22. června 2013 • 17:44

Calgary se topí. V olympijské hale sahá voda až do desáté řady

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE | Zámoří žije hokejovou bitvou o Stanley Cup, ještě důležitější boj však svádějí hokejové calgarské Plameny. Stejně jako další obyvatelé v západokanadské provincii Alberta, kterou postihly povodně, bojují o holý život. Hala hokejistů Flames je zatopena vodou, ta sahá až do desáté řady hlediště.



Aréna, ve které se v roce 1988 hrál olympijský turnaj, prochází těžkou zkouškou. Zcela zatopeny jsou třeba šatny hráčů i kontrolní místnost jumbotronu. "Očekáváme těžké škody," potvrdila Libby Rainesová, viceprezidentka klubu Calgary Flames.

V situaci možná částečně selhalo město jako vlastník haly, o přicházející povodni se totiž vědělo a poloha Saddledome Areny ji k zaplavení jasně předurčovala.

"Byli jsme s městem v kontaktu a věděli jsme, že se blíží hodně vody, ale teď jsme všichni v šoku. Snažili jsme se o nějaká protiopatření, ale masa vody byla příliš velká," lituje Rainesová.

Hokejová hala Saddledome je zatopená, voda sahá až do 10. řady hlediště Hokejová hala Saddledome je zatopená, voda sahá až do 10. řady hledištěFoto Twiiter @GlennStreet

Při záplavách v Calgary zemřeli už tři lidé, sto tisíc obyvatel muselo opustit domov.

V centrálních obvodech Calgary panuje výjimečný stav, v pátek nefungovaly školy ani úřady, provoz přerušily příměstské vlaky a autobusy. Centrum je vylidněné a kvůli zaplaveným silnicím téměř odříznuté od zbytku země.

Mrtvá těla byla nalezena v oblasti High River v jižní části Calgary. Další dvě osoby jsou podle místní televize pohřešovány. Počet obětí přitom může vzrůst, neboť kanadská média přinesla svědectví lidí, kteří viděli jednoho muže vypadnout z kanoe, další uvádí, že po řece plula dvě mrtvá těla.

Situace v samotném Calgary se přitom podle meteorologů může ještě zhoršit. Dnes čeká oblast, v níž v minulých čtyřech dnech napršelo přes 200 milimetrů srážek, nejméně dalších 20 milimetrů vody ze zatažené oblohy. Podle calgarského starosty je však možné, že se již déšť na růstu hladiny neprojeví.

„Už jsme na stejné úrovni mnoho, mnoho hodin. Podle jednoho scénáře se (hladina) může ještě zvýšit, takže buď bude Bow River na stejné úrovni mnoho dalších hodin, nebo ji uvidíte vzrůst ještě výš, a na tuto možnost jsme připraveni," ujišťoval lidi starosta Nasheed Nenshi.

Kanadské Calgary postihly katastrofální záplavy
Kanadské Calgary postihly katastrofální záplavy

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud