24. října 2013 • 11:30

Střídání stráží u Devils. Jednička je teď Schneider, řekl legendární Brodeur

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

U New Jersey Devils pomalu nastává střídání stráží. Martin Brodeur, muž, jenž každým dalším vítězstvím navyšuje historický rekord NHL, se ve svých jedenačtyřiceti letech pomalu smiřuje s pozicí brankářské dvojky. "Myslím, že v bráně by měl být Cory," řekl nesobecky na adresu brankářského kolegy Schneidera stále kvalitní kanadský brankář.



Celých dvacet let nemuseli u Devils řešit brankářskou situaci. V sezoně 1993/94 převzal dvacátý muž draftu z roku 1990 brankářské žezlo a spolehlivě ho hájil až do letošní sezony. Třikrát zvedl nad hlavu Stanley Cup, v NHL se stal nejúspěšnějším brankářem historie a uspěl i na mezinárodní scéně.

Poslední ročníky ale bylo čím dál tím jasnější, že Devils se budou brzy muset poohlédnout po novém gólmanovi. Ne snad proto, že by dvojnásobný držitel olympijského zlata na nejslavnější soutěž světa už neměl, ale přece jen se jeho věk pomalu blížil ke čtyřicítce. A tak v New Jersey využili brankářského přetlaku ve Vancouveru a přivedli z Kanady šikovného Coryho Schneidera.

Martin Brodeur se umí bavit i na střídačce.Foto AP

Sedmadvacetiletý Schneider byl okamžitě připraven na pozici jedničky, plán byl ale oba brankáře střídat. Nejhorší start do sezony v historii klubu (1-5-3) ale přivál do tváře Brodeura chmury.

"Schneider teď je jedničkou a bude v bráně častěji. Já jsem kdyoliv připraven, ale myslím, že se to už nebude měnit," řekl Brodeur pro server nj.com poté, co bylo oznámeno, že jeho kolega naskočí do čtvrtečního duelu proti Vancouveru a bude tedy v bráně potřetí v řadě.

Čtyřnásobný majitel Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře ligy působí rezignovaně, ale sám těžce nese, že nemůže stát mezi tyčemi. "Je to těžké, ale je lepší, když se mi to stalo teď ve 41 letech a ne když mi bylo třeba 27," řekl Brodeur, který letos ze 4 utkání ještě nemá ani jedno vítězství.

Kanadský brankář tak značně ulehčuje situaci trenéru Peteru DeBoerovi, který nemusí volit mezi stále dobrým mazákem a budoucí jedničkou. "I tak to není lehké. Vybrat mezi nejlepším brankářem historie a potencionální jedničkou pro příští roky, to vážně není snadné," řekl DeBoer.

VIDEO: Brodeur stále umí vytáhnout fantastický zákrok

Brodeur si na pro něj nezvyklou pozici náhradníka zatím zvyká pomalu. "Jsem stále stejný, tělo se cítí dobře, není příjemné sedět na střídačce," řekl majitel Calder Trophy pro nejlepšího nováčka z roku 1994. "Ale tohle všechno asi zkrátka patří k procesu stárnutí."

Pnutí mezi oběma brankáři ale Brodeur rezolutně odmítá. "Je to skvělý kluk a hlavně profík. To je vidět už jen z toho, jak se na zápasy připravuje," nebojí se o budoucnost brankoviště Devils slavný brankář. "Už teď je velice dobrý, ale až přidá ještě více zkušeností, bude lepší."

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud