26. června 2012 • 12:50

Faksova cesta snů: V jedenácti opustil rodné hnízdo, teď jde do NHL

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na víkendovém draftu hokejových nadějí se před něj vešlo pouze 12 hokejistů. Jednou z Radka Faksy může být hvězda NHL. Ale opavský rodák musel odmalička o svoje místo na výsluní bojovat.



Své rodné město opustil už v jedenácti letech a vydal se za splněním svéhu snu. Začal bydlet sám v třineckém hotelu a hrát za tamní tým.

"Bylo těžké opustit domov, ale bylo to dobré pro mou budoucnost," řekl Faksa. "Když už jsem tak učinil, začal jsem snít o NHL."

Nejslavnější soutěži světa se hodně přiblížil v pátek. Tým Dallas Stars si osmnáctiletého hráče vybral jako číslo třináct v pořadí.

"Bylo to úžasné, cítím se skvěle, ale jsem zároveň překvapený, že jsem byl vybrán tak vysoko," vyprávěl mladík těsně po draftu. "Těším se, že jednou budu hrát za Dallas."

Na draftu byla pozice centra místo, které Stars hodlali zpevnit. "Není žádné překvapení, že na tomto postu jsme teď trochu oslabení," řekl generální manažer Dallasu Joe Nieuwendyk.

V texaském klubu ale úplně nepočítali, že ve chvíli, kdy si budou vybírat, bude český útočník ještě volný. "Faksa byl pro nás jasná volba. Je to velký a silný chlapík s pořádnou osobností," řekl Nieuwendyk.

Juniorský reprezentant Faksa na draft vstupoval se skvělou sezonou v zádech. V dresu Kitchener Rangers v OHL vyhrál s 66 body v 62 zápasech produktivitu soutěže mezi nováčky.

"Přesunout se z Čech do zámoří mi herně pomohlo. Hokej tady se víc podobá NHL," popisuje, proč opustil Třinec.

VIDEO: Medailonek stanice TSN o Faksovi.


Jeho slova potvrdil i skaut Dallasu Jimmy Johnston. "Naučil se anglicky a zapadl do týmu vlastně hned. Zlepšoval se v průběhu celé sezony."

I jeho proporce více odpovídají zámořskému stylu hry. Na 190 centimetrů má teď Faksa 91 kilogramů. "Jsem celkem velký, rád hraju do těla," říká Faksa.

"Ale je vynikající na obou stranách kluziště," dodává Johnston.

Svůj vzor vidí v podobných hráčích, líbí se mu Eric Staal z Caroliny, kouzelník Pavel Dacjuk z Detroitu nebo jeho budoucí spoluhráč Jamie Benn z Dallasu. "Je paráda ho sledovat," říká Faksa.

A parádní byl pro českého útočníka i draft v Pittsburghu, poprvé v Americe totiž mohl přivítat i svou rodinu. "Jsem rád, že tu mohli se mnou být, mamka na mě byla hrdá," zakončil Faksa.

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud