Jakub Hlaváč
18. listopadu 2014 • 12:15

TOP 5 lídrů bodování NHL: Kdo nahání Voráčka?

Vstoupit do diskuse
0
  • Voráček vede v současné době kanadské bodování NHL.Voráček vede v současné době kanadské bodování NHL.FOTO: ČTK, Reuters

    Srovnal pod sebe úplně všechny. Útočník Jakub Voráček se o víkendu dostal na první místo produktivity NHL. Báječný počin české hvězdy Philadelphie. Pojďme si představit muže, kteří v současnosti kralují kanadskému bodování nejlepší hokejové ligy světa.

  • Jakub Voráček, Philadelphia Flyers, 25 let

    Jakub Voráček je teď hlavní atrakcí Flyers.Foto Profimedia

    Body v sezoně: 26 (7+19)

    Jaký je jeho příběh?
    Rok si ho vzal do parády Jaromír Jágr. Angažmá ve Philadelphii si z části vybral i proto, aby mohl dohlédnout na svého mladého nástupce. Nadšen z jeho přístupu ovšem nebyl. Voráček se nejprve musel vybouřit v soukromí, než dokázal naplno ukázat svůj potenciál v NHL. Teď srovnal svou životosprávu, zaměřil veškerou pozornost k hokeji. A je z něj superstar.

    Kdo je jeho zásadní spoluhráč?
    Claude Giroux. Když ho draftovali, legendární Bobby Clarke na pódiu zapomněl jeho jméno. Teď ho zná každý fanoušek hokeje. Perfektně si na ledě rozuměl s Jaromírem Jágrem, byl pro něj „malý Lemieux“. Jeho největší předností je úžasná schopnost tvořit a číst hru. Díky tomu vedle něj spoluhráči vyrostou.

    Co o něm možná nevíte?
    Největším sportovním oblíbencem pro něj není žádný hokejista. Roger Federer, to je jeho modla. Za zápasy slavného tenisty neváhal cestovat, viděl ho na French Open 2009. Sám Voráček je na kurtu velmi dobrý, tenhle sport je jeho číslo 2.

  • Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins, 27 let

    Kanadský útočník je v čele kanadského bodování o jednu přihrávku, kterou si v pátek připsal u vítězství Pittsburghu 2:1 na ledě TorontaFoto ČTK

    Body v sezoně: 25 (7+18)

    Jaký je jeho příběh?
    Těžko představitelný. Od dětství je považován za poloboha. V Kanadě ti nejlepší hokejisté bohy jsou a on byl vždycky předurčen k nim patřit. Vynikal od mládežnických kategorií až po ty seniorské. Jako kapitán vyhrál Stanley Cup i domácí olympijské hry, které rozhodl zlatým gólem. Trápí ho snad jen prodělané otřesy mozku, každá další rána do hlavy pro něj může být tou poslední v kariéře.

    Kdo je jeho nejdůležitější spoluhráč?
    Vystačil by si snad i sám… Ale pravidelně se mu staví na křídlo Chris Kunitz. Pětatřicetiletý Kanaďan ví, jaké je to privilegium. Ví, že díky vzájemné chemii byl pozván do Soči a tím pádem má zlato z olympiády. „Je to chlap, který nic nevzdá. Bojuje o každý puk, je neuvěřitelně zodpovědný. Je pro mě motivací rovnat se mu,“ říká sám Crosby.

    Co o něm možná nevíte?
    Do svého domu ho ubytoval legendární útočník Mario Lemieux, mladé hvězdě svého Pittsburghu chtěl poskytnout maximální pohodlí. Nakonec Crosby zůstal v rodině od roku 2005 až do roku 2010. Když se pak odstěhoval, tak jen o pár bloků vedle.

  • Tyler Seguin, Dallas Stars, 22 let

    Tyler Seguin a Jamie Benn tvoří na ledě nerozlučnou dvojici.Foto Reuters / Jerome Miron-USA TODAY Sports

    Body v sezoně: 22 (12+10)

    Jaký je jeho příběh?
    Užíval si života, ukazoval se až moc ve společnosti celebrit. Na tohle v Bostonu nebyli moc zvědaví, od svých hráčů vyžadují poněkud jiný přístup. A tak Tyler Seguin musel jít. Navzdory tomu, že se vědělo o jeho hvězdných předpokladech. V Dallasu je naplnil. Do péče si ho vzal kapitán Jamie Benn a ti dva jsou jednou z nejúdernějších dvojic NHL.

    Kdo je jeho nejdůležitější spoluhráč?
    Už o tom šla řeč. Jamie Benn je jím bezpochyby. Ti dva mají hodně odlišnou povahu. Jeden je věčný smíšek, rošťák. Druhý naopak zodpovědnost a vážnost sama. Dost možná právě proto se perfektně doplňují. Po každém utkání na tabletu společně sledují sestřihy svých střídání, snaží se souhru neustále zlepšovat.

    Co o něm možná nevíte?
    Svůj první zápas NHL odehrál v Praze. V roce 2010 hostilo české hlavní město dva duely Bostonu s Phoenixem a právě tehdy si osmnáctiletý Kanaďan poprvé vyzkoušel slavnou ligu. „Je to něco o čem jsem snil. Ale taky jsem snil o tom, že to bude s výhrou,“ říkal tehdy po porážce 2:5.

  • Phil Kessel, Toronto Maple Leafs, 27 let

    Phil KesselFoto Reuters / John E. Sokolowski-USA TODAY Sports

    Body v sezoně: 22 (11+11)

    Jaký je jeho příběh?
    Táta hrál pro USA poněkud typičtější sport než hokej – americký fotbal. Jako quarterback to dotáhl až ke smlouvě v NHF, své děti však nasměroval jiným směrem. Phil, jeho bratr Blake i sestra Amanda dostali hokejky a puk. První jmenovaný pak byl zařazen do amerického programu výchovy mladých talentů a stal se jeho neproduktivnějším odchovancem.

    Kdo je jeho nejdůležitější spoluhráč?
    JVR. James van Riemsdyk. Také Američan, taky vysoké číslo draftu, které se stěhovalo ze svého původního klubu. Nastupují vedle sebe v Torontu, váleli společně na olympijských hrách v Soči. „Je příjemné, že už se známe tak dlouho, přesně víme, jak si vyhovět,“ pochvaluje si bývalý hráč Philadelphie.

    Co o něm možná nevíte?
    Dne 11. prosince 2006 vydala jeho rodina prohlášení, že je hospitalizován. Později se ukázalo, že kvůli jisté formě rakoviny varlat. O pět dní později se podrobil operaci, 9. ledna už zase hrál za Bruins. Za svůj příběh a oddanost hokeji dostal Bill Masterton Trophy.

  • Vladimir Tarasenko, St. Louis Blues, 22 let

    Tarasenko začal v této sezoně předvádět, co v něm doopravdy je.Foto ČTK/AP

    Body v sezoně: 21 (10+11)

    Jaký je jeho příběh?
    Vzali ho na domácí olympijské hry do Soči. Vladimir Tarasenko si věřil. Chtěl být rozdílovým mužem. A pak téměř nedostal šanci. Změnilo ho to. Začal dřít víc než dřív. A teď je z něj největší ofenzivní zbraň St. Louis. Start NHL bavily především jeho spektakulární góly, perfektní kličky i střelba. Právě teď prožívá svou průlomovou sezonu.

    Kdo je jeho nejdůležitější spoluhráč?
    Váleli spolu už v KHL, mladý finský forvard Jori Lehterä se na východě finančně zajistil. Až pak se pustil do dobrodružství jménem NHL. Prosadil se rychle. I díky tomu, že vedle něj znovu stojí Tarasenko. Ti dva prorazí každou obranu. „Protože s Vladim je snadné hrát. Dělá si s pukem co chce,“ smál se bronzový muž ze Soči.

    Co o něm možná nevíte?
    Narodil se v Jaroslavli, ale vyrůstal v Novosibirsku. Se svým dědou, jelikož otec Anton pendloval po angažmá v ruské superlize. Byl to právě jeho prarodič, kdo ho nejvíce cepoval. Na venkovním hřišti. Každý den. Ve dvaceti a více stupních pod mrazem. „Dědovi pořád volám po každém utkání. Jen po hodně špatných výkonech se neopovážím,“ prozradila mladá hvězda.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud