31. května 2012 • 05:19

Kopitar rozhodl první bitvu o Stanley Cup trefou v nastavení

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | FOTOGALERIE | Až do prodloužení nakonec došlo první finálové utkání letošních bojů o Stanley Cup mezi hráči New Jersey Devils a Los Angeles Kings. A Kings to znovu dokázali, zvítězili na ledě soupeře, tentokrát díky gólu Anžeho Kopitara v deváté minutě nastavení.



První třetina začala opatrně, oba týmy se nejprve oťukávaly, během prvních 65 vteřin se například čtyřikrát vhazovalo.

Do té doby defenzivní bitvu rozčísl v čase 9:56 svou první trefou v kariéře v play off Colin Fraser, jeden z vítězů Stanley Cupu v dresu Kings. Dělník ze čtvrtého útoku napálil za záda Martina Brodeura přihrávku Nolana, který kotouč vybojoval na obraně Devils. Lacinější gól za zády brankáře domácích po laxní práci beka Andyho Greenea.

Dvakrát mohl skóre vyrovnat útok Patrika Eliáše. Pokaždé se ve velké šanci objevil David Clarkson, v obou případech ale minul poodkrytou bránu a mířil nad horní tyč brankáře Jonathana Quicka, na kterého šlo stejně jako na Brodeura v první třetině pět střel.

Druhá třetina začala útočněji se šancemi na obou stranách během prvních dvou minut. Oba gólmani ale předvedli, že na nich hra jejich týmu stojí. Následovaly také tvrdé srážky a hráči už přestali působit nervózně.

Souboj Aleca Martineze (vpravo) z Los Angeles Kings s Davidem ClarksonemFoto ČTK/AP

Střední část ale byla plně v režii hráčů Kings, domáci ještě v půlce druhé třetiny neměli ani jednu střelu na bránu, zatímco hosté jich měli 7.

Pořádnou šanci si hráči New Jersey vypracovali až ve 36. minutě, kdy se puk se štěstím dostal k Eliášovi, ten předal Zubrusovi a litevský útočník zjistil, jak skvělý postřeh má Jonathan Quick.

Nakonec to byl český útočník kdo přeci jen byl u prvního gólu Devils v letošním finále.

V předposlední minutě nahazoval ruský obránce Volčenkov puk na bránu Kings, Quick střelu vyrazil a vypadalo to, že se odrazila do sítě právě od Eliáše. Opakovaný záběr ukázal, že kotouč trefil nováčka Kings Vojnova, a tak byl gól připsán bekovi Antonu Volčenkovovi.

Třetí prodloužení, třetí výhra

Třetí třetina začala ve slušném tempu, s pukem většinou na holích hráčů New Jersey. Plynulost narušila akorát výměna plexiskla ve 44. minutě. Hned poté následoval přímý souboj Pariseho a gólmana Quicka.

Kapitán domácího týmu promáchl kotouč před odkrytou klecí, a tak skvěle zakročil brankář Kings. Puk sice nakonec skončil v síti, gól ale uznán nebyl.

Quick hasil i šance Henriqueho nebo Cartera a svůj tým stále držel ve hře. Ale pomáhalo také štěstí. Například když se hráči Devils dostali do přečíslení a obránce Fayne mířil do odkryté brány a puk mu odskočil z hole.

 

Pětadvacetiletý Američan na střídačce při opakovaném záběru sám nevěřil, jak mohl takovou šanci neproměnit.

Devils tlačili, ve třetí třetině byli lepší, přesto dokázal z ojedinělé šance zahrozit v 53. minutě Drew Doughty, ale vynikající zákrok Brodeura pomohl udržet skóre srovnané, navíc zvedl domácí diváky ze sedaček.

Gólman Devils Martin Brodeur chytá jednu z šancí Králů
Gólman Devils Martin Brodeur chytá jednu z šancí Králů

Čtyřicetiletý gólman poté také ustál tlak Kings a chytil i střelu osamoceného Mikea Richardse 68 vteřin před koncem. 

Ač byli v prodloužení lepší hráči domácích, radovali se Kings. Marek Židlický se zapomněl v útočném pásmu, Anton Volčenkov vyjel proti kotouči a rázem se Slovinec Kopitar ocitl v nájezdu proti brankáři Brodeurovi. Uspěl a Los Angeles letos vyhráli i svůj třetí zápas, jenž došel do nastavení.

New Jersey Devils - Los Angeles Kings 1:2 v prodl. (0:1, 1:0, 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 39. Volčenkov (Eliáš, Clarkson) - 10. Fraser (J. Nolan), 69. Kopitar (Justin Williams, Doughty). Rozhodčí: O'Halloran, Watson - Amell, Murray. Vyloučení: 1:2. Bez využití. Střely na branku: 18:25. Diváci: 17.625. Stav série: 0:1.
New Jersey: Brodeur - Fayne, A. Greene, Harrold, Volčenkov, Židlický, Salvador - Zubrus, Zajac, Parise - Ponikarovskij, Henrique, Kovalčuk - Clarkson, Josefson, Eliáš - S. Bernier, R. Carter, S. Gionta. Trenér: Peter DeBoer.
Los Angeles: Quick - Scuderi, Doughty, Mitchell, Vojnov, Martinez, M. Greene - J. Carter, Richards, Penner - Justin Williams, Kopitar, Brown - Lewis, Stoll, King - J. Nolan, Fraser, Richardson. Trenér: Darryl Sutter.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud