31. srpna 2014 • 08:30

Konec v Montrealu? Doteď nevím, proč se to stalo, říká Kaberle

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Napříč ligou byl respektovaný, za sebou měl více než 900 odehraných utkání v NHL, doma prsten pro vítěze Stanley Cupu a také zkušenosti z vážené All-Star Game. Hned čtyři. Přesto obránce Tomáš Kaberle svou zatím poslední seznou v zámoří (2012/13) v dresu Montrealu spíš proseděl na tribuně. "Kdo ví, proč to tak bylo," řekl s úsměvem kanadským novinářům. Teď se snaží do nejlepší ligy světa probít zpět.



V Torontu býval modlou, rok co rok končil v tabulce produktivity u Maple Leafs na těch nejvyšších příčkách, více bodů mezi zadáky nasbíral v historii slavného klubu jen legendární Börje Salming. V Montrelu už ale nadšení z českého hráče nesdíleli. Zkrácený ročník 2012/13 znamenal pro Kaberleho deset utkání a konec.

"Zahrál jsem si jen krátce a pak mě vyřadili. Přitom jsem si myslel, že mi to šlo," vzpomínal Kaberle v rozhovoru pro server sportsnet.ca na ročník, během kterého nasbíral tři nahrávky a připsal si čtyři kladné body do statistiky +/-.

Situace se vyvinula tak, že kanadský klub o veterána ztratil zájem a v létě 2013 ho vykoupil ze smlouvy. A Kaberle se rozhodl, že průměrných 14 minut, které trávil na ledě v dresu Canadiens, vymění za 25, které mu nabízí jeho rodné Kladno. Zkušený zadák bodoval, cepoval mladíky, dokonce si dobrými výkony vybojoval místo v týmu pro ZOH v Soči.

"V Kladnu jsem si zahrál opravdu pěkně, po sezoně jsem přemýšlel, co dál. Cítil jsem si dobře, pár let kariéry mám ještě před sebou, tak jsem se rozhodl se ještě o NHL pokusit," vykládal Kaberle jak se zrodila myšlenka na návrat.

Kam to bude? To zatím mistr světa z roku 2005 nechtěl sdělit, ale generální manažer New Jersey Lou Lamoriello už v týdnu prozradil, že ho protřelý veterán kontaktoval s tím, že by se rád zúčastnil kempu jeho Devils. Po Eliášovi, Jágrovi, Židlickém a Havlátovi by se tak stal pátým Čechem v klubu. Dohromady má tato pětice v základní části NHL na svém kontě 5059 odehraných utkání.

Zámořskou soutěž nepřestal člen slavné hokejové rodiny sledovat ani když působil rok v Evropě, ačkoliv přiznává, že dívat se na utkání uprostřed noci není jednoduché. "Navíc jsem zůstal v kontaktu i s několika hokejisty, a to se nebude měnit ani až s kariérou skončím."

Ale ten den, jak se zdá, zatím nepřichází.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud