Pavel Bárta
10. srpna 2012 • 10:40

Šéf NHL Bettman si dupl: Buď se s námi dohodnete, nebo bude výluka!

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

A dost! NHL si dupla. Šéf ligy Gary Bettman po čtvrtečním jednání s hráčskou asociací NHLPA pohrozil, že pokud nová kolektivní smlouva mezi majiteli klubů a odbory nebude uzavřena do 15.září, nezačne ani nová sezona.



„Znovu potvrzuji to, co jsme hráčské unii opakovali během posledních devíti až dvanácti měsíců už mnohokrát,“ zdůraznil po dvouhodinovém mítinku v New Yorku.

Čas se krátí a majitelé nejsou ochotni pokračovat podle staré kolektivní smlouvy, která právě 15.září vyprší. NHLPA ústy svého výkonného ředitele Donalda Fehra sice tvrdila, že by jí to vůbec nevadilo, komisař Bettman však bouchl do stolu a tenhle návrh rázně odmítl.

„Musíme se domluvit a musíme tak učinit velice brzy. Věříme, že je ještě dost času, abychom se shodli, a o to budeme usilovat,” sdělil. NHL předložila svůj návrh znění nové kolektivní smlouvy už 13 července a na odpověď NHLPA od té doby stále čeká.

Donald Fehr po čtvrtečním setkání oznámil, že odbory předloží svoji představu příští úterý, tedy měsíc poté. Za největší problém přitom považuje otázku dělení příjmů mezi kluby. Podle Fehra návrh ligy sleduje řešení nerovností mezi jednotlivými týmy na úkor hráčských platů. NHL tomuto tématu údajně tak klíčový význam nepřikládá.

„Pokud jde o otázku sdílení příjmů, jsme si velice vzdáleni,” prohlásil Bettman, podle nějž je mnohem důležitější základní ekonomika NHL než rozdělování zisku a vyrovnávání rozdílů mezi kluby. A potvrdil, že podstatou návrhu majitelů je právě snížení výdajů na hráčské odměny.

Do příštího úterý tedy bude NHL čekat, s čím přijde hráčská asociace. Hodiny tikají, napětí se stupňuje. O vlídné atmosféře při jednáních nemůže být ani řeč. Po vystoupení Garyho Bettmana to vypadá, že další výluka je na spadnutí.

V roce 2004/05 se arény NHL uzamkly na celou sezonu. Optimismus, že se podobná situace nebude opakovat, se pomalu vytrácí. Podle ankety na webu kanadské televizní stanice TSN si 65 procent lidí myslí, že nová kolektivní smlouva do 15.září uzavřena nebude.



Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud