds hraje dobře, pravidelně sbírá body, střílí góly. Občas mi přijde, že je kopií Z,“ připomíná Pavel Dacjuk podobnost právě s Zetterbergem.

„Jakmile cítí důvěru, hraje naprosto špičkově,“ cení si zmiňovaný švédský útočník a chválí Hudlera, jak na sobě zapracoval.

„Jednou z věcí, kterou zlepšil, je hra v obraně. Vždycky byl výborný směrem dopředu, ale teď už zvládá na úrovni všechno. Díky tomu ho trenér může dávat na led v nejdůležitějších úsecích hry. Je to hráč ze stejného těsta jako Pavel,“ srovnává ho Zetterberg pro změnu s Dacjukem.

Když v kabině Red Wings Hudler zjistí, že reportérka z Free Press mluví s parťákem právě o něm, hned se pídí, na jaké téma konverzují. „O čem se to bavíte? Řekněte mi, o čem?“ požaduje v žertu o odpověď.

A co na tu chválu okolí říká sám Hudler? Velkým slovům se vyhýbá. Zřejmě si uvědomuje, že v Detroitu nedostal nikdy nic zadarmo a je na místě držet se pokorného přístupu.

„V každém zápase se snažím hrát stejně. Chci hrát dobře, pomoci týmu, být jeho součástí. Tlak? Žádný není. Ten si vytvářím jen sám na sebe,“ nemíní Hudler lítat ve vzdušných zámcích.

Pokud mu to vydrží, možná si na konci ročníku zapíše svoji nejlepší sezonu, k dosavadním 32 bodům (15+17) potřebuje přidat ještě 26 kousků, pak překoná svoje maximum ze sezony 2008/09, tehdy nastřádal 57 bodů. Že na to má, o tom už málokdo pochybuje.

K neobvyklému setkání došlo v Moskvě
K neobvyklému setkání došlo v Moskvě

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud