8. června 2013 • 22:00

87 + 71 = 0. Za krach Penguins proti Bostonu zodpovídají hvězdy

Autor: Tomáš Bělonožník
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pittsburský kapitán Sidney Crosby seděl po vyřazení svého klubu na lavičce uprostřed hloučku reportérů a zklamání z něj čišelo na kilometry. "Všichni cítíme, že jsme mohli být lepší," shrnul pocity celého týmu, kterému po čtvrté porážce v řadě právě skončila sezona. Částečně měl pravdu, ve finále Východní konference proti Bostonu za očekáváními zaostala většina hráčů Penguins, naděje vkládané do týmu však nejvíce zklamal právě on.



Hokejisté Pittsburghu Penguins byli letos považováni za jednoho z největších favoritů na zisk Stanley Cupu. Crosby, Malkin, Iginla, Morrow, Neal, Kunitz, Letang...v téhle partě se měla skrývat největší útočná síla poslední dekády.  Však v základní části nastříleli dohromady 165 gólů, průměrně 3,44 branky na zápas!

V prvních dvou kolech play off Penguins svou pověst jen potvrzovali, konferenční semifinále proti Ottawě zakončili dokonce dvěma výhrami o čtyři góly. Proti Bostonu se ale ofenzivní mašina najednou zadřela.

Za 275 minut hry se Penguins proti Bostonu gólově prosadili jen dvakrát a za celou sérii si dokonce ani na vteřinu neužili vedení v zápase. To se mimochodem naposledy povedlo v roce 2009 hokejistům Columbusu - nešťastníkům, kteří tehdy do play off postoupili poprvé ve své historii a hned narazili na nabitý Detroit.

87 + 71 = 0. Za takové řešení matematické úlohy by vás ve škole nepochválili, jednoduchá rovnice ale dokonale ilustruje zmar Penguins. Dvě z nejzářivějších hvězd ligy Crosby (nosí dres s číslem 87) s Malkinem (číslo 71) si v celé sérii proti Bostonu nepřipsaly ani bod.

Čtyřzápasový výpadek v produktivitě je přitom pro oba něčím naprosto výjimečným. Crosby se na tak dlouho odmlčel v kariéře jen jedinkrát, když na podzim roku 2009 nebodoval pětkrát v řadě. Malkin se do podobné situace dostal dvakrát, naposledy před pěti lety v prohraném finále play off.

Příčinou krachu superhvězd byla především bostonská mnohovrstevná obrana, při které se do defenzivních úkolů zapojuje každý z hráčů na ledě. Crosby a Malkin díky ní nedostali ani centimetr místa. Kdykoliv se v útočném pásmu dostávali do slibné pozice, měli před sebou jednoho z obránců Bruins a na zádech některého z vracejících se útočníků. Pokud i přesto dokázali vystřelit, mohl se Boston spolehnout na bezchybného brankáře Raska.

"Dodrželi jsme pokyny, které nám trenéři dali před sérií. Na naši obrannou hru jsme hrdí," radoval se po postupu bostonský David Krejčí, nejproduktivnější hráč letošního play off.

Svými čtyřmi brankami český útočník nejspíš přispěl i k ukončení jedné éry v historii pittsburského klubu. Kouč Bylsma si své místo možná udrží, jeho tým ale bude muset projít zásadní proměnou.

Jako první z týmu nejspíš zmizí nedávno příchozí útočník Jarome Iginla, který v pětatřiceti letech přišel o jednu z posledních příležitostí na zisk svého prvního Stanley Cupu. "Je strašné, že jsme vypadli. Naprosto strašné," litoval hokejista, který se před dvěma měsíci před přestupem z Calgary rozhodoval právě mezi nabídkami Pittsburghu a Bostonu.

Společně s ním asi odejde další z nedávných posil Brenden Morrow, který v play off nasbíral jen čtyři body a postupem času dostával na ledě méně a méně prostoru. Z dlouholetých členů kádru pak po této sezoně končí smlouvy Dupuisovi a Cookovi.

Řadě tradičních opor zároveň začíná poslední rok platného kontraktu. Po sezoně 2013/14 by se volnými hráči mohli stát například Malkin, Kunitz, Orpik nebo Letang. Pod platovým stropem nemá Pittsburgh v žádném případě místo na to, aby udržel všechny a buď před začátkem nové sezony, nebo nejpozději v jejím průběhu se někdo z nich bude muset s dresem Penguins rozloučit.

Objetí pro krajana. Tomáš Vokoun gratuluje Jaromíru Jágrovi k postupu do finále Stanley Cupu
Objetí pro krajana. Tomáš Vokoun gratuluje Jaromíru Jágrovi k postupu do finále Stanley Cupu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud